Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek
- Dátum: 2024.06.05., 20:09
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- alkohol, citrusok, fejfájás, folyadékpótlás, hányinger, hüvelyesek, joghurt, koffein, migrén
Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.
A fejfájásból többfélét ismerünk, melynek egyik legkínzóbb változata a migrén. Ez egy neurobiológiai tünetegyüttest jelent magába, mely erős, pulzáló fájdalmat, hányingert, szédülést, fény- és hangérzékenységet is magába foglal. Tulajdonképpen bármi kiválthatja a tüneteket, jöhet egy melegebb vagy éppen hidegebb nap, egy nagy eső, egy erős stresszes pillanat, kevés alvás, éhezés, de lehet ez kimondottam egy-egy konkrét étel is. Mindenkinél más indítja be a lavinát. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy egy csendes, sötétebb helyre vonulunk, és lassanként próbálunk folyadékot pótolni, amíg tüneteink enyhülnek.
Azt már régóta tudjuk, hogy az egészségtelen, helytelen táplálkozás, a tápanyagok hiánya és a kevés folyadék fogyasztása mind olyan tényezők, amelyek nem csak az emésztő rendszerünknek okoznak gondot, de bizony a fejfájást is be tudják indítani. Vannak olyan estek is, amikor bizonyos ételeket ki kell iktatnunk az étkezésünkből, mert annyira nem tolerálja a szervezetünk, hogy minden sejtünkkel tiltakozik ellene. Vannak olyan ételek, amelyekről viszont konkrétan tudjuk, hogy erősen befolyásolják a migrén kialakulásának esélyét. Nézzük, mik lehetnek ezek!
Az első, amit talán említenem sem kellene, az az alkohol, ezek közül is a vörösbor. Azt gondoljuk, hogy egy kis vörösbor majd segít tágítani az ereket, segíti a vashiányos állapot elkerülését, pedig sok embernél inkább csak fejfájást okoz. A túlzott alkoholfogyasztás vízelvonással jár, ez pedig fejfájást okoz. Ha már az italoknál tartunk, akkor a koffeint se felejtsük ki, de ebből is inkább a túlzott fogyasztással van a gond, mert kis mennyiségben még fájdalomcsillapítóként működik, nagyobb mennyiségben túladagolást is okozhatunk vele. Egyes zöldségek és gyümölcsök is gonoszak lehetnek, előbbinél a hüvelyesek, mint bab, borsó, lencse, illetve az erős paprika, utóbbinál a citrusok, a banán és az avokádó azok, amik előidézhetik a gondot.
Tejtermékeknél a joghurtot érdemes iktatni, a húsoknál a marha- és halételeket, illetve a bacont. Az ízfokozók is trükkösek lehetnek, innen a nátrium-glutamát az, ami bajos lehet. Végül, amit egyik legnehezebb elkerülni, az a csokoládé, bár nála nem bizonyították, hogy tényleg galibát okozna, de a migrénesek egyik kezdő fő tünete, hogy kívánják az édességet, ezen belül sokan kifejezetten a csokoládét.
A migrén egy nagy fájdalmakkal, kellemetlen más tünetekkel tomboló vihar a fejünkben, amit sokféle inger kiválthat. Ne csak a stresszt kerüljük, hanem figyeljünk oda étkezésünk összetevőire, ha kell, naplózzunk, hogy milyen ételek fogyasztása után jön a fájdalom. Ezeket az ételeket elhagyva csökkenthetjük a migrének jelentkezését vagy intenzitását.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.