Menü

A lelki nyugalom megtalálása önbizalmat ad

A lelki béke megteremtésének és megőrzésének módja az elégedettség így gyakorold a célok könnyű elérése érdekében.

Állandó mozgásban vagyunk

Van egy közös tendencia, amely az emberek mellett minden érző lényre egyaránt vonatkozik. Függetlenül attól, hogy vannak-e tudatosan kitűzött céljaink vagy sem, minden cselekedetünket két tényező motiválja.

Az egyik motivációnk a szenvedéstől való távolodás: legyen az pénzhiány, túlsúly, betegség, egy rossz párkapcsolat; ezektől mind szabadulnánk. A másik motivációnk a boldogsághoz való közeledés, amely az előbbi kellemetlen dolgok ellentéte. Ezek az irányultságok érzelmeket keltenek és mozgásban tartanak.

Lelki béke — a tökéletes belső körülmény

Az imént vázolt irányok egy egész életen át tartó mozgást feltételeznek, állandó távolodást a rossztól és közeledést a jó felé. A mozgás pedig lelki energiát fogyaszt. Az eredménytelenségből fakadó belső feszültség még annál is több energiát emészt fel. Majd egy idő után, ha nem tudsz feltöltődni, akkor az érzelmi túlterhelés következtében lemerülsz, s a lelki egyensúly felborulása miatt akár még a kiégésig is eljuthatsz.

Nem testi fáradságra gondolok, hanem lelkire. Ugye pontosan tudod, hogy miről beszélek? Nincs nagyobb kimerültség annál, mint amikor elfárad a lelked. Egy veszekedés, egy csalódás, egy kudarc, egy eredménytelen próbálkozás, egy helyzetbe való beragadás, mind-mind lelki energiát fogyaszt. De meddig bírjuk? Ilyenkor jó lenne végre megnyugodni, elcsendesedni, kikapcsolni. És itt jön a lényeg: nem mozdulni!

Mit jelent a lelki béke?

Ahogyan a mozgásból adódó fáradtságot testi szinten ki tudod pihenni egy jó alvással, ugyanúgy lelki szinten is a nyugalom segít feltöltődni. Nem futni semmi elől, és nem hajtani semmi felé; egyrészről ez a lélek nyugalma.

Viszont ez így még hiányos, hiszen az a személy is eljuthat hasonlóan nyugodt állapotba, aki már annyira kimerült, hogy feladta. A leépülés ettől a ponttól kezdve kritikus, és visszafordítani gyakran csak külső segítséggel lehet. A boldogsággal átitatott nyugalom ennek a szöges ellentéte, amit a tudatos teljesség jellemez.

Megelégedettség, mint lelki egyensúly

Ízlelgesd ezt a fogalmat! Megelégedettség — ettől lesz teljes a nyugalom. Teljes abban az értelemben is, hogy nem hiányzik belőle semmi, se túl kevés, se túl sok — pont elegendő. Tapasztalási szinten az elégedettség logikus következménye a tudat nyugalma. Egy kis időre…

Az elégedettség intenzitását és tartósságát annak okaiban találod. Egy finom ebéd után percekig, egy új autó vagy lakás vásárlásával már sokkal tovább, azonban egy életcél fokozatos megvalósításával még hosszabb ideig tartó elégedettséget érezhetsz.

Viszont ezek a külső okok mind labilis és időleges tényezők, tehát nem tartósak, ugyanis külső feltételekhez kötöttek. Közös jellemzőjük a múlandóság, amely garantáltan szenvedést okoz mindaddig, amíg a hozzájuk való ragaszkodáson nem enyhítesz. Alapvető szemléletváltásra van szükség.

Hogyan indulj el a tartós elégedettség felé?

A téma igen összetett, itt nem térek ki minden részletére. Éppen ezért, most azzal az egy aspektusával folytatom, amely rögtön elindítja a pozitív belső átalakulást. Könnyen megérthető és azonnal integrálható a napi gyakorlatba.

Becsüld meg a természetes dolgokat is!

Egy sor dolgot magától értetődőnek tartunk, amelyek mindannyiunk életében jelen vannak. Csak egy apró mozdulat és világos lesz a szobában, folyik a csapból a víz, télen meleget kapunk, nyáron hűvöset, felhívhatjuk a barátainkat telefonon, levelet küldhetünk nekik, nézhetjük a tévét… és a többi, és a többi.

Az elégedettség új utat nyit az erőforrásaidhoz. Egyszerűen arról van szó, hogy az energiádat nem kell elpazarolnod a fent már említett, felesleges tudati mozgásokra, s így olyan kreatív folyamatokra terelheted át, amelyek valóban segítenek a céljaid megvalósításában. Amikor ez a fajta irányítás a kezedbe kerül, fokozódik a szabadság érzése, amely szintén az elégedettségedet növeli. Vizsgálódj erről!

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?