Spirulina – te hallottál már róla?
- Dátum: 2024.03.29., 21:05
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
Étrend kiegészítők tömkelege vesz körül minket, válogathatunk bőven a kínálatból, de van egy, ami pici, zöld és szuperélelmiszer is, ez a spirulina.
A spirulina egy alga, méghozzá kékes-zöld színe van és a DNS-hez hasonló spirál alakjáról kapta a nevét. Érdekessége, hogy sós és édes vízben is előfordul, Közép-Afrikában és Ázsiában is sok helyen megtalálható. Fő erénye, hogy az emberi szervezetre számos jótékony hatása van. Már nagyon régóta közismert a gyógyászatban, egészen az ősi aztékokig visszavezethető ismertsége, ők egyfajta mindenre jó gyógyírként és teljesítményfokozóként használták.
Jelenleg étrend kiegészítőként találkozhatunk vele, tabletta és por formájában, de előfordul természetese ételszínezékként is, főként rágógumik megszínezésénél használják. Rengeteg kutatás folyik az egészségre gyakorolt hatásairól, azt már tényként könyvelhetjük el, hogy a spirulina nagyon jó immunerősítő. Érdemes a téli időszakokban fogyasztani, hiszen sokat segít a fertőző betegségek leküzdésében, illetve segíthet a legyengült szervezet megerősítésében is.
Nagyon sokféle vitamint tartalmaz, B1- B2-, B3, B12-vitamint, vasat, magnéziumot, rezet, szelént, káliumot, kalciumot is. Segíti az egészséges izomműködést, kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Magas a fikocianin pigment tartalma, aminek köszönheti kékes színét, ez pedig egy elég erős antioxidáns. Eredményesnek tűnő kísérletek folynak arra vonatkozóan, hogy segít a cukorbetegségek kezelésében, már több olyan kutatás is pozitív eredményt hozott, amiben azt vizsgálták, hogy csökkenti az éhgyomri vércukor szintjét a szervezetben. Remek növényi fehérjeforrás, majdnem, hogy annyi fehérjét tartalmaz, mint a tojás. Érdemes emésztőrendszeri problémák esetén is érte nyúlni, a benne található rostok segítik a helyes bélműködést és támogatják a jótékony baktériumok életben maradását és szaporodását.
Klorofill tartalma kitessékeli a méreganyagokat, például a káros nehézfémeket a szervezetünkből. Ha ez mind nem lenne elég, akkor azt se felejtsük el, hogy a szem egészségét is támogatja, mivel annyi A-vitamin van benne, mint a sárgarépában, emellett egy zeaxanthin nevű karotinoid vegyület védelmet nyújt a szem sárgafoltját érintő degeneratív betegség kialakulásától. Rendszeres fogyasztásával fokozhatóak az anyagcsere folyamatok, amitől megnő az energiaszint, ettől pedig ég a kalória.
Szóval fogyókúrában résztvevőknek is ajánlható. A benne található vas pedig támogatja a vörösvérsejtek előállítását, így jó társunk lehet a vashiányos vérszegénység kezelésében. Amennyiben úgy döntünk, hogy ezt a kis növényt hívjuk segítségül szervezetünk felturbózására, akkor mindenképpen ellenőrzött minőségű port vagy tablettát válasszunk.
A spirulina egy pompás kis ősi növény a vizek mélyéről, mely támogatja az immunrendszerünket, védi a szemünket és segíthet a fogyásban is.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.