Menü

Váratlak tények a vodkáról

A vodkával kapcsolatban elterjedt nézet, hogy az oroszok akár víz helyett is képesek meginni. De azt tudtad, hogy ehhez az elnevezésének is van némi köze?

1. Nem tartalmaz cukrot

Sőt, élesztőt, zsírt, koleszterint, nátriumot és szénhidrátokat sem. A vodka ugyanis jellemzően csak víz és etanol elegyéből áll.

2. Alacsony a kalóriatartalma

Olyannyira, hogy a legalacsonyabb kalóriatartalmú szeszes italok közé tartozik: 45 milliliternyi 40 százalékos alkoholtartalmú vodkában mindössze 85 kalória található. Ez magából az alkoholból származik, mert – ahogy a fentiekből is kiderül – a másik fő összetevője a víz.

3. Serkenti a véráramlást

És a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét is. A Professional Heart Daily tanulmánya szerint a vodka lehetővé teszi, hogy a vér több oxigént szállítson, így növeli a szív vérellátottságát.

4. Egészségesebb lehet a vörösbornál is

Legalábbis olyan szempontból, hogy jótékonyan hat a vérkeringésre és a koleszterinszintre, illetve a borhoz képest kevesebb rokon vegyületet tartalmaz (úgynevezett cogenert, amely minden más anyagot jelöl, ami az erjedési folyamat során az alkoholon kívül képződik).

5. Főzésre is alkalmas

A penne alla vodka kitűnő példa erre.

6. Összehúzza a pórusokat

De ehhez nem belsőleg, hanem külsőleg kell felhasználod. Jeannette Graf bőrgyógyász azt ajánlja, hogy készíts egy kancsó zöld teát, adj hozzá 1,5 teáskanálnyi vodkát, majd egy vattapamacs segítségével vidd fel az arcbőrödre. Ha azt minden reggel és este megteszed, két legyet üthetsz egy csapásra: azon túl, hogy összehúzza a pórosukat, bőrtisztító hatása is van.

7. Fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik

Segíthet a sebgyógyulásban, valamint a fertőzések, hólyagok kialakulásának megelőzésében.

8. Ellazít

Nyugtató hatást gyakorol az agyra, segít kikapcsolódni, és megkönnyíti az elalvást is.

9. Takarításra is jó

Egy szórófejes flakonba töltve a legolcsóbb vodkából is sokoldalú takarítószer válik: a szappanos lerakódások eltávolításától kezdve a párnák felfrissítéséig rengeteg célra használható.

10. Csökkenti a stresszt

Egy 1997-es tanulmány szerint a vodka egyértelműen csökkenti a stresszt.

11. Többféle alapanyagból készülhet

Szinte bármilyen erjesztett élelmiszerből, ami cukrot vagy keményítőt tartalmaz. A legtöbb vodkát már gabonafélékből állítják elő, de léteznek olyan termékek is, amik a mai napig krumpliból készülnek.

12. Jelentőségteljes az elnevezése

A név az orosz voda szóból ered, ami vizet jelent. További érdekesség, hogy a vodka nemcsak Oroszország, hanem egyben Lengyelország és Ukrajna nemzeti itala is.

A másnaposság mértéke jelentősen csökkenthető tiszta alkoholos italok fogyasztásával, mint amilyen a vodka is. Csak ne felejts el sok vizet inni mellé. Persze továbbra is az érték a mérték, ahogy pár több cikkünkben is bemutattuk, a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit nem lehet elégé hangsúlyozni!!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.