Menü

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Mi a horkolás? Horkolás alatt az alvás közben kialakuló, a légutak összeeséséből adódó hangjelenséget értjük, amelynek rendszeressége, hossza és erőssége is széles skálán változik. A horkolás gyakori jelenség, a népesség 10-20 százaléka horkol. Ez lehet enyhe alvási apnoé részjelensége is, viszont 2-6 százalék esetében a horkolás valójában középsúlyos-súlyos alvási apnoét jelent.

Betegség a horkolás?

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Kikre jellemző általában, hogy horkolnak?

A horkolás és az alvási apnoé kissé gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, és az életkor előrehaladtával nő az előfordulása, s itt fel is tehetjük a kérdést, hogy mi történik, amikor kisgyerekek horkolnak, ugyanis kisgyermekkorban sem ritka, amikor a megnagyobbodott orrmandula, ritkábban a torokmandula mérete vezethet horkoláshoz. Az orrsövényferdülés is lehet oka, bár önmagában ez még nem okoz horkolást, viszont annak esélyét mindenképp növeli.

Melyek a horkolásra hajlamosító tényezők?

Ismert tény, hogy akin testsúlyfelesleg van, nagyobb eséllyel tapasztal magán horkolást. Ez ugyanakkor nem feltétlen velejárója a problémának, ugyanis sovány embereknél is jelentkezhet.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, illetve fokozhatja intenzitását. Ennek oka, hogy a káros szenvedély gyulladást generál, amely ödémával, a nyálkahártya duzzanatával jár, így már önmagában szűkíti a teret a garatban.

Az alkohol szintén rizikótényező, hiszen lazítószerként még jobban elernyeszti az izmokat. Emiatt van, hogy alkoholfogyasztást követően jellemzően fokozódik a horkolás. Ugyanez igaz lehet az altatókra is, amelyek szintén lazíthatnak.

A horkolást a reflux is súlyosbíthatja, sőt felmerült, hogy maga a reflux is okozhat például alvási apnoét.

A horkolás háton fekve erősebb szokott lenni, ezért a házi gyógymódok között említendő a teniszlabdák lepedőre varrása, melyet ki lehet ugyan próbálni, de ne felejtsük, hogy a horkolást komplex módon kezelik. Aki például túlsúlyos, annak első körben testsúlycsökkentést javasolnak.

Szükség van műtéti beavatkozásra?

A horkolásgátló műtétek eredményei biztatóak, de a hatékonyság nem garantált. A beavatkozások jellemzően a horkolás mértékét csökkentik, de teljesen nem szüntetik meg a problémát. Viszont megoldásként szóba jöhetnek.

A horkolás rizikóját az ismert kockázatnövelő tényezők megelőzésével és elkerülésével lehet csökkenteni. Ilyen az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás. Ugyancsak fontos a reflux kezelése.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?