Menü

Fenntartható nyaralás

Nyakunkon a nyár és az idő is egyre jobb lesz, így, ha eddig nem is, mostanra biztosan sokan elkezdték megszervezni a nyaralásukat. Érdemes figyelembe venni, hogy amíg mi jól érezzük magunkat, addig a szeretett Földünk se sérüljön annyira. Rengeteg olyan utazási lehetőség van, amivel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Ezekre hoztam most néhány ötletet!

Érdemes közeli úticélokat választani, hiszen, hogyha autóval, busszal esetleg vonattal utazunk valahová, akkor még mindig sokkal kevesebb szén – dioxidot bocsájtunk ki, mint hogyha egy hosszú repülőútra mennénk. Érdemes országon belül is nézelődni, rengeteg rejtett kincs és kirándulóhely van Magyarországon, adott esetben olcsóbban is, mint hogyha külföldre mennénk.

A környező országok is könnyen megközelíthetőek, és Budapestről sok helyre még éjszakai vonat is indul, ami például családok részére is kényelmes lehet, hiszen egy négy fős kabin ára sincs annyi, mint a benziné, és nem kell egy egész napot utazással tölteni, hanem egy éjszaka alatt ott vagyunk. Június közepétől szeptember végéig például heti háromszor közlekedik a Budapest Split éjszakai vonat!

Szálláshelyek terén is érdemes nem a nagy multi cégek által üzemeltett szállodákban szállást foglalni, hanem inkább a helyiek által működtetett apartmanokban. Ezek sokszor jóval olcsóbbak és barátságosabbak, adott esetben egy kis kert is jár mellé, így otthonosabban érzhetjük magunkat. De ha csak ketten, vagy egyedül utazunk sokan adnak ki szobát is, és igazi autentikus élményként élhetjük át egy helyi házigazdával a külföldi látogatásunkat. Ezzel pedig jót teszünk a helyi turizmusnak is.

Vannak külön környezetbarát szállások is, öko – szállások, bio gazdaságok, akik amellett, hogy kiadnak apartmanokat, az adott területen különböző gazdálkodást is folytatnak, így akár helyi élelmiszereket is vásárolhatunk. Környezetbarát szállások azok is, akik valamiféle megújuló energiát használnak, ezzel óvva a környezetünket. Érdemes nem csak a szokásos hotelokat összegyűjtő oldalakat megnézni, hanem esetleg az adott település saját honlapját, vagy olyan oldalakat, mint az Airbnb, ahol szobákat adnak ki. Egy kis plusz keresgéléssel könnyen spórolhatunk pénzt és tehetjük fenntarthatóbbá a nyaralásunkat!

Érdemes olyan helyi nevezetességeket és természeti kincseket meglátogatni, amelyeknél, ha kérnek is belépőt, az azért van, mert szeretnék szép állapotban megőrizni ezeket a látványosságokat. Figyeljünk arra, hogyha egész napos túrát tervezünk esetleg az erdőbe vagy egy völgybe, akkor a szemetet, amit útközben termelünk, azt, ha nincsenek kukák kihelyezve, akkor vigyük vissza magunkkal a szállásra, és tartsuk tisztán a környezetünket!

Sok helyen van ökoturizmus, és ennek keretei között szerveznek olyan túrákat, amiknek célja, hogy kisebb csoportoknak fenntartható módon mutassa be az adott környezeti kincset. Ezzel támogatjuk a helyi közösségeket is, hiszen helyi idegenvezetők tartják és helyi termékeket vásárolhatunk, és ennek hála az ott élőknek van lehetőségük

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.