Menü

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

A kettlebell első ránézésre egy furcsa fogantyúval ellátott, harang alakú gömbsúly, talán azt gondolnák első látásra, hogy nem sok mindenre jó, ám ezzel ellentétben rengeteg lehetőséget rejt magában főként különleges kialakítása miatt. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az edzésforma, mert hatékonysága szinte megkérdőjelezhetetlen.

Ha hatékony zsírégető és alakformáló mozgásformát keresünk, márpedig általában azt, akkor ez a fajta edzés és az erről szóló mai cikk hasznos lehet a kedves olvasók számára.

Akiknek nincs lehetőségük szabadban vagy konditeremben edzeni, kiváló lehetőség otthoni alakformálásra is a kettlebelles edzésfajta, tehát nem feltétlen konditeremhez vagy személyi edzőhöz kötött, ám a helyes kivitelezés elsajátítása, megtanulása miatt elengedhetetlen egy szakember segítségét kérni.

Mit tud ez a súlyzó, amitől annyira népszerű?

Nos amellett, hogy jól átmozgat és sokféle gyakorlat elvégezhető vele, a kettlebell edzésnek köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzékünk, valamint rugalmasabbá válik a mozgás, ráadásul a mélyizmokat is alaposan megdolgoztatja.

A kettlebell egyik nagy előnye, hogy mivel egyensúlyozás szükséges a helyes megtartásához, a test rengeteg izma feszül meg egyszerre. Javítja a vérkeringést, gyorsan beindítja a zsírégetést, ráadásul férfiak és nők is egyaránt végezhetik ugyanazt az edzéstervet.

Mire kell figyelni a használatkor?

Mint rendszeresen sportoló és sportról gyakran cikket író ember ki kell, hogy emeljem ezúttal is, hogy minden edzés előtt alaposan be kell melegíteni, majd az edzés végeztével lenyújtani az izmokat. Nem, nem szabad elsumákolni, mert sérülés lesz a vége és jó néhány hét, esetleg hónap kimaradás az edzésekből.

A helyes kivitelezés egyszerre több izomcsoport bevonásával történik, ezáltal javul a mozgáskoordináció és a koncentrációs készség.

Honnan ered a kettlebell?

Története több évtizedre nyúlik vissza és ha információim jók, akkor eredetileg katonák kiképzésének szerves része volt ez a fajta edzés, ugyanis az állóképesség és a rugalmasság fejlesztésére rendkívül hatékony.

Mekkora kettlebellt érdemes vásárolni?

Szerencsére ma már nagyon sokféle formában és súlyban elérhető számos üzletben. Fittségtől, erőnléttől, kezdő, illetve haladó szinttől 4- 6-8-10 esetleg 12 kilós gömbsúlyokat érdemes vásárolni otthonra.

Megvettem, de ez miért lesz jó nekem?

Mert a fizikumunk erősebb lesz, fittebbekké válunk. Kiváló egy sor problémára, mint például derékfájás, keringési problémák, de zsírégetésben is verhetetlen. A kettlebell magában is jó erősítő eszköz, ám keresztedzésnek is jó, illetve bármelyik kedvenc sportunkat is kiegészíthetjük vele.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.