Menü

A Tour de Hongrie nyomában…

A Tour de Hongrie egy profi országúti kerékpárverseny Magyarországon, melyet először 1925-ben rendeztek meg. Az első versenyt a magyar Jerzsabek Károly nyerte, a jelenlegi címvédő a svájci Marc Hirschi. A Tour de Hongrie 2023-tól kezdődően az UCI ProSeries része.

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Számomra érdekes és aktuális téma, ugyanis részese lehetek oly módon, hogy a verseny 5.szakasza Siófok-Pécs útvonalon halad, így átmegy a mezőny a lakóhelyemen, Tamásin is én pedig láthatom élőben a nagyszerű kerékpárversenyzőket május 12-én délután.

A versenyzők Siófok főteréről vágnak neki a 2300 méternyi szintemelkedést tartalmazó utolsó etapnak, a befutó pedig 16:30-kor lesz Pécsen, tehát a 2024-es Magyar Kerékpáros Körverseny a Mecsek emelkedőin dől el. A befutó helyszíne a 2023-ból jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi állatkertnél lesz. A versenyzőknek háromszor kell leküzdeniük a 11 százalékos átlagmeredekségű kaptatót, hogy kiderüljön, ki lesz a Tour de Hongrie végső győztese.

Bizony tartogat majd izgalmakat ez a verseny majd Pécsen a meredek utcákon, a Mecsekoldal kaptatóin, mielőtt átszakítják a célszalagot a pécsi állatkertnél.

Ahogy az utóbbi években megszokhattuk, idén is négy megkülönböztető mezért zajlik a küzdelem a Tour de Hongrie során. A zöld hagyományosan a leggyorsabb lábúaknak, a sprintereknek jár, az emelkedők királyát 2024-ben is a piros illeti meg, a fehér trikót a legjobb magyar kerékpáros húzhatja magára, ha pedig az összetett versenyben magyar induló győzedelmeskedik, akkor biztosan megkapja a sárga trikót.

A versenyhez egyébként egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítás nyílt kedden Pécsen és számos kísérőrendezvény is lesz a körverseny ideje alatt az érintett városokban.

Beszélgettem egy dietetikussal, aki maga is kerékpárversenyző, s ő elmondta, hogy a kerékpáros táplálkozás úgymond aranyszabályai, hogy zsírszegényen és szénhidrátgazdagon táplálkozzanak a sportolók. A versenyzők tápanyag és energiaszükséglete egyénenként változó, amelyet sok tényező befolyásol. Egy sportoló táplálkozását az általa végzett terhelések mennyiségéhez kell mindig igazítani.

Fontos a hidratálás. Megfelelően hidratálunk, ha például sportitalokat fogyasztunk, melyek tartalmaznak nátriumot és káliumot, melyeket fokozottan veszítünk az izzadság során. Ezek az ásványi anyagok segítenek a megfelelő helyre juttatni a folyadékot a megfelelő módon, továbbá egy sportital a benne található szénhidrátok segítségével folyamatosan ellát energiával is.

Lényeges a sportolás előtti feltöltés, a megfelelő reggeli, hogy fenntartsuk a jó vércukorszintet, a zabkása például egy megfelelő étel ehhez.

Együnk megfelelő fehérjéket! A fehérjék fogyasztásának fontossága gyakran elkerüli a kerékpárosok figyelmét, akik úgy gondolják, hogy elegendő csak a szénhidrát töltés. De a fehérjék fontosak a bennük található aminosavak miatt.

A megfelelő étkezés mellett kiemelten fontos a regeneráció: egy edzés vagy verseny után fontos, hogy minél gyorsabban és minél többet visszaadjunk a szervezetünknek a regeneráció érdekében. Egy edzés utáni regenerációs ital például tökéletes választás.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.