Menü

Egy pár szót az e-hulladékról

Az elektronikai hulladék – azaz e-hulladék - az egyik leggyorsabban növekvő hulladéktípus az EU-ban, melynek kevesebb mint 40%-át hasznosítják újra.

Mi az e-hulladék? Az elektronikus eszközök mindennapi modern életünk állandó velejárói, naponta használjuk a mosógépet, mosogatógépet, laptopot, televíziót, porszívót, nem is beszélve az okostelefonokról, tabletekről. Az élet már elképzelhetetlen ezek jelenléte nélkül, ugyanakkor sok hulladékot is termelnek, ezzel nem segítve az ökológiai lábnyomunk csökkentését.

Az elektronikai hulladék olyan elavult vagy működésképtelen elektronikus termék, amely ezáltal tulajdonosuk számára szükségtelenné vált. Ilyenek lehetnek például a számítógépek, televíziók, fénymásolók, illetve sok egyéb háztartási vagy ipari elektronikai termék.

Sajnos napjainkban már saját kifejezést is kapott a jelenség, több olyan szóhasználat is megjelent, mint például a „digitális szemét”, de végül az általános szóhasználatba az „e-hulladék” került be.

A kidobott nagyobb háztartási készülékek (mosógép, mosogatógép) teszik ki az e-hulladék nagy részét, ezt követik az IT-berendezések (laptopok, nyomtatók) és a háztartási kisgépek (porszívók, kisebb konyha eszközök), valamint az összes többi egyéb kategória.

Az e-hulladék újrahasznosítási gyakorlata tagállamonként eltérő.

Miért kell újrahasznosítanunk az e-hulladékot?

A kidobott elektronikus és elektromos berendezések rengeteg káros anyagot tartalmaz, ezek rendkívül környezetszennyezőek, ugyanis veszélyes és mérgező vegyi anyagok találhatóak bennük, ezek pedig kimagasló kockázatot jelentenek a természet és egészségünk számára, hiszen azok a talajba kerülnek.

A probléma megoldására az EU jogszabályokat fogadott el bizonyos vegyi anyagok, például az ólom használatának megakadályozására.

2020 márciusában az Európai Bizottság új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet terjesztett elő, amely egyik legfontosabb prioritásaként az elektronikus hulladék csökkentését tűzte ki, olyan célokkal, mint például az újrafelhasználhatóságra törekvés, az egységes töltők bevezetése és egy újrahasznosítást ösztönző jutalmazási rendszer kidolgozása és bevezetése.

A meghatározott célok szerint 2024 végére a C típusú USB lesz a legtöbb elektronikai eszköz általános töltője az EU-ban, a laptopokat 2026. április 28-ig kell felszerelni ezzel.

A https://ehulladek.hu/ oldalon további információkat találhatunk arról, hogy az EU hogyan küzd az e-hulladékkal a körkörös gazdaság felé vezető úton.

Az Európai Parlament számos lépést tesz azért, hogy az erőforrásokat fenntartható módon használjuk fel, az elektronikai hulladékok területén az EP-képviselők azt várják, hogy az EU az újrafelhasználhatóság és a javíthatóság révén elősegítse a hosszabb élettartamot.

Miért fontos az elektronikai hulladék újrahasznosítása?

Mint említettem, komoly környezeti kockázatot jelentenek talajunkra, vizünkre, levegőnkre és élővilágunkra nézve. Minél több e-hulladék és fém gyűlik össze egy hulladéklerakóban, annál több mérgező anyag jelenik meg a környező talajvizekben is. Az újrahasznosítás sokkal kíméletesebb a környezet számára. Gyakorlatilag minden elektronikus hulladék tartalmaz valamilyen formában újrahasznosítható anyagot, mint például a műanyag, üveg vagy a különböző fémek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.