Menü

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.

A laboreredmények olvasása során több olyat is láthat az ember, melyekről nem tudja, mit is jeleznek. Természetesen a lelet kiértékelése minden esetben orvosi feladat, hiszen egyszerre több mindent is kell nézni, például az egymáshoz viszonyított értékeket is, így nem szabad csupán egy-egy értékre alapozni. Ennek ellenére mindenki kíváncsi arra, vajon mit jelenthetnek bizonyos dolgok.

Éppen ezért az orvosok ferritintesztet rendelnek el, ha más laboreredmények, illetve tünetek alapján akár látens vashiányra, akár vashiányos vérszegénységre gyanakodnak. A következő tünetek utalnak vashiányos vérszegénységre:

fáradékonyság,

koncentrációzavar,

hajhullás,

töredezett körmök,

sápadt bőr és nyálkahártyák,

terhelési szívdobogásérzet,

szédülés,

légszomj.

A vashiány okai igen szerteágazók lehetnek - származhat például diétahibából, felszívódási zavarból, vérveszteségből is, de a szervezet fokozott vasszükséglete - terhesség, szoptatás, erőteljes sportolás - esetén is felléphet.

Mit jelez, ha csillagos az érték?

A ferritin normál értéke férfiaknál 24-336 mikrogramm/liter, nők esetében 11-307 mikrogramm/liter. Mint minden laborleletnél, itt is, ha eltér a kapott érték a normál tartománytól, azt az automata csillaggal jelzi. A ferritin egy akut fázis fehérje, így számos tényező befolyásolhatja az értékét, ezért ennek értelmezése orvosi feladat.

Alacsony ferritinszint

Alacsony szintje vashiányra, vashiányos vérszegénységre utal. Fontos kihangsúlyozni, hogy a vashiány nem egy betegség, hanem egy tünet, amit ki kell vizsgálni, a vashiány okát kell megtalálni, kezelni - ez lehet többek között gluténérzékenység, nőgyógyászati probléma, belszervi vérzés. Természetesen addig is el lehet kezdeni a vaspótlást, akár étrenddel, akár tablettákkal, akár vénás úton.

A magas ferritinérték azt jelzi, hogy a szervezet túl sok vasat raktároz el. A vasraktárak fokozott telítettsége viszont szintén kivizsgálást érdemel, személyre szabottan, a beteg életkorát, kórtörténetét figyelembe véve, egyéb orvosi vizsgálatok segítségét is kérve a háttérben lévő folyamat azonosítása érdekében.

A magas vasszint tünetei a felhalmozott vas mennyiségétől függenek időarányosan, ezek lehetnek akár:

szívpanaszok,

fogyás,

kimerültség,

sárgaság,

hasi panaszok.

A probléma ritkábban fordul elő, ám súlyos gondokat jelezhet, ezért érdemes komolyan venni.

Az alábbi állapotok okozhatnak magas ferritinszintet:

májbetegség,

alkoholizmus,

bizonyos daganatok,

haemochromatosis,

rheumatoid arthritis vagy más krónikus gyulladásos rendellenesség,

pajzsmirigy-túlműködés,

túl sok vastabletta bevitele.

A magas ferritinszint (és a magas vasszint) terápiája az alapproblémától függ, ám általánosságban elmondható, hogy vasszegény diétát is szükséges tartani.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.