Menü

Váratlak tények a vodkáról

A vodkával kapcsolatban elterjedt nézet, hogy az oroszok akár víz helyett is képesek meginni. De azt tudtad, hogy ehhez az elnevezésének is van némi köze?

1. Nem tartalmaz cukrot

Sőt, élesztőt, zsírt, koleszterint, nátriumot és szénhidrátokat sem. A vodka ugyanis jellemzően csak víz és etanol elegyéből áll.

2. Alacsony a kalóriatartalma

Olyannyira, hogy a legalacsonyabb kalóriatartalmú szeszes italok közé tartozik: 45 milliliternyi 40 százalékos alkoholtartalmú vodkában mindössze 85 kalória található. Ez magából az alkoholból származik, mert – ahogy a fentiekből is kiderül – a másik fő összetevője a víz.

3. Serkenti a véráramlást

És a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét is. A Professional Heart Daily tanulmánya szerint a vodka lehetővé teszi, hogy a vér több oxigént szállítson, így növeli a szív vérellátottságát.

4. Egészségesebb lehet a vörösbornál is

Legalábbis olyan szempontból, hogy jótékonyan hat a vérkeringésre és a koleszterinszintre, illetve a borhoz képest kevesebb rokon vegyületet tartalmaz (úgynevezett cogenert, amely minden más anyagot jelöl, ami az erjedési folyamat során az alkoholon kívül képződik).

5. Főzésre is alkalmas

A penne alla vodka kitűnő példa erre.

6. Összehúzza a pórusokat

De ehhez nem belsőleg, hanem külsőleg kell felhasználod. Jeannette Graf bőrgyógyász azt ajánlja, hogy készíts egy kancsó zöld teát, adj hozzá 1,5 teáskanálnyi vodkát, majd egy vattapamacs segítségével vidd fel az arcbőrödre. Ha azt minden reggel és este megteszed, két legyet üthetsz egy csapásra: azon túl, hogy összehúzza a pórosukat, bőrtisztító hatása is van.

7. Fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik

Segíthet a sebgyógyulásban, valamint a fertőzések, hólyagok kialakulásának megelőzésében.

8. Ellazít

Nyugtató hatást gyakorol az agyra, segít kikapcsolódni, és megkönnyíti az elalvást is.

9. Takarításra is jó

Egy szórófejes flakonba töltve a legolcsóbb vodkából is sokoldalú takarítószer válik: a szappanos lerakódások eltávolításától kezdve a párnák felfrissítéséig rengeteg célra használható.

10. Csökkenti a stresszt

Egy 1997-es tanulmány szerint a vodka egyértelműen csökkenti a stresszt.

11. Többféle alapanyagból készülhet

Szinte bármilyen erjesztett élelmiszerből, ami cukrot vagy keményítőt tartalmaz. A legtöbb vodkát már gabonafélékből állítják elő, de léteznek olyan termékek is, amik a mai napig krumpliból készülnek.

12. Jelentőségteljes az elnevezése

A név az orosz voda szóból ered, ami vizet jelent. További érdekesség, hogy a vodka nemcsak Oroszország, hanem egyben Lengyelország és Ukrajna nemzeti itala is.

A másnaposság mértéke jelentősen csökkenthető tiszta alkoholos italok fogyasztásával, mint amilyen a vodka is. Csak ne felejts el sok vizet inni mellé. Persze továbbra is az érték a mérték, ahogy pár több cikkünkben is bemutattuk, a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit nem lehet elégé hangsúlyozni!!

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.