Menü

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

A méhviaszt legfőképpen a fiatalabb méhek „állítják elő” – váladéktermék – a lépek építéséhez, és a kaptárban lévő léputca megalkotásához. A fiatalabb dolgozók virágpor elfogyasztása után a potrohlyuk alsó részén lévő viaszmirigyből állítják elő a méhviaszt apró pelyhek formájában. Az így kiválasztott méhviasz először áttetsző, majd megfelelő „rágás” után képlékennyé és világos, fehér színűvé válik. Jöhet itt a kérdés, hogy de akkor mitől sárga a méhviasz.

Nem kell messzire menni, ugyanis a méhsejtekbe hordott pollen, virágpor adja ezt a sárgás színt az idő alatt, hogy mennyit használják az adott sejtet a méhek. A sejt minél többet használt annál barnább, majd a végén feketévé válik. Ebben a pontban éri el azt a szintet, amikor a keret megérik a cserére, és a méhész kiolvasztja azt újra felhasználásra, műlépet hengereltetve belőle.

A méhviasz, a lépnek egy része, ebben a hatszögletű kis lakásokban nevelik fel a fiasítást, ebben tárolják a méhkenyeret, a virágport, és a méz több fajtáját is. Ezek a hatszögletű sejtfalak természeti csodaként jelennek meg a tudományban, mivel rendkívül nagy stabilitást adnak az amúgy törékeny műlépnek. De nem ez a legfontosabb, hiszen e hatszögletű kis sejtekkel tudják a lehető legnagyobb leghasznosabb területet kihasználni az adott méretű műlépnél. Így tudják a legnagyobb mennyiségű mézet, méhészeti termékeket, és fiasítást tartani az adott kereten.

A méhviasz élettani hatása az emberi szervezetre.

Igen jó sejtregeneráló

Baktériumölő hatása páratlan

Bőrnyugtató hatása is páratlan

Sebgyógyító, és gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott sebekre kenve alkalmazni.

Ezek után kijelenthetjük, hogy a méhviasz a természet egyik csodája. A sok páratlan tulajdonságának köszönhetően a felhasználása olyan széles körű, hogy azt itt ebben a cikkben felsorolni szinte nem is lehet.

Ami nagyon fontos a méhviasznál! Egyetlen élőlény van a Földön, ami képes eme csodálatos természeti csodát előállítani az pedig a Méh!

Így nagyon fontos, hogy lehetőleg minél jobban óvjuk környezetünket, ültessünk minél több virágot, és ha ki is vágjuk a fákat pótoljuk azokat, hiszen, ha a méhek létszáma drasztikusan lecsökken a Földön, az beláthatatlan következményeket fog okozni az ember életében.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.