Menü

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.

Magyarországon minden 8-10. nőnél diagnosztizálnak melldaganatot, mely vezető helyen áll a nőket érintő daganatos megbetegedések sorrendjében. Bár az első és legfontosabb az, hogy a nők rendszeres önvizsgálatot végezzenek, mivel ezzel azonnal észrevehetőek a kisebb elváltozások is, mégis elengedhetetlen, hogy egy bizonyos betöltött kor után, ami jelen esetben, hazánkban a 45 év, elmenjenek évente szűrővizsgálatra. Az elvégzett szűrővizsgálatokkal már akár 3-5 évvel előbb is kiszűrhető egy daganat, minthogy kitapintással érzett csomó érzésével vagy fájdalommal felkeresnék orvosukat.

A mellrák korai stádiumban való felismerése kulcsfontosságú a gyógyulás lefolyását illetően. Amennyiben időben elcsípik, egy kisebb műtéttel el lehet távolítani a csomót vagy érintett területet és jelentős esély van a teljes felépülésre. Amennyiben nagyobb gondról vagy később felfedezett kóros elváltozásról van szó, sugárterápiás és/vagy gyógyszeres kezelést is alkalmaznak.

A mammográfia egy az emlő lágyrészét vizsgáló röntgen vizsgálat, mely által adott felvételen jól elkülöníthetőek a zsírszövetek, a mirigyek, a kötőszövetek és a kóros elváltozások. A vizsgálathoz semmilyen előkészületre nincsen szükség, bár érdemes kerülni a krémek, dezodorok használatát közvetlen előtte. A vizsgálat során egy röntgengép elé kell állni, majd egy plexi lap segítségével nyomást gyakorolnak a mellre. Erre azért van szükség, hogy a lehető legkevesebb elmozdulás történjen a felvétel elkészítése közben, illetve kevesebb képlet vetül egymásra.

Két irányból készül felvétel, egy felülről, egy pedig ferdén. Maga a vizsgálat nem jár fájdalommal, maximum kellemetlenséggel és attól sem kell félni, hogy sérülést okoz. Sugárterhelés szempontjából igen csekély mennyiségű a szervezetre gyakorolt hatása, nem több, mintha repülőre szállnánk egy hosszabb útra. Azoknak sem kell tartani a vizsgálattól, akiknek mell implantátumuk van, vagy nem rendelkeznek nagyobb kosárméretekkel, így is megvannak a megfelelő technikák a vizsgálat elvégzésére. Amennyiben elváltozást látnak, a későbbiekben készíthetnek több felvételt, illetve kiegészítő vizsgálatként ultrahangra, MR-re, biopsziára (szövettani vizsgálathoz szövetminta vételre) is beutalhatják a pácienst.

A vizsgálat után postai úton küldik az eredményt egy-két héten belül. Az, hogy valakit visszahívnak a kiértékelés után, nem jelenti azt, hogy mellrákja van, szóval nem szabad elsőre pánikolni. A visszahívott személyek kevesebb, mint 10 százalékánál diagnosztizálnak ténylegesen mellrákot.

A mammográfia egy elengedhetetlen szűrővizsgálat a nők körében, melynek jelentősége egyre fontosabb, hiszen egyre több nőt érintő daganatos megbetegedés szűrésére szolgál. Ne féljenek tőle, inkább egy kis kellemetlenség, mint egy későn felfedezett nagyobb baj.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.