Menü

Oldjuk labdával a stresszt!

A stresszlabda, nem más, mint puha anyagból készült, könnyen összenyomható „játék”. Gyakran szivacsból készülnek, és ma már minden féle formájú, színű, díszítésű megtalálható a piacon. Hasznos eszközök, de még sem tud minden élethelyzetben segíteni. Működési elve, hogy ezeknek a puha tárgyaknak az ismétlődő megszorítása és elengedése eltereli a figyelmet, így pedig elősegíti az ellazulást. A nyomkodás során másra koncentrálunk nem pedig az aggodalmat kiváltó helyzetre. Tehát oldja a stresszt, a feszültséget és a szorongást. További előnye, hogy kis mérete miatt, a táskánkban könnyen elfér, és bármikor előkaphatjuk, ha szükség van rá.

Ugyan hasznos lehet egy-egy feszült helyzetben, ugyanakkor vannak határai is. Olyan összetett stresszes körülmény esetén, mint például a folyamatos munkahelyi nyomás, párkapcsolati problémák, vagy súlyos szorongásos zavarok esetében nem kezeli hatásosan a problémát. Lehet, hogy az illető pillanatnyilag jobban lesz, de ilyen esetben egy hosszú távú, és átfogó megoldásra lesz szükség. Ilyen például a terápia, életmódbeli és helyzetbeli változtatás, de súlyos esetben, akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ami biztos, hogy ilyen komplex esetekben forduljunk szakemberhez, kérjünk segítséget! Egy pánikroham esetén nem elegendő a labda nyomkodása.

Az is változó faktor, hogy a labda hatására ki mennyire tud megnyugodni. Ez függ a stresszt kiváltó helyzet mélységétől is. Akik dialízisre, vagy kezelésekre járnak, azoknak megoldást jelenthet a szorongás leküzdésében, illetve a kutatók azt is bebizonyították, hogy a labda hatására a mérséklődött az érintettek fájdalomszintje. Ahogy már korábban is említettük, a labda nyomkodása segít levezetni a feszültséget. Emellett a szorító, elengedő mozgás ritmusos váltakozása támogatja a relaxációt. Továbbá javítja a fókuszálásunkat, és a koncentrációnkat, segít, hogy képesek legyünk a jelenben maradni.

Vizsgák esetén, dolgozatok írásakor, vagy csak egy nagy munka előtt bátran hívjuk segítségül. A stresszlabdák rendszeres használata megerősíti a kéz és az alkar izmait. Ez az ízületi gyulladással küzdő vagy a fizikoterápián részt vevő személyeknek különösen hasznos lehet. Emellett pedig a vérkeringést is serkenti. A mindennapi rohanás során, nagyon kevés időt szánunk arra, hogy néha kicsit megálljunk, megnyugodjunk, melynek következtében felesleges, és állandó stresszhelyzetnek tesszük ki magunkat. A puha labda erre is megoldást nyújthat. Ha csak pár percre is megállunk, és a segítségével rendezzük a gondolatainkat, utána hatékonyabban vehetjük az elénk gördülő problémákat.

Az is egyedi, és változó minden embernél, hogy mennyi idő után, oldja a feszültséget. Illetve a labda használata is különböző, ugyanis vannak, akik néhány másodpercig szorítva tartják a labdát, majd elengedik, és ezt ismétlik párszor ezzel szemben, mások a folyamatos mozgást részesítik előnyben. A használati időre pedig nincs szabály, van, akinél néhány perc után hatásos, de van, akinek kicsit több idő kell a gondok elengedésére.

Összességében, tényleg segítséget nyújthat bizonyos helyzetek kapcsán, csupán ki kell tapasztalni, hogy számunkra milyen módszert, mennyi ideig alkalmazzuk. Na meg persze milyen színű, formájú, anyagú labdát vásároljunk. Hiszen gyakran már a tárgyon lévő motívum, figura vagy írás mosolyt csal az arcunkra.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.