Menü

A fekete retek gyógyhatása, felhasználása

A fekete retek télen is könnyen beszerezhető zöldség! Javasolják megfázás, influenza, de emésztési problémák esetén is. Tudj meg mindent a fekete retekről!

A fekete retek gazdag C-, B1- és B2-vitaminban, valamint kiemelkedő kalcium, vas, kálium, magnézium foszfor tartalma. Illóolajok, enzimek, flavonoidok és a keresztesvirágúakra jellemző kémiai anyagok, a glükozinolátok is megtalálhatóak benne.

A fekete reteknek erős pozitív hatása van a májra, aktiválja és regenerálja a májsejteket. Serkenti az epetermelést, máj tonikként működik, ezért segít méregteleníteni és megtisztítani a májat. Oldja az epehólyagban kialakuló koleszterinkövet (ami a leggyakoribb epekőtípus), csökkenti az epehólyag gyulladást és megtisztítja a vért.

Mint természetes növényi vízhajtó, a fekete retek segíti a szervezet méregtelenítését, támogatja a húgyúti rendszer egészséges működését.

A fekete retek stimulálja a gyomornedvek elválasztását, ami fontos a megfelelő emésztéshez, a jó anyagcseréhez és a szervezet minél hatékonyabb méregtelenítéséhez. Antibakteriális hatású, segít a kórokozókat elpusztítani az emésztőrendszerben és tradicionálisan használták emésztési zavarok, puffadás, bélgázok és savas reflux ellen.

A fekete retek rendkívül tápláló, mivel sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása különösen hasznos az őszi és téli hónapokban, a fertőzések és szabad gyökök elleni harcban. Vírusellenes hatása is van, ami segíthet az influenza leküzdésében.

A fekete retekben található raphanin nevű vegyület segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigy-hormonokat és úgy tartják, hogy segíthet pajzsmirigy-túlműködés és Graves-Basedow-kór esetén. Minden keresztesvirágú növény gyengéden és természetesen elnyomja a pajzsmirigy-hormon termelést, de a retek a legjobb ebben: Oroszországban a fekete retket régóta használják pajzsmirigy problémák és egyensúlyzavarok kezelésére.

A fekete retek magas rosttartalmú, enyhe hashajtó és tonizáló hatással bír a belekre, hasznos lehet székrekedés esetén.

A fekete retket évszázadok óta használják köhögés, torokfájás, influenza, megfázásos betegségek és légúti betegségek gyógyítására.

Vásárlása, tárolása

Vásárláskor érdemes a retek frissességére odafigyelni: a friss, egészséges retek mindig kemény tapintású. A fekete retek gumója (vagyis az a rész, amit megeszünk) sötét fekete színű, héja pedig nagyon vastag. Az ideális, ha a héj hibátlan, semmilyen karcolás, ütődés nyomát nem látjuk. Ha felrepedt, elszíneződött vagy puha barnás folt található rajta, akkor ne vegyük meg, mert az ilyen retek hamar romlásnak indulhat.

A fekete retek nagyon sokáig eltartható. Ha a szárától nem fosztjuk meg, a lakásban hűtés nélkül 3-4 napig is kibírja, de hűvös helyen, a pincében vagy a hűtőben, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.