Menü

Valentin-nap, amikor csak a szerelem számít meg a csoki

Itt a Valentin-nap. Vannak, akik számára a február 14-e a szerelmesek várva várt ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket, mások nem tartják és nem értenek egyet ezzel az „egy napig nagyon szerelmesek vagyunk” szokással, mely a virágárusok ünnepe.

Tény, hogy a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért, de vajon miről szól és honnan ered ez az ünnep?

Valentin-nap néven vált ismertté és népszerűvé február 14-e. Ez a nap az 1990-es évektől kezdődően a szerelmesek napja, akik ilyenkor megajándékozzák egymást, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek.

Hogy lett ez a nap a szerelmesek napja?

Egy legenda szerint Rómában élt egy Valentin nevű keresztény pap, s amikor a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és megeskette a szerelmes ifjakat. A császár emiatt börtönbe vetette, és halálra ítélte, ám Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda szerint a lány vak volt, a pap azonban hitének erejével meggyógyította és csodát téve visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”.

A legenda szerint innen ered a Valentin-napi szerelemes üzenetküldés szokása és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje. Egy másik legenda úgy tartja, hogy azért kellett meghalnia, mert segített a keresztényeknek elkerülni a biztos halált hozó börtönt.

Magyarországon a Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít, de nagyon hamar népszerűvé vált.

Ezen a napon számtalan ajándék is gazdára talál, a legnépszerűbb a virág, a csokoládé szív alakú dobozban és az ékszer. Ajándékot vásárolhatunk személyesen, online, de készíthetünk saját kezűleg is!

Személyre szóló ajándék a saját kézzel készített meglepetés, ez lehet szappanöntés, vagy egy illatos gyertya, egy kedves képeslap vagy szív alakban sütött édességek, sütemények, egy saját fényképpel ellátott bögre vagy akár egy egyedileg gravírozott toll, fényképes naptár vagy fotókönyv. Nem kell bonyolult ajándék, elég egy feliratos, esetleg vésett vagy gravírozott tárgy, melyekre szerelmünk nevét, megismerkedésünk vagy esküvőnk dátumát írhatjuk. Akár még a mai napon is gyorsan kitalálhatunk egy frappáns és gyors, egyszerű meglepetést!

Az internet térhódításából természetesen a Valentin-napi ajándékozást sem maradt ki. Online is lehet ma már virágot vagy más ajándékot küldeni, mely kényelmes és praktikus. Az internet elterjedésével természetesen már digitális üdvözlőlapok és kuponok millióit küldik az emberek szeretteiknek.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.