Menü

Szezonális zöldségek májusban

Bár a tavasz utolsó hónapjába léptünk, továbbra is fontos lehet odafigyelni arra, hogy a télen kiürült vitamintartalékokat ténylegesen feltöltsük, és erre kevés jobb megoldás van, mint a friss szezonális zöldségek beépítése étrendünkbe. Hogy mit jelent ez pontosan? Olyan növényeket, amelyek az éghajlatnak megfelelő hónapokban növekednek, és betakarításuk is teljesen természetes módon zajlik.

Májusban már lényegesen több olyan zöldséget találunk a boltok polcain és a piacon, ami hazánkban termett és nem import áru. Manapság azonban sok zöldséget az év bármelyik évszakában megkaphatunk, ezért felmerül a kérdés, miért fontos szezonálisan vásárolni őket. A fotoszintézishez szükséges napfény mennyisége ilyenkor megfelelő, más hónapokban mesterséges anyagokkal érlelik ezeket a zöldségeket.

Ez rengeteg az egészségre káros anyagot termel és ezeknek a termékeknek a vitamintartalma is sokkal alacsonyabb lesz, mint biogazdaságokban nevelkedett társaiknak. Ha már káros anyagokról van szó, a környezetedet is óvod azzal, ha hazai kistermelőktől vásárolsz, hiszen így nem kell többezer kilométerről ideszállítani az ebédhez valót, és az ökológiai lábnyomod is kisebb lesz.

A piacon akár a bolti ár töredékéért megvásárolhatóak a friss zöldségek, aminek segítségével könnyen lehet spórolni az élelmiszerrel kapcsolatos kiadásokon. A választék is sokkal nagyobb és akár alkudni is lehet az áron, ha nagyon szemfülesek vagyunk. Kutatások kimutatták már, hogy ezekben a zöldségekben rengeteg tápanyag, különféle vitaminok és ásványi anyagok vannak. Nézzünk is meg néhány konkrét példát és egyszerű elkészítési módot.

A fejes saláta talán a legismertebb salátafajta Magyarországon, sokan akár otthon a kiskertjükben is termesztik, hiszen nem számít kényes növénynek. Legismertebb felhasználási módja az, mikor egyszerűen ecetes-cukros lébe áztatjuk, és valamiféle főétel – többnyire pörköltek – mellé köretként tálaljuk. Lehet azonban bármiféle saláta alapja, amelyhez hozzáadhatunk sajtot, tojást, csirkemell falatokat, hagymást, vagy kedvünkre való zöldséget (esetleg a szintén májusban termő rukkolát, jégsalátát, spenótot vagy madársalátát), és egy melegebb tavaszi napon könnyed, frissítő ebédként fogyaszthatjuk.

A zöldborsó is májusi zöldség, szintén a kis kertek elmaradhatatlan lakója, illetve sok ember kedvence. A zsenge zöldborsót a hüvelyből kifejtve akár nyersen is fogyaszthatjuk, hiszen nagyon finom és egészséges is. Magas a kalóriaértéke, tartalmaz B1-, B2 és C- vitamint és magas a fehérjetartalma is. Legkedveltebb elkészítési módozatai a friss borsóleves, illetve a borsófőzelék, de aki szereti a különleges ízeket, az akár egy curry-vel is megpróbálkozhat.

Majernyik Szilvia

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.