Menü

Szezonális zöldségek májusban

Bár a tavasz utolsó hónapjába léptünk, továbbra is fontos lehet odafigyelni arra, hogy a télen kiürült vitamintartalékokat ténylegesen feltöltsük, és erre kevés jobb megoldás van, mint a friss szezonális zöldségek beépítése étrendünkbe. Hogy mit jelent ez pontosan? Olyan növényeket, amelyek az éghajlatnak megfelelő hónapokban növekednek, és betakarításuk is teljesen természetes módon zajlik.

Májusban már lényegesen több olyan zöldséget találunk a boltok polcain és a piacon, ami hazánkban termett és nem import áru. Manapság azonban sok zöldséget az év bármelyik évszakában megkaphatunk, ezért felmerül a kérdés, miért fontos szezonálisan vásárolni őket. A fotoszintézishez szükséges napfény mennyisége ilyenkor megfelelő, más hónapokban mesterséges anyagokkal érlelik ezeket a zöldségeket.

Ez rengeteg az egészségre káros anyagot termel és ezeknek a termékeknek a vitamintartalma is sokkal alacsonyabb lesz, mint biogazdaságokban nevelkedett társaiknak. Ha már káros anyagokról van szó, a környezetedet is óvod azzal, ha hazai kistermelőktől vásárolsz, hiszen így nem kell többezer kilométerről ideszállítani az ebédhez valót, és az ökológiai lábnyomod is kisebb lesz.

A piacon akár a bolti ár töredékéért megvásárolhatóak a friss zöldségek, aminek segítségével könnyen lehet spórolni az élelmiszerrel kapcsolatos kiadásokon. A választék is sokkal nagyobb és akár alkudni is lehet az áron, ha nagyon szemfülesek vagyunk. Kutatások kimutatták már, hogy ezekben a zöldségekben rengeteg tápanyag, különféle vitaminok és ásványi anyagok vannak. Nézzünk is meg néhány konkrét példát és egyszerű elkészítési módot.

A fejes saláta talán a legismertebb salátafajta Magyarországon, sokan akár otthon a kiskertjükben is termesztik, hiszen nem számít kényes növénynek. Legismertebb felhasználási módja az, mikor egyszerűen ecetes-cukros lébe áztatjuk, és valamiféle főétel – többnyire pörköltek – mellé köretként tálaljuk. Lehet azonban bármiféle saláta alapja, amelyhez hozzáadhatunk sajtot, tojást, csirkemell falatokat, hagymást, vagy kedvünkre való zöldséget (esetleg a szintén májusban termő rukkolát, jégsalátát, spenótot vagy madársalátát), és egy melegebb tavaszi napon könnyed, frissítő ebédként fogyaszthatjuk.

A zöldborsó is májusi zöldség, szintén a kis kertek elmaradhatatlan lakója, illetve sok ember kedvence. A zsenge zöldborsót a hüvelyből kifejtve akár nyersen is fogyaszthatjuk, hiszen nagyon finom és egészséges is. Magas a kalóriaértéke, tartalmaz B1-, B2 és C- vitamint és magas a fehérjetartalma is. Legkedveltebb elkészítési módozatai a friss borsóleves, illetve a borsófőzelék, de aki szereti a különleges ízeket, az akár egy curry-vel is megpróbálkozhat.

Majernyik Szilvia

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.