Menü

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kússzon és elővehessék a kerti grillsütőt.

A szalonnasütés, bográcsozás vagy a tárcsán sütés Magyarországon mindig is népszerű volt, mostanra pedig a grillezés és a barbecue-zás is kedveltté vált.

Miért jó társasági élmény egy grillparty? Mert családi, baráti összejöveteleket, szülinapot, keresztelőt, pisiltetőbulit, legénybúcsút és egyéb vacsorákat meg lehet szervezni, a szabad levegőn vagyunk és jobbnál jobb ételek készülhetnek a grillrácson.

Nálunk általában mindig kéznél vannak a megfelelő konyhai eszközök, ezeket készítsük össze és tegyük a grill mellé, egy kis asztalra.

A helyszín lehet a terasz, a kertünk, a tornác, ám arra végig nagyon figyeljünk, hogy tűzveszélyes folyamatról van szó és a hegyes eszközök miatt gyerekek se szaladgáljanak a forró grillsütő és a kések, fogók körül.

Fontos, hogy alaposan felkészüljünk a grillezésre, hiszen, ha az alapanyag felkerült a grillrácsra, azt folyamatosan figyelni kell, egy percre sem hagyhatjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat.

Az ételeknek a fantázia szab határt, de ha igazán jól akarjuk csinálni, használjunk mindig friss alapanyagokat és jó zsírokat. A húsételek mellé kívánkoznak a sokszínű saláták, a finom és akár egészséges öntetek.

A grillértelek szinte minden diétába illeszkednek, hiszen süthetünk húsokat, sajtot, zöldségeket, nyugodtan el lehet rugaszkodni a hagyományosnak számító grillkolbászoktól, virsliktől, hiszen rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátainknak szeretnénk kedveskedni. Grillsajtok és -zöldségek széles tárházából választhatunk, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk bátran. A grillezett gyümölcsök a grillezés remek befejező ételei lehetnek.

Mit igyunk egy grillparty alkalmával? Mivel kínáljuk a vendégeket?

A finom falatok mellett a hűsítő italokról se feledkezzünk el!

Szomjoltó gyümölcsös italokkal, alkoholmentes koktélokkal, gyümölcsös vagy mentás limonádékkal hűthetjük le magunkat és barátainkat, de természetesen alkohol is kerülhet az asztalra, a melegben viszont ismernünk kell a határainkat és mértéket kell tartanunk.

Nincs is jobb, mint a szomszédokkal, baráti társasággal, családdal összegyűlni a kertben, udvaron, finom falatokat sütögetni, majd azokat frissen a tányérra tenni valami sokszínű saláta kíséretében, közben jókat beszélgetni, kikapcsolódni. A grillszezon „begyújtva”, jöhetnek a kellemes programok!

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?

A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?

Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell

Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.

„Hygge” – a dánok boldogságának egyik kulcsa

Ahány nép, annyi szokás, legyen az gasztronómia, orvoslás, vagy életfelfogás. A dánok ezutóbbiban kifejezetten jók, de hogyan csinálják?

Óraátállítás – kinek áldás, kinek átok?

Október végén ismét elérkezik az idő, amikor egy órával visszaállítjuk a mutatókat, és ezzel hivatalosan is átlépünk a téli időszámításba. Sokan örülnek a plusz egy óra alvásnak, de a valóságban ez a látszólag apró változás sokkal több szervezetet megvisel, mint gondolnánk.