Menü

Mi az a CGM hajápolás?

Köztudott, hogy a göndör haj egy egyedi, különleges hajkorona, de amit sokan nem tudnak, hogy ennek ápolása is épp annyira különleges és egyedi kell legyen. A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent.

Mit foglal magába ez a módszer?

A cgm módszer, vagyis a Curly Girl Method a legjobb dolog, ami valaha is történhet a göndör hajjal. A CGM magába foglalja a göndör hajra és a fejbőrre károsnak ítélt összetevőkről és az ezzel készült termékekről való lemondást, úgy, mint szulfátok, szilikonok, a hajat kiszárító alkoholok, a viasz és bizonyos ásványi olajok. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Ez a hajápolási módszer a sokak számára nehézséget jelentő göndör fürtöket óvja meg, de az egyenes vagy hullámos haj egészségét is segít megőrizni. CGM termékek széles skálája áll már rendelkezésre nőknek és férfiaknak egyaránt.

Honnan ered a módszer?

A megálmodó Lorraine Massey volt, aki a “Curly Girl: The Handbook” című könyvnek a szerzőjeként lett ismert, művének köszönhetően a göndör haj ápolása a figyelem középpontjába került, ezzel elismervén, hogy ez a típusú haj speciális ápolást igényel.

Sokan nem is tudnak róla – köztük én sem tudtam - hogy az enyhén hullámos vagy a göndör típusú haj ettől a módszertől sokkal erősebb, egészségesebb és fényesebb lesz, s olyan fürtöket hoz elő, melyekkel hagyományos ápolás esetén nem találkoznánk.

Hogyan kezdjük el a Curly Girl módszer bevezetését?

Mindenképp jó hír, hogy ma már léteznek erre szakosodott fodrászok is, akik ebben szakszerű segítséget és tanácsokat nyújtanak, én magam is ilyen fodrászt szoktam felkeresni a hajammal.

Aki nem teheti meg, hogy CGM fodrászhoz járjon, gondolja át a következő lépéseket az egészségesebb és göndörebb haj érdekében:

kerüljük a szilikon használatát, az ezt az összetevőt tartalmazó sampont iktassuk ki. A hajmosás szulfátmentes samponnal történjen, mely megfelel a CGM elveinek, ezután jöhet a balzsam, majd egy alapos öblítés.
A hajmaszk, pakolás használata nem kötelező, de ajánlott. Ha a hajunk sérült, akkor mindenképp szükséges, majd egy alapos öblítés következik.
A még nedves hajra ezután a hajunknak megfelelő öblítés nélküli balzsamot tegyük, majd ujjainkkal, vagy ritka fogú bontófésűvel fésüljük át a hajunkat.
A mosás után a hajformázás következik, itt is CGM terméket kell keressünk, én a magam részéről lenmagzselét és fürtformázó készítményeket használok, de jöhet bármilyen hajformázó hab, krém, vagy gél, amely megfelel a CG módszernek.

Egyenes hajúak is követhetik ezt a módszert?

Szakemberek szerint igen. Bár nem lesz göndör vagy hullámos hajuk ettől ( illetve csak akkor, ha hullámos a hajunk, csak eddig nem tudtunk róla), ám ezzel a módszerrel minden bizonnyal a haj egészségesebb, erősebb és fényesebb lesz.

Ha szép hajra vágyunk gondosan meg kell válogatnunk a hajápoláshoz használt termékeket. Fontos tisztában lennünk hajunk szerkezetével is, hogy ennek megfelelő hajápolási rutint alakítsunk ki. A fodrászomtól megtanultam, hogy a nedves hajat dörzsölni nem ajánlott, ehelyett inkább óvatosan nyomkodjuk ki a tincsekből a vizet. A göndör hajat vagy szabadon kell hagyni megszáradni, vagy diffúzoros hajszárítóval, vagy a kedvenc trükkömet alkalmazva, melyet egy göndörhaj ápolására létrehozott csoportban tanultam: tésztaszűrő segítségével szárítsuk meg a hajat gyengéden, kibontakozni hagyva a loknikat.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?