Menü

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük. 2024-ben a húsvét március 31-re esik.

A legjobbak mindig az olyan ötletek, amiket mi magunk, akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetünk. A klasszikus húsvéti dekorációk közé tartoznak a színes díszek, a festett tojások, a nyuszifigurák, csibék, virágok.

Húsvétkor általában a húsvéti asztal dekorációja a leggyakoribb, mivel a legszembetűnőbb az étkezőasztal, melyet sokféle módon lehet dekorálni. Tehetünk az étkezőasztalra friss virágokat, egy szép terítőt, asztali futót, festett tojásokat.

A húsvéti asztalról nem hiányozhat egy tál hímes tojás.

Ha a környezettudatos életmód híve valaki, akkor a húsvéti tojás festést a boltban kapható festékek helyett megoldhatja természetes anyagokkal is:

⦁ sárgához használhatunk kurkumát

⦁ narancssárgához kiváló a pirospaprika

⦁ zöld színhez spenótot vagy csalánlevelet forrázzunk

⦁ rózsaszínhez céklát használjunk

⦁ lilához ibolyaszirmokat szoktak forralni

⦁ kékhez vöröskáposztát javasolt

⦁ barnához diót, piroshoz pedig festőmályvát érdemes.

Az alapanyagokat forraljuk fel vízben, majd mártsuk bele a tojásokat.

A gyerekek sokszor az iskolában, óvodában is készülnek ünnepi dekorációval, ezeknek is keressünk megkülönböztetett helyet, nagyra fogják értékelni.

Létezik húsvéti koszorú is! Nemcsak adventkor, de húsvétkor is készíthetünk koszorút, ehhez tavaszias hangulatú díszekkel kirakott koszorúalapra van szükségünk, melyre húsvéti díszeket helyezünk, például apróbb tojás-, nyuszi- vagy csibedíszeket, zöld ágakat, barkát.

A kreatív és hobbiboltokban sokféle dekor elem közül válogathatunk, a rögzítésben pedig ragasztópisztoly segít.

A ajtódísz is mindig népszerű! Akárcsak a koszorúra, úgy az ajtódíszre is kerülhetnek kifújt és megfestett tojások, csirke- vagy fürjtojások, színes szalagok, masnik és bármely tavaszi vagy húsvéti motívum.

Tradicionális húsvéti dísze a lakásnak a tojásfa, mely gyerekekkel együtt is elkészíthető. Rügyező faágat, vagy barkaágat díszítsünk fel színes szalagokkal, masnikkal, illetve tojásdíszekkel.

Húsvéti finomságok

Nem igazi a húsvéti asztal valamilyen finom süti nélkül. Legyen szó hagyományos, kelt tésztából készült kalácsról, fél óra alatt összedobható édességről vagy valamilyen mentes finomságról, a család ízlése szerint sokféle étel kerülhet ilyenkor az asztalra. Aki szeret a konyhában tevékenykedni, ilyenkor nagy örömmel készít különböző kalácsokat, tortákat. Akinek ez nem a kedvenc időtöltése, az szívesen veheti a klasszikus sütik egyszerűsített változatait, például gyorsan összedobható muffin formájában.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.