Energiadús ételek, amivel garantáltan kibírod a munkanapot
- Dátum: 2023.12.24., 16:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- édesség, egészség, étkezés, gyógyulás, kakaó. csoki, nassolás, vitalitás
Sokszor erőtlennek és fáradtnak érzed magad a munkahelyeden, pedig rendszeresen eszel, és annyi kávét iszol, hogy már vér helyett koffein folyik az ereidben? Akkor valószínűleg nem a megfelelő ételeket veszed magadhoz! Most megtudhatod, mit érdemes fogyasztanod, hogy egész napra elég energiád legyen, és a kávét is elhagyhasd!
Szénhidrátra szüksége van a szervezetednek, hiszen abból nyered az energiát, nem mindegy azonban, milyen típusút viszel be a szervezetedbe! A gyorsan lebomló szénhidrátok feldolgozási folyamata során elvesznek az értékes rostok és tápanyagok, és az ilyen ételek hatására hirtelen megugrik a vércukorszinted, majd ugyanilyen hirtelen le is esik, tehát hamar újra éhes leszel. Ezzel ellentétben a teljes kiőrlésű, lassan lebomló szénhidrátok fokozatosan bomlanak le, biztosítva ezzel a kiegyensúlyozott energiaszintet. Sima tészta helyett vegyél inkább teljes kiőrlésű tésztákat és péksüteményeket!
Tipp: Ha otthon nincs is időd reggelizni, vigyél magaddal a munkahelyedre egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, ami egy kis túróval vagy ricottával megkenve rengeteg energiát fog adni a délelőttre.
Érdemes naponta többször friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani! A gyümölcsökben lévő természetes cukortartalom kellő energiát ad, és a rostoknak köszönhetően egyenletes vércukorszintet biztosít számodra. Ha nem szeretsz sokat rágódni a gyümölcsökön, készíts reggelire egy joghurtos smoothie-t, ami elegendő energiát ad a napodhoz.
Zöldségek közül főként a zöld leveleseket érdemes fogyasztani, mert rengeteg jótékony hatásuk mellett nagy mennyiségben vasat, illetve klorofillt is tartalmaznak, melyek elősegítik a vér megfelelő oxigénellátását.
Az olajos magvakat már a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták, hiszen rengeteg jótékony hatásuk van: segítik megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, fehérjetartalmuknak köszönhetően energiával látják el a szervezetet, valamint gyulladáscsökkentő hatásukról is ismertek – és még sorolhatnánk.
Ne csak ropogtatnivalóként tekints a különféle magvakra, használd bátran a főzéshez, sütéshez is őket. Keverj például a sütnivaló hús panírjába egy kis szezámmagot, illetve mandulát, vagy szórj fenyőmagot a salátádra!
Ha rád tör a nassolási vágy, akkor majszolj el egy-két kocka fekete csokit! A magas kakaótartalmú csokoládé ugyanis nem hizlal, viszont magas az antioxidáns tartalma. Fontos, hogy legalább 70%-os kakaótartalmú készítményt vegyél, mivel a hasznos tápanyagok magából a kakaóbabból származnak.
A fekete csoki nem csak energiát ad, de állítólag csökkenti a szorongást, és a benne lévő polifenolnak köszönhetően mérsékli a vérnyomás általi problémák kockázatát.
Ügyelj rá, hogy tényleg jó minőségű, töltetlen terméket vásárolj, mert a különféle adalékanyagokat tartalmazó csokival pont az ellenkező hatást érheted el.
Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.