Menü

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

1 pohár vörösbor elfogyasztása ugyanolyan kedvező hatással bír, mint 1 óra konditermi edzés. Ennek az alapját egy különleges vegyület, a szőlő héjában is található rezveratrol adja, amelyet majdnem tíz éven át vizsgáltak amerikai tudósok, mégsem fedezték fel semmilyen pozitív hatását. Most a kanadaiaknak sikerült, ugyanis amikor ez a vegyület a szervezetbe jutott olyan mennyiségben, mint amennyit egy pohár átlagos vörösbor tartalmaz, több pozitív élettani hatás is észlelhető volt.

Ilyen a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedése, valamint a szívműködés javulása. Ami érdekes, hogy a kutatásban észrevették, hogy ez a három élettani hatás pont olyan mértékű, mint egy óra konditermi edzés utóhatása. Természetesen rendszeresen nem lehet így kiváltani edzést, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt.

De mi a helyzet a whiskeyvel? Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

1. Segít a fogyásban:

Szereted a koktélokat, de nem szeretnél plusz kilókat? Akkor neked való a whisky, mivel az összes alkoholos ital és koktél közül a whisky tartalmazza a legkevesebb kalóriát. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy 35 ml-ben csak 78 kalória található meg. A whiskyben az a legjobb, hogy hozzáadható víz és jég is, hogyha fogyni szeretne. Akkor is finom (ha nem finomabb), ha kólával keverjük, amiből szerencsére elérhető a light vagy a cukormentes is, így igazán lehet “diétás” a whisky-s koktélunk.

2. Egészséges szív:

A whisky a szívre is nagyon jó hatással van. Gondoltad volna, hogy csökkenti a vérrögök kialakulását? Sőt, még a szívrohamok kockázatát is. A whisky sokféle antioxidánst tartalmaz, amely segítenek abban, hogy a koleszterin ne gyűljön össze az artériákban. A whisky ezen kívül köztudottan elég kalóriával látja el a szervezetet.

3. Rákellenes hatású:

Az antioxidánsokban gazdag whisky egy ellaginsavnak nevezett anyagot tartalmaz. Ez az antioxidáns képes arra, hogy csökkentse a rákos anyagok lerakódását a szervezetben. Mitöbb, higy a lerakódás csökkentésén kívül csökkenti a rákos sejtek további növekedését is, és ezáltal az oxidációt is lassítja a szervezetben.

4. Egészséges agy:

2003-ban készítettek egy kutatást, mely eredményei szerint a whisky védi az agyat. A magyarázat rá, hogy a whisky egy olyan anyagot tartalmaz, amely csökkenti az Alzheimer-kór és a feledékenység kialakulásának kockázatát.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.