Menü

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Ha vásároltunk egy klímát, akkor onnantól rendszeresen karban is kell azt tartani. Évente legalább egyszer vagy inkább kétszer javasolt átvizsgáltatni, tisztítani és fertőtleníteni a berendezéseket, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

Ha nem tartjuk karban a készülékünket, akkor a szennyeződések idővel lerakódnak, és károsítják a berendezést. Ha a klíma nincs tisztítva, a penészgomba is elszaporodik, melynek spórái súlyos allergiát okozhatnak.

Miért fontos a rendszeres klímakarbantartás?

Mint minden készülék, a légkondicionáló is rendszeres karbantartást igényel ahhoz, hogy optimálisan működjön és megadja a kívánt hatást. Az eszköz rendszeres és megfelelő karbantartása segíthet meghosszabbítani a készülék élettartamát, ez pedig hosszú távon igen gazdaságos és szerencsés dolog.

A légkondicionáló rendszeres karbantartása számos előnnyel jár: jobb energiahatékonyságot eredményez, ez csökkentheti az energiaszámlák összegét, továbbá hosszabb élettartammal számolhatunk és nem utolsó sorban egy javított beltéri levegőminőségre.

A nem, vagy rosszul karbantartott légkondik por, pollen és más allergének keringésével rontja a beltéri levegő minőségét, ez pedig egészségkárosító hatásokkal jár.

Hogyan történik a karbantartás?

A légkondi karbantartásának folyamata a készülék típusától függően változik, azonban egy szakember ezekkel tisztában van. A dolga elsősorban a légszűrő tisztítása vagy cseréje, ez a klíma karbantartásának egyik legfontosabb lépése.

A kondenzátortekercsek tisztítását is elvégzi a szakértő, ezek a tekercsek felelősek a levegőből elnyelt hő külső környezetbe történő leadásáért. A kondenzátortekercsek tisztítása segíti a légkondicionáló egység optimális működését.

A hűtőközeg szintjének ellenőrzése és szükség esetén a folyadék pótlása szintén lényeges lépés, ahogy az elektromos csatlakozások és a termosztát ellenőrzése is.

A termosztát felelős a helyiség hőmérsékletének szabályozásáért. Ha nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy a légkondicionáló egység nem hűti le a levegőt a kívánt hőmérsékletre.

A klíma szakszerű időszakos karbantartása és tisztítása több szempontból is kiemelten fontos, hiszen az egészségügyi kockázat mellett, a klíma meghibásodását is okozhatja, ha nincs karbantartva. A rendszeres klímakarbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy a készülék optimálisan működjön, és biztosítsa az elvárt komfortérzetet.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.