Menü

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Mi a horkolás? Horkolás alatt az alvás közben kialakuló, a légutak összeeséséből adódó hangjelenséget értjük, amelynek rendszeressége, hossza és erőssége is széles skálán változik. A horkolás gyakori jelenség, a népesség 10-20 százaléka horkol. Ez lehet enyhe alvási apnoé részjelensége is, viszont 2-6 százalék esetében a horkolás valójában középsúlyos-súlyos alvási apnoét jelent.

Betegség a horkolás?

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Kikre jellemző általában, hogy horkolnak?

A horkolás és az alvási apnoé kissé gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, és az életkor előrehaladtával nő az előfordulása, s itt fel is tehetjük a kérdést, hogy mi történik, amikor kisgyerekek horkolnak, ugyanis kisgyermekkorban sem ritka, amikor a megnagyobbodott orrmandula, ritkábban a torokmandula mérete vezethet horkoláshoz. Az orrsövényferdülés is lehet oka, bár önmagában ez még nem okoz horkolást, viszont annak esélyét mindenképp növeli.

Melyek a horkolásra hajlamosító tényezők?

Ismert tény, hogy akin testsúlyfelesleg van, nagyobb eséllyel tapasztal magán horkolást. Ez ugyanakkor nem feltétlen velejárója a problémának, ugyanis sovány embereknél is jelentkezhet.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, illetve fokozhatja intenzitását. Ennek oka, hogy a káros szenvedély gyulladást generál, amely ödémával, a nyálkahártya duzzanatával jár, így már önmagában szűkíti a teret a garatban.

Az alkohol szintén rizikótényező, hiszen lazítószerként még jobban elernyeszti az izmokat. Emiatt van, hogy alkoholfogyasztást követően jellemzően fokozódik a horkolás. Ugyanez igaz lehet az altatókra is, amelyek szintén lazíthatnak.

A horkolást a reflux is súlyosbíthatja, sőt felmerült, hogy maga a reflux is okozhat például alvási apnoét.

A horkolás háton fekve erősebb szokott lenni, ezért a házi gyógymódok között említendő a teniszlabdák lepedőre varrása, melyet ki lehet ugyan próbálni, de ne felejtsük, hogy a horkolást komplex módon kezelik. Aki például túlsúlyos, annak első körben testsúlycsökkentést javasolnak.

Szükség van műtéti beavatkozásra?

A horkolásgátló műtétek eredményei biztatóak, de a hatékonyság nem garantált. A beavatkozások jellemzően a horkolás mértékét csökkentik, de teljesen nem szüntetik meg a problémát. Viszont megoldásként szóba jöhetnek.

A horkolás rizikóját az ismert kockázatnövelő tényezők megelőzésével és elkerülésével lehet csökkenteni. Ilyen az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás. Ugyancsak fontos a reflux kezelése.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.