Menü

Csináljunk otthoni edzősarkot!

Ha nincs mód eljárni edzőterembe, ha - például kisgyerekeink mellől – nincs lehetőségünk kimenni kocogni, ha egyszerűen semmilyen módon nem tudjuk a napunkba beleszorítani, hogy meglátogassunk egy aerobik órát, akkor nagyon jól jön és hosszútávon is megéri kialakítani egy edzősarkot otthon!

Egy szobabiciklivel kezdtem. Ennyi fért el az 57 négyzetméteres lakásban, meg pár kézisúlyzó. Ha kicsik a gyerekek, otthon kell sokszor megoldani az edzést, ebben segíthetnek ötleteink.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját, jól felszerelt konditeremmel rendelkezzen otthon, nekem nincs erre lehetőségem, de egy mini torna-sarkot, edző-részt leválaszthatunk valamelyik helyiségből, gondolkozzunk csak el rajta!

Ha már lelki szemeinkkel látjuk, hol lehet ezt kialakítani, az már egy jó kezdet. Én magam a nappaliból választottam le magamnak a lépcső mellett egy kis icike-picike, nem is tudom minek nevezzem sarkot, a ház előző tulajdonosának egy étkezőasztala volt itt hat darab székkel, körülbelül ekkora helyről beszélek.

Egy szobabiciklim már volt, ehhez vásároltam használtan egy elliptikus trénert, majd vettem ismerőstől egy „leg magic” nevű edzőgépet, valamelyik szupermarketben két kettlebellt, volt már néhány kézisúlyzóm és gumiszalagom, lábsúlyok és egy SMR henger.

Természetesen nem egyszerre vettem ezt mind, évek alatt gyűjtöttem össze ezeket a kisebb-nagyobb kellékeket, gépeket, s tíz év után végre megvalósult az az álmom is, hogy legyen egy futópadom, ez a karantén és a covid időszak alatt, három gyerek mellett szinte életmentő volt!

Tisztában vagyok vele, hogy a futók nagy része egyáltalán nem preferálja a futópadot és inkább kint fut a szabadban, ahogy én is legtöbbször, ám van az a helyzet, amikor jól jön a pad. Amikor kisgyerek mellől nem tud az ember csak úgy elszaladni futni. Amikor karantén miatt vagy a gyerekekkel bezárva. Amikor kint vihar van. Amikor egy jó zene mellett inkább otthon futnál a nappalidban, házadban. Amikor az örökmozgó gyerekeid rákéretőznek és te nagyon szívesen kifárasztod őket. Még sorolhatnám az okokat és kedves futók ne kövezzetek meg érte, de azt hiszem, egy futópad nem jön rosszul otthon. Aki nem tud, vagy nem szeret futni, kiváló mozgásfajta lehet az is, ha egy kis emelkedőre állítjuk a futópadot és gyaloglunk rajta minden nap egy fél órát.

Az edzősarokhoz jöhet még akár egy jógaszőnyeg, egy stepp pad, a netről néhány tornavideó, vagy edzésterv és máris lehet otthon edzeni, tornázni, aerobikozni, súlyzózni!

Akinek nincs kézisúlyzója, töltsön fel egy fél literes ásványvizesflakont homokkal, vagy sóval, teljesen jó lesz, nekem vízzel feltölthető is van, ami utazáshoz praktikus.

Mit tehetünk, amivel kevésbé unatkozunk otthoni edzés során?

Aki esküszik rá, hogy társaságban könnyebb és érdekesebb edzeni, nos neki is hoztunk ötleteket, amivel nem tűnik unalmasnak az otthoni edzés. Ha jó kis aktív és nehezebb programot állítunk össze, máris nem olyan könnyű az edzés, ha küzdeni kell, nincs idő unatkozni.

Ha az segít, tegyük be a kedvenc zenéinket, vagy kapcsoljunk rádiót, zenecsatornát a tévén, hiszen a zene köztudottan ösztönöz egy jó kis tempó megfutására, lelkesedésre.

Variáljuk a futást súlyzó gyakorlatokkal, az edzéstípusokat kombinálva még hatásosabb lesz a mozgás és mi magunk sem unatkozunk közben.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.