Menü

A Tour de Hongrie nyomában…

A Tour de Hongrie egy profi országúti kerékpárverseny Magyarországon, melyet először 1925-ben rendeztek meg. Az első versenyt a magyar Jerzsabek Károly nyerte, a jelenlegi címvédő a svájci Marc Hirschi. A Tour de Hongrie 2023-tól kezdődően az UCI ProSeries része.

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Számomra érdekes és aktuális téma, ugyanis részese lehetek oly módon, hogy a verseny 5.szakasza Siófok-Pécs útvonalon halad, így átmegy a mezőny a lakóhelyemen, Tamásin is én pedig láthatom élőben a nagyszerű kerékpárversenyzőket május 12-én délután.

A versenyzők Siófok főteréről vágnak neki a 2300 méternyi szintemelkedést tartalmazó utolsó etapnak, a befutó pedig 16:30-kor lesz Pécsen, tehát a 2024-es Magyar Kerékpáros Körverseny a Mecsek emelkedőin dől el. A befutó helyszíne a 2023-ból jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi állatkertnél lesz. A versenyzőknek háromszor kell leküzdeniük a 11 százalékos átlagmeredekségű kaptatót, hogy kiderüljön, ki lesz a Tour de Hongrie végső győztese.

Bizony tartogat majd izgalmakat ez a verseny majd Pécsen a meredek utcákon, a Mecsekoldal kaptatóin, mielőtt átszakítják a célszalagot a pécsi állatkertnél.

Ahogy az utóbbi években megszokhattuk, idén is négy megkülönböztető mezért zajlik a küzdelem a Tour de Hongrie során. A zöld hagyományosan a leggyorsabb lábúaknak, a sprintereknek jár, az emelkedők királyát 2024-ben is a piros illeti meg, a fehér trikót a legjobb magyar kerékpáros húzhatja magára, ha pedig az összetett versenyben magyar induló győzedelmeskedik, akkor biztosan megkapja a sárga trikót.

A versenyhez egyébként egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítás nyílt kedden Pécsen és számos kísérőrendezvény is lesz a körverseny ideje alatt az érintett városokban.

Beszélgettem egy dietetikussal, aki maga is kerékpárversenyző, s ő elmondta, hogy a kerékpáros táplálkozás úgymond aranyszabályai, hogy zsírszegényen és szénhidrátgazdagon táplálkozzanak a sportolók. A versenyzők tápanyag és energiaszükséglete egyénenként változó, amelyet sok tényező befolyásol. Egy sportoló táplálkozását az általa végzett terhelések mennyiségéhez kell mindig igazítani.

Fontos a hidratálás. Megfelelően hidratálunk, ha például sportitalokat fogyasztunk, melyek tartalmaznak nátriumot és káliumot, melyeket fokozottan veszítünk az izzadság során. Ezek az ásványi anyagok segítenek a megfelelő helyre juttatni a folyadékot a megfelelő módon, továbbá egy sportital a benne található szénhidrátok segítségével folyamatosan ellát energiával is.

Lényeges a sportolás előtti feltöltés, a megfelelő reggeli, hogy fenntartsuk a jó vércukorszintet, a zabkása például egy megfelelő étel ehhez.

Együnk megfelelő fehérjéket! A fehérjék fogyasztásának fontossága gyakran elkerüli a kerékpárosok figyelmét, akik úgy gondolják, hogy elegendő csak a szénhidrát töltés. De a fehérjék fontosak a bennük található aminosavak miatt.

A megfelelő étkezés mellett kiemelten fontos a regeneráció: egy edzés vagy verseny után fontos, hogy minél gyorsabban és minél többet visszaadjunk a szervezetünknek a regeneráció érdekében. Egy edzés utáni regenerációs ital például tökéletes választás.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.