Menü

Obezitológia – az elhízás okainak feltárása

Az elhízás sajnos a jelenlegi világtársadalom igen nagy rétegét érinti, okai minden embernél más és más területen keresendők, ehhez tud segítséget nyújtani nekünk egy obezitológus.

Már-már népbetegségként is említhető világszerte a túlsúly és az elhízás, mely hatalmas népegészségügyi problémát jelent az egészségügy és a gazdaság számára is. Döntő többségben egy nagyobb túlsúllyal rendelkező ember terheli a szerveztét a súllyal, a szervekre nehezedő nyomással, melyek komoly egészségügyi problémákhoz vezetnek. A szervek nem tudják ellátni rendesen feladataikat, gyengül az immunrendszer, több kórokozó képes megtelepedni a testben, emellett a szervek nem megfelelő működése által többféle szervi elváltozás vagy betegség is kialakulthat.

Egy beteg ember pedig nem termel a munkájával, ellenben munkát ad az egészségügynek, pedig nem feltétlenül kellene így lennie. Természetesen nem szabad azt gondolni, hogy az elhízás csak a mozgásszegény életmódot és rossz étrendet követő emberek körében jelenik meg, vagyis csak azok lesznek túlsúlyosak, akik nem törődnek magukkal, hiszen megannyi betegség állhat a háttérben, ami egy ember kóros elhízásához vezethet. Jelenleg minden negyedik gyerek él valamilyen fokú túlsúllyal, amin azért is ijesztő adat, mert már gyerekkorban kialakulhatnak olyan betegségek, melyek végig kísérhetik az életüket. Gondoljunk az inzulin rezisztanciára, alvási légzés kimaradás, magas vérnyomás, vitaminhiány, gerincferdülés, reflux és ne felejtsük el, hogy az önértékelési problémák és depresszió is hamar beköszönhet.

Az obezitológia az a tudományág, ami a túlsúly és elhízás okának felkutatásával, a felesleges súly felszedésének megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Erre azért is van szükség, hogy semmilyen krónikus vagy kóros állapot ne alakuljon ki a elhízás során vagy, ha már kialakult, akkor ahhoz megfelelő kezelést biztosítson. Obezitológus szakorvos csak olyan egyén lehet, aki megfelelő orvosi végzettséggel rendelkezik, mint például belgyógyász, gyermekgyógyász vagy endokrinológus, emellé megfelelő szerteágazó tudása és tapasztalata van, és megszerzi az obezitológus szakvizsgát.

Magyarországon igen kevés ilyen orvos praktizál, pedig sokkal többet kéne foglalkozni az elhízás okozta betegségek okainak feltárásával azok kiiktatásával, hogy a későbbiekben más szakterületeken dolgozó orvosok kisebb terhelést kapjanak a mindennapokban a gyógyítás terén.

Az obezitológus feladata kideríteni, hogy mi áll az elhízás hátterében, fogyókúrák esetében miért sikertelenek ezek a próbálkozások, hogy felmérje, milyen más betegségek kiváltója a felesleg cipelése, hogy kialakítson egy megfelelő, egyénre szabott étrendet, kezelést javasoljon és segítsen megakadályozni a családokban többszörösen előforduló ilyen jellegű gondok kialakulását.

Ahhoz, hogy az elhízás okát feltárjuk, majd a felesleges kilókat leadjuk, nem mindig elég csak edzőterembe járni, hanem egy komolyabb életmódváltásra van szükség, amihez a legnagyobb segítségünk egy obeziológus lehet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.