Menü

Édes és sós hűsítő nyári levesek

A nyári melegben a gőzölgő, tartalmas levesek, nehéz és forró ételek helyett sokszor inkább valami hűsítő, könnyed ételre, frissítő italra vagy jóleső levesre vágyunk. Ilyenkor jönnek jól a hideg levesek, amiket még a kánikulában is örömmel fogyasztunk. Talán elsőre mindenkinek a gyümölcslevesek ugranak be, azonban ennél bővebb a választék: sós leveseket, krémleveseket is készíthetünk.

A kánikulai időszakban egyébként is kisebb az étvágyunk, mint máskor, ráadásul a forróságban - még ha tudományos kutatásokból tudjuk is, hogy egy meleg ital jótékony hatású - bizony jobban esik egy jéghideg üdítő, vagy hűtőhideg leves. Egy könnyű krémleves vagy gyümölcsleves előételként, de akár egy teljes ebédként is megállja a helyét nyári időszakban.

A zöldség-és gyümölcslevesek nem csak felfrissítenek, de egy egészséges életmódba, a legtöbb diétába és a súlycsökkentő programokba is kiválóan beilleszthetők. Sűríthetők akár tejszínnel, vagy kalóriaszegényebb verzióban joghurttal, zsírszegény tejföllel.

A bogyós gyümölcsök sosem mennek ki a divatból, rendkívül népszerűek, hiszen ki az, aki ne kóstolna meg egy könnyű gyümölcslevest áfonyával, a málnából, szederrel vagy meggyel.

A krémes őszibarackleves annál is egyszerűbb, mint ami elképzelünk: csak turmixoljuk össze a hozzávalókat, tegyük be a hűtőbe pár órára és kész is. Ezek a hűsítő nedűk desszertként is, levesként is, előételként is megállják a helyüket.

Ha a gyümölcsös - édes ízvilág helyett inkább a sósat kedveljük, vagy csak szimplán valami tartalmasabbra vágyunk, jó alternatíva lehet egy gazpacho, a zöldségkrémlevesek, a paradicsomleves. Sok krémlevest nem kell főzni, gyorsan elkészíthető és diétázóknak is kifejezetten ajánlott.

A cukkinikrémleves talán sokaknak ismerős, a nyers céklaleves joghurttal igazi ízélmény, a hideg tökleves is finom, ahogy megkóstolhatjuk a megszokott ízektől elrugaszkodva a karfiolos krémlevest, mentás hideg cukkinikrémlevest fetasajttal, a hideg avokádólevest, a gazpachot avokádóval, illetve a nyers uborkalevest, fűszeres joghurttal.

Az uborkából sokan nem szívesen készítenek levest, hiszen inkább salátának fogyasztjuk, pedig az uborkaleves régóta a nyár egyik slágere.

A görögdinnye gazpacho egy tuti frissítő nyári nedű, elkészítésének módját és számtalan receptet megtalálunk a világhálón.

A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami a nyári melegben fokozottabb odafigyelést igényel. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok - így a napozás, a kirándulás vagy a túrázás - megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat, a zöldség - és gyümölcslevesekkel pedig tápanyagokat és vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe. Ezek a levesek amellett, hogy segítenek az elvesztett folyadékot pótolni, a nagy melegben még frissítőleg is hatnak.

A nyár nem a nagy lakomákról szól, inkább a gyors, könnyed, mégis tápláló étkezésekről. Ha ezekhez keressük a tökéletes levest, ebben cikkben remélhetőleg találtunk néhány jó ötletet.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.