Menü

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

A fejfájásból többfélét ismerünk, melynek egyik legkínzóbb változata a migrén. Ez egy neurobiológiai tünetegyüttest jelent magába, mely erős, pulzáló fájdalmat, hányingert, szédülést, fény- és hangérzékenységet is magába foglal. Tulajdonképpen bármi kiválthatja a tüneteket, jöhet egy melegebb vagy éppen hidegebb nap, egy nagy eső, egy erős stresszes pillanat, kevés alvás, éhezés, de lehet ez kimondottam egy-egy konkrét étel is. Mindenkinél más indítja be a lavinát. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy egy csendes, sötétebb helyre vonulunk, és lassanként próbálunk folyadékot pótolni, amíg tüneteink enyhülnek.

Azt már régóta tudjuk, hogy az egészségtelen, helytelen táplálkozás, a tápanyagok hiánya és a kevés folyadék fogyasztása mind olyan tényezők, amelyek nem csak az emésztő rendszerünknek okoznak gondot, de bizony a fejfájást is be tudják indítani. Vannak olyan estek is, amikor bizonyos ételeket ki kell iktatnunk az étkezésünkből, mert annyira nem tolerálja a szervezetünk, hogy minden sejtünkkel tiltakozik ellene. Vannak olyan ételek, amelyekről viszont konkrétan tudjuk, hogy erősen befolyásolják a migrén kialakulásának esélyét. Nézzük, mik lehetnek ezek!

Az első, amit talán említenem sem kellene, az az alkohol, ezek közül is a vörösbor. Azt gondoljuk, hogy egy kis vörösbor majd segít tágítani az ereket, segíti a vashiányos állapot elkerülését, pedig sok embernél inkább csak fejfájást okoz. A túlzott alkoholfogyasztás vízelvonással jár, ez pedig fejfájást okoz. Ha már az italoknál tartunk, akkor a koffeint se felejtsük ki, de ebből is inkább a túlzott fogyasztással van a gond, mert kis mennyiségben még fájdalomcsillapítóként működik, nagyobb mennyiségben túladagolást is okozhatunk vele. Egyes zöldségek és gyümölcsök is gonoszak lehetnek, előbbinél a hüvelyesek, mint bab, borsó, lencse, illetve az erős paprika, utóbbinál a citrusok, a banán és az avokádó azok, amik előidézhetik a gondot.

Tejtermékeknél a joghurtot érdemes iktatni, a húsoknál a marha- és halételeket, illetve a bacont. Az ízfokozók is trükkösek lehetnek, innen a nátrium-glutamát az, ami bajos lehet. Végül, amit egyik legnehezebb elkerülni, az a csokoládé, bár nála nem bizonyították, hogy tényleg galibát okozna, de a migrénesek egyik kezdő fő tünete, hogy kívánják az édességet, ezen belül sokan kifejezetten a csokoládét.

A migrén egy nagy fájdalmakkal, kellemetlen más tünetekkel tomboló vihar a fejünkben, amit sokféle inger kiválthat. Ne csak a stresszt kerüljük, hanem figyeljünk oda étkezésünk összetevőire, ha kell, naplózzunk, hogy milyen ételek fogyasztása után jön a fájdalom. Ezeket az ételeket elhagyva csökkenthetjük a migrének jelentkezését vagy intenzitását.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.