Menü

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

A kettlebell első ránézésre egy furcsa fogantyúval ellátott, harang alakú gömbsúly, talán azt gondolnák első látásra, hogy nem sok mindenre jó, ám ezzel ellentétben rengeteg lehetőséget rejt magában főként különleges kialakítása miatt. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az edzésforma, mert hatékonysága szinte megkérdőjelezhetetlen.

Ha hatékony zsírégető és alakformáló mozgásformát keresünk, márpedig általában azt, akkor ez a fajta edzés és az erről szóló mai cikk hasznos lehet a kedves olvasók számára.

Akiknek nincs lehetőségük szabadban vagy konditeremben edzeni, kiváló lehetőség otthoni alakformálásra is a kettlebelles edzésfajta, tehát nem feltétlen konditeremhez vagy személyi edzőhöz kötött, ám a helyes kivitelezés elsajátítása, megtanulása miatt elengedhetetlen egy szakember segítségét kérni.

Mit tud ez a súlyzó, amitől annyira népszerű?

Nos amellett, hogy jól átmozgat és sokféle gyakorlat elvégezhető vele, a kettlebell edzésnek köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzékünk, valamint rugalmasabbá válik a mozgás, ráadásul a mélyizmokat is alaposan megdolgoztatja.

A kettlebell egyik nagy előnye, hogy mivel egyensúlyozás szükséges a helyes megtartásához, a test rengeteg izma feszül meg egyszerre. Javítja a vérkeringést, gyorsan beindítja a zsírégetést, ráadásul férfiak és nők is egyaránt végezhetik ugyanazt az edzéstervet.

Mire kell figyelni a használatkor?

Mint rendszeresen sportoló és sportról gyakran cikket író ember ki kell, hogy emeljem ezúttal is, hogy minden edzés előtt alaposan be kell melegíteni, majd az edzés végeztével lenyújtani az izmokat. Nem, nem szabad elsumákolni, mert sérülés lesz a vége és jó néhány hét, esetleg hónap kimaradás az edzésekből.

A helyes kivitelezés egyszerre több izomcsoport bevonásával történik, ezáltal javul a mozgáskoordináció és a koncentrációs készség.

Honnan ered a kettlebell?

Története több évtizedre nyúlik vissza és ha információim jók, akkor eredetileg katonák kiképzésének szerves része volt ez a fajta edzés, ugyanis az állóképesség és a rugalmasság fejlesztésére rendkívül hatékony.

Mekkora kettlebellt érdemes vásárolni?

Szerencsére ma már nagyon sokféle formában és súlyban elérhető számos üzletben. Fittségtől, erőnléttől, kezdő, illetve haladó szinttől 4- 6-8-10 esetleg 12 kilós gömbsúlyokat érdemes vásárolni otthonra.

Megvettem, de ez miért lesz jó nekem?

Mert a fizikumunk erősebb lesz, fittebbekké válunk. Kiváló egy sor problémára, mint például derékfájás, keringési problémák, de zsírégetésben is verhetetlen. A kettlebell magában is jó erősítő eszköz, ám keresztedzésnek is jó, illetve bármelyik kedvenc sportunkat is kiegészíthetjük vele.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.