Menü

Spirulina – te hallottál már róla?

  • Dátum: 2024.03.29., 21:05
  • Erdős Dorka
  • képek:pexels.com

Étrend kiegészítők tömkelege vesz körül minket, válogathatunk bőven a kínálatból, de van egy, ami pici, zöld és szuperélelmiszer is, ez a spirulina.

A spirulina egy alga, méghozzá kékes-zöld színe van és a DNS-hez hasonló spirál alakjáról kapta a nevét. Érdekessége, hogy sós és édes vízben is előfordul, Közép-Afrikában és Ázsiában is sok helyen megtalálható. Fő erénye, hogy az emberi szervezetre számos jótékony hatása van. Már nagyon régóta közismert a gyógyászatban, egészen az ősi aztékokig visszavezethető ismertsége, ők egyfajta mindenre jó gyógyírként és teljesítményfokozóként használták.

Jelenleg étrend kiegészítőként találkozhatunk vele, tabletta és por formájában, de előfordul természetese ételszínezékként is, főként rágógumik megszínezésénél használják. Rengeteg kutatás folyik az egészségre gyakorolt hatásairól, azt már tényként könyvelhetjük el, hogy a spirulina nagyon jó immunerősítő. Érdemes a téli időszakokban fogyasztani, hiszen sokat segít a fertőző betegségek leküzdésében, illetve segíthet a legyengült szervezet megerősítésében is.

Nagyon sokféle vitamint tartalmaz, B1- B2-, B3, B12-vitamint, vasat, magnéziumot, rezet, szelént, káliumot, kalciumot is. Segíti az egészséges izomműködést, kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Magas a fikocianin pigment tartalma, aminek köszönheti kékes színét, ez pedig egy elég erős antioxidáns. Eredményesnek tűnő kísérletek folynak arra vonatkozóan, hogy segít a cukorbetegségek kezelésében, már több olyan kutatás is pozitív eredményt hozott, amiben azt vizsgálták, hogy csökkenti az éhgyomri vércukor szintjét a szervezetben. Remek növényi fehérjeforrás, majdnem, hogy annyi fehérjét tartalmaz, mint a tojás. Érdemes emésztőrendszeri problémák esetén is érte nyúlni, a benne található rostok segítik a helyes bélműködést és támogatják a jótékony baktériumok életben maradását és szaporodását.

Klorofill tartalma kitessékeli a méreganyagokat, például a káros nehézfémeket a szervezetünkből. Ha ez mind nem lenne elég, akkor azt se felejtsük el, hogy a szem egészségét is támogatja, mivel annyi A-vitamin van benne, mint a sárgarépában, emellett egy zeaxanthin nevű karotinoid vegyület védelmet nyújt a szem sárgafoltját érintő degeneratív betegség kialakulásától. Rendszeres fogyasztásával fokozhatóak az anyagcsere folyamatok, amitől megnő az energiaszint, ettől pedig ég a kalória.

Szóval fogyókúrában résztvevőknek is ajánlható. A benne található vas pedig támogatja a vörösvérsejtek előállítását, így jó társunk lehet a vashiányos vérszegénység kezelésében. Amennyiben úgy döntünk, hogy ezt a kis növényt hívjuk segítségül szervezetünk felturbózására, akkor mindenképpen ellenőrzött minőségű port vagy tablettát válasszunk.

A spirulina egy pompás kis ősi növény a vizek mélyéről, mely támogatja az immunrendszerünket, védi a szemünket és segíthet a fogyásban is.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?