Menü

Illóolajak, amiket otthon tartok

Régóta tudjuk, hogy a növények és a gyógynövények komoly hatással vannak az életünkre és egészségünkre. Vannak olyanok, amiket illóolajként érdemes otthonunkban tartani.

Az aromaterápia egy nagyon jó terápiás módszer, igen sokan használják különböző okokból, lehet az egy hangulat idézése, egy betegség kiűzése vagy éppen a betegségek elkerülése is. Nagyon fontos kérdés, hogy otthoni használatra is mindig válogassunk olyan üzletből, drogériából, gyógyszertárból, ahol megbizonyosodhatunk arról, hogy ellenőrzött minőségű terméket tartunk a kezünkben, mert a rossz olaj nagyobb kárt tehet, mint amennyi hasznot hozna. Megrögzött illatmániás vagyok, és hiába van egy csomó egészségügyi dolgozó a közvetlen környezetemben, az illóolajakat nem tudom nélkülözni. Na, de nézzük, hogy szerintem mi az, ami nélkül nem működne a háztartásom.

Számomra az első az eukaliptusz olaj. Három asztmás tünetekkel küzdő gyerek mellett elengedhetetlen a megfázásos időszakban. Éjszaka a hálószobákban kis tálnyi forró vízbe csepegtetve csodákra képes, megkönnyíti a légzést. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy műanyag pohárba cseppentsük, mivel ezt szépen megeszi. Mellé állítom a citrom olajt, ami párologtatva fertőtleníti a levegőt, megküzd a levegőben terjedő kórokozókkal, de például a hajbalzsamhoz keverve egészségesebb és fényesebb külsőt kölcsönöz.

A teafa egy igazi aduász, hiszen nem csak kiváló vírus- és gombaölő, de a rovarcsípésekre is remekül bevált szer. Illata is kellemes, a felmosó vízbe cseppentve fertőtlenít, fürdővízbe pedig segít a bőrgyulladások leküzdésében. A kamilla szerintem a házi gyógyszertár egyik alap darabja, légúti fertőzéseknél kiváló az inhalátorokba, egy kádnyi vízben pedig az ízületi és húgyúti gyulladások egyik legjobb orvosa. Imádom a levendulát, már a színe is jobb kedvre derít, de a levendula jól hat stresszre, fejfájásra, este a fürdető vízbe csepegtetve nyugodtabb alvás érhetünk el. Mindegyiket használhatjuk masszázshoz is, de mindig hígítva, egy kanál bázisolajba 6-8 cseppet használjunk.

Remek bázisolaj lehet például napraforgó olaj vagy kókuszolaj. Szájon át magunktól egyiket se alkalmazzuk, kizárólag aromaterápiás szakember ellenőrzése mellett, mivel a közvetlen érintkezés, főleg nyálkahártyán erős irritációt, sőt komoly sérüléseket vagy a fennálló problémák felerősödését okozhatják. Gyerekek elől mindig zárjuk el őket, pont ezért, hogy jó illatuk ne legyen csalogató egy kóstolásra.

Az illóolajakat könnyen be tudjuk szerezni, sokféleképpen fel tudjuk használni, segíthetnek a betegségekkel való küzdelemben, fertőtleníthetnek vagy támogathatják a nyugodt, pihentető alvást.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.