Menü

Szezonális zöldségek májusban

Bár a tavasz utolsó hónapjába léptünk, továbbra is fontos lehet odafigyelni arra, hogy a télen kiürült vitamintartalékokat ténylegesen feltöltsük, és erre kevés jobb megoldás van, mint a friss szezonális zöldségek beépítése étrendünkbe. Hogy mit jelent ez pontosan? Olyan növényeket, amelyek az éghajlatnak megfelelő hónapokban növekednek, és betakarításuk is teljesen természetes módon zajlik.

Májusban már lényegesen több olyan zöldséget találunk a boltok polcain és a piacon, ami hazánkban termett és nem import áru. Manapság azonban sok zöldséget az év bármelyik évszakában megkaphatunk, ezért felmerül a kérdés, miért fontos szezonálisan vásárolni őket. A fotoszintézishez szükséges napfény mennyisége ilyenkor megfelelő, más hónapokban mesterséges anyagokkal érlelik ezeket a zöldségeket.

Ez rengeteg az egészségre káros anyagot termel és ezeknek a termékeknek a vitamintartalma is sokkal alacsonyabb lesz, mint biogazdaságokban nevelkedett társaiknak. Ha már káros anyagokról van szó, a környezetedet is óvod azzal, ha hazai kistermelőktől vásárolsz, hiszen így nem kell többezer kilométerről ideszállítani az ebédhez valót, és az ökológiai lábnyomod is kisebb lesz.

A piacon akár a bolti ár töredékéért megvásárolhatóak a friss zöldségek, aminek segítségével könnyen lehet spórolni az élelmiszerrel kapcsolatos kiadásokon. A választék is sokkal nagyobb és akár alkudni is lehet az áron, ha nagyon szemfülesek vagyunk. Kutatások kimutatták már, hogy ezekben a zöldségekben rengeteg tápanyag, különféle vitaminok és ásványi anyagok vannak. Nézzünk is meg néhány konkrét példát és egyszerű elkészítési módot.

A fejes saláta talán a legismertebb salátafajta Magyarországon, sokan akár otthon a kiskertjükben is termesztik, hiszen nem számít kényes növénynek. Legismertebb felhasználási módja az, mikor egyszerűen ecetes-cukros lébe áztatjuk, és valamiféle főétel – többnyire pörköltek – mellé köretként tálaljuk. Lehet azonban bármiféle saláta alapja, amelyhez hozzáadhatunk sajtot, tojást, csirkemell falatokat, hagymást, vagy kedvünkre való zöldséget (esetleg a szintén májusban termő rukkolát, jégsalátát, spenótot vagy madársalátát), és egy melegebb tavaszi napon könnyed, frissítő ebédként fogyaszthatjuk.

A zöldborsó is májusi zöldség, szintén a kis kertek elmaradhatatlan lakója, illetve sok ember kedvence. A zsenge zöldborsót a hüvelyből kifejtve akár nyersen is fogyaszthatjuk, hiszen nagyon finom és egészséges is. Magas a kalóriaértéke, tartalmaz B1-, B2 és C- vitamint és magas a fehérjetartalma is. Legkedveltebb elkészítési módozatai a friss borsóleves, illetve a borsófőzelék, de aki szereti a különleges ízeket, az akár egy curry-vel is megpróbálkozhat.

Majernyik Szilvia

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?