Menü

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

A május első hétvégéjén megrendezett csapatépítő kalandon negyedszer vettünk részt. A verseny első napján a bátor és kitartó egyéni, páros, 2-4 fős versenyzők, míg a következő napon az 5-13 fős csapatok rajtoltak el, hogy nekivágjanak az embert próbáló 211 km-es távnak.
Igazi hősként tekintek minden olyan futóra, aki egyedül vág neki a 211 kilométernek, mely csapatban sem kis kihívás, nemhogy egyéni indulóként! A Balatont megkerülő egykörös verseny Közép-Európa leghosszabb futóversenye, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával is teljesíthettek a résztvevők.

A FuTamási futók hajnal 3 óra 35 perckor rajtoltak el a versenyközpontból, Balatonfüredről és a 10 futó idén is teljesítette a gigantikus távot, együtt futottuk körbe a Balatont, mellyel összesen 211 km-t tettünk meg, többezer futótársunkkal együtt.

A tavalyi Ultrabalaton életre szóló élménye után nem volt kérdés számunkra, hogy ugyanabban az összetételben szeretnénk rajthoz állni idén is. A 211 km-es távot idén 56 szakaszra tagolták a szervezők, ez bőséges választási lehetőséget kínált a futásaink beosztásához. Alapvetően fejenként 3 vagy 4 hosszabb-rövidebb futással terveztünk. A váltópontok közötti eligazodást applikáció, szakaszkalkulátor segítette, mellyel végig nyomon követtük futóink haladását és a csapat mozgását.

Idén is kiemelném a remek szervezést, gondoljunk csak bele, ahhoz, hogy az UB ilyen páratlan élmény legyen több ezer résztvevőnek, ahhoz minden évben több, mint kétszáz kilométeren át szinte hiba nélkül kell biztosítani a pályát, el kell juttatni több kamionnyi árut (vizet, izotóniás italt, gyümölcsöket, frissítő falatokat, meleg ételt, szőlőcukrot és még ezernyi apróságot) az ötvenöt váltópontra. Nem kis feladat!

A szervezők idén is gondoltak a jótékonyságra, ezzel a lehetőséggel a FuTamási futócsapat is élt. A chip 5000Ft-os letéti díját ebben az évben is felajánlottuk a BioTechUSA NN Ultrabalaton Charity programjának keretében jótékony célokra! A BioTechUSA NN Ultrabalaton Charity kezdeményezésnek köszönhetően a következő egészségügyi intézmények részesültek támogatásban:
Konduktív Óvodáért Alapítvány, melynek célja a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Óvodájába járó mozgáskorlátozott gyermekek támogatása.

Őrzők Alapítvány, melynek legfontosabb célja a Tűzoltó utcai Gyermekklinika onko-hematológiai részlegének a fejlesztése, az itt kezelt súlyosan beteg, daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása.
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet. Cél a kórházukban ápolt betegek hatékonyabb gyógyítását segítő színvonal emelése, a vármegyei kórház működési feltételeinek magasabb színvonalú biztosítása, tárgyi, gyógyító eszköz készletének bővítése. Az összegyűlt összeget a BioTech USA Magyarország is kiegészíti. Ez az összefogás is megmutatja a szervezők és a futók közösségének erejét!

Úgy vélem, hogy az Ultrabalaton mindenki számára egy hatalmas élmény, függetlenül a csapat létszámától, illetve a lefutott kilométerektől. Mindenkit biztatok a részvételre, aki kicsit is szeret futni, szervezzen csapatot, nevezzen bátran! Egyre nagyobb presztízse van a céges csapatok kategóriájának is, mely igazán különleges csapatépítő program lehet, de akár barátokkal, futótársakkal is nekivághatunk az eseménynek! Mi jövőre is biztosan ottleszünk!

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.