Menü

Folyton korog a gyomrod?

Biztosan nálad is megfigyelhetők az éhség tipikus jelei: korog a gyomrod, remegsz, esetleg még szédülsz is. A szervezeted figyelmeztet, hogy ideje enni, hiszen ahogy az autónak szüksége van üzemanyagra a működéshez, úgy a testnek élelmiszer kell, hogy energiát termeljen a túléléshez és a fejlődéshez. Az éhségérzet teljesen normális, ha valóban táplálékra van szükséged, néha azonban akkor is ezt az üzenetet kapod, ha valami más gond van.

1. EGY IDEJE NEM ETTÉL

Nos, a legnyilvánvalóbb ok, amiért a pocakod jelez, hogy táplálékra lenne szüksége, ha jó ideje már nem ettél. A táplálékhiány idővel tüneteket produkál: ha fáradtnak és gyengének érzed magad a mardosó éhség mellett, az teljesen természetes reakciója a testednek. Energiatakarékosságra int, amíg nem jut újabb energiaforráshoz. Az éhség miatti kényelmetlen érzések intenzitása, indtartama eltérő lehet, mivel több tényezőtől is függ. Általában az emberek az utolsó étkezés után 3-5 órával kezdenek éhesek lenni, de ez az idősáv egy bőséges étkezést követően ki is tolódhat.

2. KEMÉNYEN DOLGOZTÁL

Egy intenzív edzés vagy kemény fizikai munka során a szervezet sok-sok kalóriát éget el és rengeteg tápanyagot használ fel, ezért teljen normális, hogy egy-egy ilyen akció után éhes leszel. Az azonban már nem mindegy, hogy ilyenkor mit eszel: az izmok regenerálódása és az izomszövetek növekedésének serkentése érdekében nagyobb fehérje-, szénhidrát és zsírbevitel szükséges.

3. NEM ALUDTÁL JÓL ELŐZŐ ÉJJEL

Sajnos a kevés alvás rendesen össze tudja kuszálni a jól felépített étkezési terveket is. A pihentető alvás ugyanis elengedhetetlen az étvágy szabályozásához: amíg alszol, az agy és az immunrendszer regenerálódik, erősödik, szabályozva a ghrelin működését. Ha nem pihened ki magad, a ghrelin hormon szintje magasabb lesz, ami megnöveli az éhségérzetet.

4. NEM ESZEL ELÉG FEHÉRJÉT, ZSÍRT ÉS ROSTOT

Nemcsak azért lehetsz éhes, mert már sok idő eltelt az előző étkezésed óta, hanem azért is, mert nem a megfelelő ételeket etted. Ahhoz, hogy a vércukorszinted ne ingadozzon, olyan étrendre van szükséged, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírokat és rostot tartalmaz. A fehérje szabályozza a ghrelin és a leptin szintjét, segítve a jóllakottság érzés kialakulását. A minőségi zsír segít a leptin termelődésében, jelezve ezzel a teltségérzetet és lassítja az emésztést. A magas rostbevitel beindítja a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, amitől a szervezet jóllakottnak érzi magát.

5. TERHES VAGY (VAGY SZOPTATSZ)

A terhesség alatt megnő a szervezet kalória- és makrotápanyag-igénye, hogy elegendő „üzemanyagot” biztosítson a magzat növekedéséhez. Ezek a tápanyagok közvetlenül elősegítik a baba agyának, csontozatának, izomzatának és zsírszövetének fejlődését és növekedését. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szoptatás óriási igénybevétel a női szervezet számára. Általánosságban elmondható, hogy míg a terhesség alatt naponta plusz 300 kalóriára lehet szüksége a szervezetnek a zavartalan működéshez, addig a szoptatás alatt napi 500-1000 kalóriatöbblettel is számolhatsz.

6. NEM VAGY EGÉSZSÉGES

Éhséget okoz több betegség vagy állapot is: a hyperthyreosis, azaz a pajzsmirigy túlműködése, a bélrendszer parazitafertőzése, a cukorbetegség, és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint).

7. FELBORULT HORMONÁLIS EGYENSÚLY

Egy ütős esti buli után másnap eszelősen kívánod a pizzát vagy más, szénhidrátban gazdag ételt? Ez normális reakciónak tűnhet, de valójában azt jelzi, hogy a hormonjaid nem működnek jól.

Az alkohol ugyanis gátolja a leptin – a teltségérzésért felelős hormon – termelődést. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás csökkentheti az önkontrollt, ezért az emberek hajlamosak többet enni, ha isznak

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.