Menü

Íncsiklandozó, finom programok a kollégiumban

A Kollégium Alapítvány az elmúlt félévben a „Bor-, és gasztrokultúra Programok támogatása” EKF projekt keretében ” Kollégiumi Ízfaktor 2” elnevezésű programot valósított meg a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban.

A pályázat megvalósításának alapját a kollégiumban található, színvonalas, modern konyhatechnikával felszerelt Látványkonyha biztosította. Cél az volt, hogy a konyha őseink tudását és a modern táplálkozástudomány eredményeit ismerő, igényes gasztro-kultúrát fagyasztó, a főzésben örömét lelő fiatalok vagány törzshelye legyen. Projekt során, olyan tudatosan megtervezett, a „Z” generáció számára élvezhető pedagógiai szituációk valósultak meg (gasztro- szafari, élményfőzés, gasztronómiaiprojektek, események), melyek lehetőséget teremtettek a tanulók edukációjának és egészségtudatos magatartásának, fejlesztésére.

A programsorozat keretében lehetősége volt a Veszprémi Középiskolai Kollégium diákjainak többek közt a Veszprém-Balaton régióban előállított helyi termékeket, hagyományos ízeket megkóstolni a mini vásári forgatag keretében, találkozni és együtt főzni Jahni Lászlóval, a Kicstücsök étterem séfjével, az „Illatok a nagymama konyhájából” programsorozat keretében 10 alkalommal elkészíteni hagyományos, régi idők ételeit, megtapasztalni milyen kenyeret készíteni, üstben szilvalekvárt főzni, 300 gombócos töltelékes káposztát készíteni.

A színvonalas és íncsiklandozóan finom programok Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával tudtak megvalósulni.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.