Menü

Édes és sós hűsítő nyári levesek

A nyári melegben a gőzölgő, tartalmas levesek, nehéz és forró ételek helyett sokszor inkább valami hűsítő, könnyed ételre, frissítő italra vagy jóleső levesre vágyunk. Ilyenkor jönnek jól a hideg levesek, amiket még a kánikulában is örömmel fogyasztunk. Talán elsőre mindenkinek a gyümölcslevesek ugranak be, azonban ennél bővebb a választék: sós leveseket, krémleveseket is készíthetünk.

A kánikulai időszakban egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban - még ha tudományos kutatásokból tudjuk is, hogy egy meleg ital jótékony hatású - bizony jobban esik egy jéghideg üdítő, vagy hűtőhideg leves. Egy könnyű krémleves vagy gyümölcsleves előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét nyári időszakban.

A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de egy egészséges életmódba, a legtöbb diétába és a súlycsökkentő programokba is kiválóan beilleszthetők. Sűríthetők akár tejszínnel, vagy kalóriaszegényebb verzióban joghurttal, zsírszegény tejföllel.

A bogyós gyümölcsök sosem mennek ki a divatból, rendkívül népszerűek, hiszen ki az, aki ne kóstolna meg egy könnyű gyümölcslevest áfonyával, a málnából, szederrel vagy meggyel.

A krémes őszibarackleves annál is egyszerűbb, mint ami elképzelünk: csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, tegyük be a hűtőbe pár órára és kész is. Ezek a hűsítő nedűk desszertként is, levesként is, előételként is megállják a helyüket.

Ha a gyümölcsös - édes ízvilág helyett inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho, a zöldségkrémlevesek, a paradicsomleves. Sok krémlevest nem kell főzni, gyorsan elkészíthető és diétázóknak is kifejezetten ajánlott.

A cukkinikrémleves talán sokaknak ismerős, a nyers céklaleves joghurttal igazi ízélmény, a hideg tökleves is finom, ahogy megkóstolhatjuk a megszokott ízektől elrugaszkodva a karfiolos krémlevest, mentás hideg cukkinikrémlevest fetasajttal, a hideg avokádólevest, a gazpachot avokádóval, illetve a nyers uborkalevest, fűszeres joghurttal.

Az uborkából sokan nem szívesen készítenek levest, hiszen inkább salátának fogyasztjuk, pedig az uborkaleves régóta a nyár egyik slágere.

A görögdinnye gazpacho egy tuti frissítő nyári nedű, elkészítésének módját és számtalan receptet megtalálunk a világhálón.

A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami a nyári melegben fokozottabb odafigyelést igényel. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok - így a napozás, a kirándulás vagy a túrázás - megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat, a zöldség - és gyümölcslevesekkel pedig tápanyagokat és vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe. Ezek a levesek amellett, hogy segítenek az elvesztett folyadékot pótolni, a nagy melegben még frissítőleg is hatnak.

A nyár nem a nagy lakomákról szól, inkább a gyors, könnyed, mégis tápláló étkezésekről. Ha ezekhez keressük a tökéletes levest, ebben cikkben remélhetőleg találtunk néhány jó ötletet.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.