Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!
- Dátum: 2024.04.14., 20:17
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, bélrendszer, emésztés, főzés, gomba, keményítő, rák, székrekedés, tápanyagforrás
A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.
Meddig főzzük a csiperkét?
Ez egyrészt függ a gomba állapotától, hogy friss, vagy fagyasztott változatot akarunk elkészíteni. Ha friss, akkor egy fazék forrásban lévő vízbe 7 percre dobjuk bele a gombákat, kuktában csak 5 percet szabad főzni, ahhoz, hogy benne maradjanak a tápanyagok. Amennyiben pároló edényben készítjük el, elég 10 perc a gombának.
A fagyasztott gombát először is ki kell olvasztani, majd mossuk meg, utána meg mehetnek bele 3 percre olyan vízbe, amely már forr.
fontos néhány szempontot figyelembe venni:
- Mikor a gombát előkészítjük, csak folyóvízbe mossuk át és csepegtessük le, ne áztassuk be!
- A fehérjék, vitaminok jó része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit vagy a gerebengombák, tinóruk esetében a csöves, tüskés részeket.
- Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
- A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat. Javasolt, hogy az elkészítendő gombát minél apróbbra vágjuk fel, így több fehérje, több aroma- és íz anyag jut ki a gombasejtből, illetve könnyebben is emészthető.
- Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevés fűszerezéssel jobban kiemelhetőek a gombában természetesen meglévő íz és aromaanyagok.
- A gombaételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.
A csiperke jótékony hatásai
A főtt csiperke remekül enyhíti a székrekedés tüneteit, szabályozza az emésztési folyamatokat. A gombában lévő keményítő remek tápanyagforrás a jótékony bélbaktériumoknak, így ezzel hozzájárulhatunk a bélrendszer egészségének megőrzéséhez.
A gombában 12-szer több az L-Ergothioneine nevű antioxidáns, mint a búzacsírában, vagy a csirkemájban. Ez pedig azt jelenti, hogy a gomba az egyik legjobb immunerősítő táplálék. A gomba fogyasztásával csökken a mellrák, illetve a prosztatarák kialakulásának esélye. A szakértők szerint a gomba olyannyira hatékony, akárcsak az antioxidánsokban gazdag zöld tea.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.