Menü

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Meddig főzzük a csiperkét?

Ez egyrészt függ a gomba állapotától, hogy friss, vagy fagyasztott változatot akarunk elkészíteni. Ha friss, akkor egy fazék forrásban lévő vízbe 7 percre dobjuk bele a gombákat, kuktában csak 5 percet szabad főzni, ahhoz, hogy benne maradjanak a tápanyagok. Amennyiben pároló edényben készítjük el, elég 10 perc a gombának.

A fagyasztott gombát először is ki kell olvasztani, majd mossuk meg, utána meg mehetnek bele 3 percre olyan vízbe, amely már forr.

fontos néhány szempontot figyelembe venni:

- Mikor a gombát előkészítjük, csak folyóvízbe mossuk át és csepegtessük le, ne áztassuk be!

- A fehérjék, vitaminok jó része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit vagy a gerebengombák, tinóruk esetében a csöves, tüskés részeket.

- Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.

- A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat. Javasolt, hogy az elkészítendő gombát minél apróbbra vágjuk fel, így több fehérje, több aroma- és íz anyag jut ki a gombasejtből, illetve könnyebben is emészthető.

- Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevés fűszerezéssel jobban kiemelhetőek a gombában természetesen meglévő íz és aromaanyagok.

- A gombaételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.

A csiperke jótékony hatásai

A főtt csiperke remekül enyhíti a székrekedés tüneteit, szabályozza az emésztési folyamatokat. A gombában lévő keményítő remek tápanyagforrás a jótékony bélbaktériumoknak, így ezzel hozzájárulhatunk a bélrendszer egészségének megőrzéséhez.

A gombában 12-szer több az L-Ergothioneine nevű antioxidáns, mint a búzacsírában, vagy a csirkemájban. Ez pedig azt jelenti, hogy a gomba az egyik legjobb immunerősítő táplálék. A gomba fogyasztásával csökken a mellrák, illetve a prosztatarák kialakulásának esélye. A szakértők szerint a gomba olyannyira hatékony, akárcsak az antioxidánsokban gazdag zöld tea.

A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!

Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.

Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.