Menü

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

Az eladó nélküli, önkiszolgáló boltok már néhány éve léteznek a világon, ez a trend pedig egészen közel jött hozzánk: Csehország és Szlovákia után, idén nyáron nálunk is megnyílhatnak az első, eladó és kassza nélküli boltok. Már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon – derült ki egy csütörtöki közleményből.

A nonstop üzletek a hét minden napján várják majd a vásárlókat. Míg nappali nyitvatartási idejükben hagyományos üzletként működnek, addig éjjelente már eladó nélkül várják a vevőket ezek a különleges technológiával ellátott élelmiszerüzletek, ahol teljesen önállóam intézhetjük a vásárlást. Az eladó nélküli üzletmodell nem egyedülálló a közép-európai régióban, többek között Lengyelországban és Csehországban is eredményesen működik.

Melyek lehetnek az előnyei az eladó nélküli boltoknak?

Ez az új megoldás lehetőséget adhat arra például, hogy a kisebb, vidéki településeken élők is bármikor helyben juthassanak hozzá alapvető élelmiszerekhez és más termékekhez.

Az eladó nélküli boltokról nyár elején fognak bemutatni részletes koncepciót, annyit azonban már most lehet tudni, hogy a bevezetése több hazai bolthálózatnál is előkészítés alatt áll már. Az mindenképp előny, hogy a vásárlók bármikor hozzájuthatnak a számukra fontos termékekhez, a mindennapi élelmiszerekhez.

A boltok a forgalmasabb nappali órákban az eddigiekhez hasonlóan működnek majd, de éjszaka vagy szünnapokon teljesen automata üzemmódban fogadják a vevőket.

Hogy történik majd az önálló, eladó nélküli vásárlás?

A vevők olyan technológiákat ismerve vásárolhatnak és fizethetnek, amelyek már számtalan helyen tesztelve voltak és a forgalmazók szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, az eddigi tapasztalatok alapján megbízhatóan működnek. A lengyel boltokban például mobilapplikáció segíti az automata, nonstop boltok használatát.

A távfelügyelettel működő üzleteknek több előnyük is van a fejlesztőik szerint. Egyrészt olyan helyszíneken is lehetővé válik ezzel a boltnyitás, ahol hagyományos struktúrában nem érné meg, másrészt jóval olcsóbb beruházást igényel.

Elveszik a munkát az önkiszolgáló kasszák?

Természetesen nem kis dilemma az is, hogy a kiskereskedelemben dolgozóknak van-e okuk tartani akár az önkiszolgáló kasszáktól, akár a távfelügyeleti boltok. A fejlesztők szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a felszabaduló munkaerőt nem leépítik, hanem át- pozícionálják, így nem kell tartani a dolgozói leépítéstől.

A cég úgy véli, joggal feltételezhető, hogy a rendszer itthon is sikeres lesz, és a vevők könnyen boldogulnak majd a használattal, a kereskedők pedig optimalizálni tudják a fenntartási költségeiket.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?