Menü

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

A magas vérnyomás rengeteg panaszt okozhat és nem kevés mennyiségű szövődménye is lehet, mely komoly károkat okozhat szervezetünkben. Okozhat szédülést, rendszeres fejfájást, fáradékonyságot, nehezebben koncentrálhatunk, majd érkezik a mellkasi nyomás érzése, látászavar, fokozott izzadás. Ezeket mind követi majd a szívkárosodás, hiszen testünk motorja próbálja kompenzálni az ezzel járó terheket, vagy éppen agyunk látja kárát egy stroke kíséretében.

A végtagi erek elszűkülhetnek, melynek végső estben amputáció a végeredménye. Ahhoz, hogy ezeket elkerüljük, nem csak a rendszeres testmozgás és elegendő folyadékbevitel kell, hanem oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra is.

A legelső, amit szem előtt kell tartanunk, az a só és a zsíros ételek fogyasztásának mérséklése. Kerüljük a készételeket, hiszen megannyi ételízesítőt, sót és adalékanyagot tartalmaznak, gondoljunk csak a chipsekre és a konzervekre. Kezdjük le beiktatni az omega-3 zsírsavakban gazdag húsok fogyasztását, mint a tonhal, lazac és kerüljük el a vöröshúsokat, inkább válogassunk a baromfihúsos pultból. A húsok mellett térjünk át a zöldségekre. Számos zöldségfélénk tartalmaz sok káliumot, melynek tudományosan elismert hatása, hogy segíti a felesleges nátrium kipucolását a szervezetből.

Ezzel elérjük azt, hogy nem nehezedik akkora nyomás az erek falaira, ettől pedig könnyebben és jobban áramlik vérünk. Ilyen zöldségek például a zöld levelesek, mint a sóska, a spenót, a káposztafélék, a brokkoli, de itt van nem utolsó sorban, meglepően a cékla, a hüvelyes zöldséget, mint a bab és a borsó. Figyeljünk, hogy ezek megfőzése során rengeteg káliumot elveszik belőlük. Amennyiben salátát készítünk a zöldekből, használjunk hozzá lenmag- vagy tökmag olajt. A népi orvoslásban a fokhagymát titulálják a legjobb szernek a vérnyomás csökkentésére, mivel egy értágító hatású, allicin nevű vegyületet tartalmaz.

Ha már itt tartunk, akkor ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről sem, az antocianin nevű összetevőjük erősiti az erek falának rugalmasságát, szóval eszegessünk epret, szedret, áfonyát, ribizlit vagy málnát is. A kalcium sokban hozzájárul a helyes nyomás fenntartásához, ezért nézzünk körül a sovány tejtermékek, joghurtok háza táján is. Fűszereink közé vegyük fel a turbolyát és a tárkonyt, mivel előbbi tele van magnéziummal, vitaminokkal és vassal, utóbbi pedig elismert gyomorerősítő és vérnyomáscsökkentő hatású.

Nem csak gyógyszeres kezeléssel tehetünk a magas vérnyomás ellen, hanem étkezésünkkel is hozzájárulhatunk az ereinkre nehezedő nyomás csökkentéséhez.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.