A Tour de Hongrie nyomában…
- Dátum: 2024.05.07., 14:46
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- címvédő, dietetikus, kaptató, kerékpárversenyző, Mecsek, meredek, mezőny, profi országúti kerékpárverseny, szakasz, szénhidrátgazdag, táplálkozás, trikó, útvonal, zsírszegény
A Tour de Hongrie egy profi országúti kerékpárverseny Magyarországon, melyet először 1925-ben rendeztek meg. Az első versenyt a magyar Jerzsabek Károly nyerte, a jelenlegi címvédő a svájci Marc Hirschi. A Tour de Hongrie 2023-tól kezdődően az UCI ProSeries része.
A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.
Számomra érdekes és aktuális téma, ugyanis részese lehetek oly módon, hogy a verseny 5.szakasza Siófok-Pécs útvonalon halad, így átmegy a mezőny a lakóhelyemen, Tamásin is én pedig láthatom élőben a nagyszerű kerékpárversenyzőket május 12-én délután.

A versenyzők Siófok főteréről vágnak neki a 2300 méternyi szintemelkedést tartalmazó utolsó etapnak, a befutó pedig 16:30-kor lesz Pécsen, tehát a 2024-es Magyar Kerékpáros Körverseny a Mecsek emelkedőin dől el. A befutó helyszíne a 2023-ból jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi állatkertnél lesz. A versenyzőknek háromszor kell leküzdeniük a 11 százalékos átlagmeredekségű kaptatót, hogy kiderüljön, ki lesz a Tour de Hongrie végső győztese.
Bizony tartogat majd izgalmakat ez a verseny majd Pécsen a meredek utcákon, a Mecsekoldal kaptatóin, mielőtt átszakítják a célszalagot a pécsi állatkertnél.
Ahogy az utóbbi években megszokhattuk, idén is négy megkülönböztető mezért zajlik a küzdelem a Tour de Hongrie során. A zöld hagyományosan a leggyorsabb lábúaknak, a sprintereknek jár, az emelkedők királyát 2024-ben is a piros illeti meg, a fehér trikót a legjobb magyar kerékpáros húzhatja magára, ha pedig az összetett versenyben magyar induló győzedelmeskedik, akkor biztosan megkapja a sárga trikót.
A versenyhez egyébként egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítás nyílt kedden Pécsen és számos kísérőrendezvény is lesz a körverseny ideje alatt az érintett városokban.
Beszélgettem egy dietetikussal, aki maga is kerékpárversenyző, s ő elmondta, hogy a kerékpáros táplálkozás úgymond aranyszabályai, hogy zsírszegényen és szénhidrátgazdagon táplálkozzanak a sportolók. A versenyzők tápanyag és energiaszükséglete egyénenként változó, amelyet sok tényező befolyásol. Egy sportoló táplálkozását az általa végzett terhelések mennyiségéhez kell mindig igazítani.
Fontos a hidratálás. Megfelelően hidratálunk, ha például sportitalokat fogyasztunk, melyek tartalmaznak nátriumot és káliumot, melyeket fokozottan veszítünk az izzadság során. Ezek az ásványi anyagok segítenek a megfelelő helyre juttatni a folyadékot a megfelelő módon, továbbá egy sportital a benne található szénhidrátok segítségével folyamatosan ellát energiával is.

Lényeges a sportolás előtti feltöltés, a megfelelő reggeli, hogy fenntartsuk a jó vércukorszintet, a zabkása például egy megfelelő étel ehhez.
Együnk megfelelő fehérjéket! A fehérjék fogyasztásának fontossága gyakran elkerüli a kerékpárosok figyelmét, akik úgy gondolják, hogy elegendő csak a szénhidrát töltés. De a fehérjék fontosak a bennük található aminosavak miatt.
A megfelelő étkezés mellett kiemelten fontos a regeneráció: egy edzés vagy verseny után fontos, hogy minél gyorsabban és minél többet visszaadjunk a szervezetünknek a regeneráció érdekében. Egy edzés utáni regenerációs ital például tökéletes választás.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.