Menü

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

Az elliptikus egy erőteljes, aktív helyreállító eszköz, mivel emulálja a futómozgást, de az ütődés, becsapódás elmarad. Könnyű az izmok, inak és ízületek számára, és alacsony intenzitású edzést biztosít, amely kulcsfontosságú az optimális helyreállításhoz, áthidalva a futóedzések közötti szakadékot.

Megerősít a felfelé futásokhoz

Az ellipszissel való edzés a dőlésszög miatt alaposan edzi a far és combizmokat, ami fontos, mivel elősegíti az erőt és az állóképességet a dombos edzésekhez. Valamint csökkenti a gyenge farizmok okozta sérülések kockázatát is.

Magas intenzitású edzés

Egy másik hasznos stratégia az, hogy az ellipszist nagy intenzitású edzésre használod, hogy javítsd az erőnlétet, és közben elkerüld a becsapódásokat. Ez egy nagyszerű stratégia a kezdő futók és azok számára, akik hajlamosak lesérülni futóedzés alatt. A nagy intenzitású interval edzések rövid, 30 másodperces és 2 perces intervallumokat tartalmaznak: edzést nagy intenzitással, majd az erőfeszítés csökkentését.

Kicsit olyan, mint a Retro futás

Vagyis hátra futás, aminek vannak előnyei: ez egy könnyen végrehajtható és rendkívül hatékony stratégia az előre futó (és elliptikus) ellenálló izomcsoportok megerősítésére, beleértve a combhajlítókat, combfeszítőket, a lábszárakat, és végül kiegyensúlyozza a láb izmainak munkáját is. Lényegében a retro-elliptikus mozgás hasonlít a dombfutáshoz és az erőnléti edzéshez (guggolás és térdnyújtás), mivel kiegyensúlyozottabb izomrendszert fejleszt, amely csökkentheti az izom-egyensúlyhiány miatti sérülések kockázatát.

Egy gyors és egyszerű Retro edzés 6-8 interval résszel, némi dőlésszög emeléssel sokat javíthat a mozgásodon a futásban is.

Hatékony egy sérülést követően is

Az elliptikus nagyon hatékony eszköz sérülésből való visszatéréskor, és segít a futónak, hogy könnyebben visszarázódjanak. Sok futó a gyógyulás korai szakaszában használja fő eszközként, majd amikor már megvan a kellő edzettség és felépülés a futáshoz, nagyon lassan, fokozatosan érdemes az elliptikus tréner mellé visszavezetni a futást.

De tényleg fokozatosan - és az sem árt, ha nem mondasz neki búcsút, hanem a futóedzések mellett hagysz időt erre is a későbbi sérülések megelőzése miatt.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.