Menü

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

A pollenallergia akár 2-3 éves korban is megjelenhet gyerekeknél, a mielőbbi felismerés és kezelés pedig nagyon fontos annak érdekében, hogy a szövődményeket megelőzzük.

A gyermekkori allergia hajlamosító tényezői a genetikai tényezők mellett a környezeti terhelés, a túl korai élelmiszer bevezetés és levegőszennyezés.

Szénanátha vagy megfázás?

Pollenallergiára gyanakodhatunk, ha az alábbiakat észleljük a gyermeknél hosszabb időn keresztül, akár heteken, hónapokon át:

Vizes orrfolyás
Tüsszögés
Köhögés
Orr- és szemviszketés

A gyermekkori allergia kivizsgálása megegyezik a felnőttekével. A gyermekkori allergia kivizsgálása is elsősorban vérminta alapján történik.

Ha a gyermek az allergiateszt elvégzése után az allergiájának megfelelő kezelést kapja és ez a kezelés segít, szünteti nála a panaszokat, akkor egyértelműen látszik, hogy nem vírusos fertőzés okozta a tüneteit, hanem a pollenallergia volt a ludas.

Miért hangsúlyozzák annyira, hogy időben kell elkezdeni a kezelést?

Az allergia kezelését fontos mielőbb megkezdeni, mert a gyulladásban lévő orrnyálkahártya miatt a gyermek könnyebben kaphat el légúti fertőzéseket, hosszú távon pedig sajnos asztma is kialakulhat.

A gyermekkori asztmáknak a 60-70 százaléka kamaszkorra megszűnik, de ez nem jelent minden esetben teljes gyógyulást, előfordulhat, hogy felnőtt korban újra megjelenik a betegség. Bizonyított tény, hogy az asztma kiváltásában a légutakon keresztül belélegzett allergének játsszák a legfontosabb szerepet.

Gyerekeknél alkalmazható az immunterápia allergia ellen?

Óvodáskortól kezdhető allergén immunterápiás kezelés is, mely az immunrendszer működésére hat. Bár a 3-5 éven át tartó kezelés hosszadalmas, az eredménye tartós, segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

A szülők számára, akiknek gyermeke allergiával küzd, elengedhetetlen betartani az orvosi utasításokat a gyermekük érdekében, mert csökkenteni tudják vele a kínzó tüneteket. Az orvosi ajánlások közé tartozik többek között bizonyos allergének kerülése, mint a növényi pollenek, állati szőrök, madártoll stb.

Az allergia tehát egy betegség, amely nem gyógyítható, de odafigyeléssel jól kezelhető. A szülők nagymértékben hozzájárulhatnak gyermekük gyógyításában azáltal, hogy segítik őket a gyógyszerek alkalmazásával és az allergének kerülésével. Sajnos a nem megfelelően kezelt allergiás nátha jelentősen ronthatja az életminőséget, a tünetei akár tanulási problémákat és alvási zavart is okozhatnak.

Miket vigyen magával a gyermek az osztálykirándulásra?

Úgy vélem a szülők egy része sokszor egy komplett túlélőfelszerelésben gondolkozik, ha elutazik a gyermeke, mások szerint teljesen felesleges annyi mindent pakolni. Nincs szülő, aki ne tette volna már fel a kérdést, mielőtt a gyereke osztálykirándulásra indult volna: mit pakoljunk a táskába?

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.