Menü

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Mire szolgálnak a CT-vizsgálatok?

A CT-vizsgálat sokféleképpen használható, de különösen alkalmas betegségek diagnosztizálására és különböző sérülések, traumák kiértékelésére. A képalkotó eljárás többek között segíthet orvosodnak:

  • diagnosztizálni a gyulladásokat, az izomproblémákat és a csonttöréseket;

  • meghatározni a csomók és daganatok helyét, ideértve a rákos elváltozásokat is;

  • felmérni a belső sérülések és a belső vérzések mértékét;

  • bizonyos betegségek, például a rák és a szívbetegségek kezelésének monitorozásában.

Mikor rendelhet el orvosod CT-vizsgálatot?

CT-vizsgálatot akkor szoktak elrendelni, ha a tünetek, panaszok, illetve a betegség diagnosztizálásához, kezeléséhez vagy nyomon követéséhez a szakorvos szükségesnek találja a részletesebb képalkotást. Az alábbiakban mutatunk néhány példát, amikor fontos lehet a CT a további egészségügyi ellátáshoz.

  • A CT-vizsgálat segíthet diagnosztizálni az olyan hasi problémákat, mint a vesekő vagy a bélelzáródás. A gyulladások és a bélbetegségek, beleértve a Crohn-betegséget, a fekélyes vastagbélgyulladást és a hasnyálmirigy-gyulladást, szintén meghatározhatóak CT-vizsgálat segítségével.

  • Orvosod CT-vizsgálatot rendelhet el fej- vagy agysérülés kivizsgálása és kezelése céljából, ha megmagyarázhatatlan szédülés vagy fejfájás gyötör, illetve egy fejre mért ütés után is szükség lehet az állapotfelmérésre.

  • A CT-vizsgálat segíthet bizonyos eljárások precíz kivitelezésében, például sugárkezelés, kemoterápia, biopszia és műtétek esetén.

Kontrasztanyagos CT során intravénásan és/vagy szájon át adott kontrasztanyagot kapsz, ami segít például a lágy szövetek és az érrendszeri struktúrák jobb megjelenítésében. A vizsgálat fájdalommentes, és csak néhány percet vesz igénybe, így az egész folyamat, beleértve az előkészületeket is, általában nagyjából harminc percig tart. Az eljárást követően visszatérhetsz a szokásos tevékenységeidhez, így csak a vizsgálat idejére kell szabaddá tenni magad.

Labor- és szűrővizsgálatok az Újbuda Medical Centernél

Esedékes az idei nagy labor vizsgálat, hogy meggyőződj róla, minden rendben van az egészségeddel? Szeretnéd ha gyorsan, de szakszerűen végeznék el az összes szükséges szűrő- és laborvizsgálatodat? Kérj időpontot az Újbuda Medical Center magánklinika vizsgálataira online vagy telefonon kényelmesen és egyszerűen! Egészségügyi központunkban egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetsz csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legprofibb szakemberek közreműködésével.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.