Menü

Édes és sós hűsítő nyári levesek

A nyári melegben a gőzölgő, tartalmas levesek, nehéz és forró ételek helyett sokszor inkább valami hűsítő, könnyed ételre, frissítő italra vagy jóleső levesre vágyunk. Ilyenkor jönnek jól a hideg levesek, amiket még a kánikulában is örömmel fogyasztunk. Talán elsőre mindenkinek a gyümölcslevesek ugranak be, azonban ennél bővebb a választék: sós leveseket, krémleveseket is készíthetünk.

A kánikulai időszakban egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban - még ha tudományos kutatásokból tudjuk is, hogy egy meleg ital jótékony hatású - bizony jobban esik egy jéghideg üdítő, vagy hűtőhideg leves. Egy könnyű krémleves vagy gyümölcsleves előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét nyári időszakban.

A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de egy egészséges életmódba, a legtöbb diétába és a súlycsökkentő programokba is kiválóan beilleszthetők. Sűríthetők akár tejszínnel, vagy kalóriaszegényebb verzióban joghurttal, zsírszegény tejföllel.

A bogyós gyümölcsök sosem mennek ki a divatból, rendkívül népszerűek, hiszen ki az, aki ne kóstolna meg egy könnyű gyümölcslevest áfonyával, a málnából, szederrel vagy meggyel.

A krémes őszibarackleves annál is egyszerűbb, mint ami elképzelünk: csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, tegyük be a hűtőbe pár órára és kész is. Ezek a hűsítő nedűk desszertként is, levesként is, előételként is megállják a helyüket.

Ha a gyümölcsös - édes ízvilág helyett inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho, a zöldségkrémlevesek, a paradicsomleves. Sok krémlevest nem kell főzni, gyorsan elkészíthető és diétázóknak is kifejezetten ajánlott.

A cukkinikrémleves talán sokaknak ismerős, a nyers céklaleves joghurttal igazi ízélmény, a hideg tökleves is finom, ahogy megkóstolhatjuk a megszokott ízektől elrugaszkodva a karfiolos krémlevest, mentás hideg cukkinikrémlevest fetasajttal, a hideg avokádólevest, a gazpachot avokádóval, illetve a nyers uborkalevest, fűszeres joghurttal.

Az uborkából sokan nem szívesen készítenek levest, hiszen inkább salátának fogyasztjuk, pedig az uborkaleves régóta a nyár egyik slágere.

A görögdinnye gazpacho egy tuti frissítő nyári nedű, elkészítésének módját és számtalan receptet megtalálunk a világhálón.

A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami a nyári melegben fokozottabb odafigyelést igényel. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok - így a napozás, a kirándulás vagy a túrázás - megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat, a zöldség - és gyümölcslevesekkel pedig tápanyagokat és vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe. Ezek a levesek amellett, hogy segítenek az elvesztett folyadékot pótolni, a nagy melegben még frissítőleg is hatnak.

A nyár nem a nagy lakomákról szól, inkább a gyors, könnyed, mégis tápláló étkezésekről. Ha ezekhez keressük a tökéletes levest, ebben cikkben remélhetőleg találtunk néhány jó ötletet.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.