Menü

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

A „házi” a legjobb! S most nyilván sokan a házi pálinkára gondolnak (az is rendben van), ám én ezúttal az otthon elkészíthető gyümölcsös turmixokra gondolok.

A „smoothie” szó nagyon trendi lett az utóbbi időben, ha mellette akarok érvelni, akkor máris sorolom: telít, laktat, egészséges és fitten tart, fogyaszt rostokat és vitaminokat tartalmaz. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő, tele cukorral és adalékanyaggal, meg ki tudja mi mindennel, hanem mindenkit arra bíztatok, készítse el házilag!

Ízlés szerint lehet gyümölcsösebb vagy inkább zöldséges ízvilág, piros, zöld színekben, vagy akár narancs, mindenképp szemet gyönyörködtető italokról van szó, legyen akár reggeli, akár tízórai finomság. A gyümölcs- és zöldségalapú italok, keverékek tele vannak értékes növényi anyagokkal, vitaminokkal, ráadásul koncentráltan tartalmazzák ezeket.

Ha smoothie készítésére adjuk a fejünket, tényleg ügyeljünk arra, hogy ne rontsuk el cukorral. Én magam inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, bár nekem az nem ízlett annyira, másoknak lehet az inkább bejön és kap végeredménynek egy jó krémlevest, vagy zöld italt.

A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni. Turmixot inni nem feltétlen azok szoktak, akik fogyni szeretnének, kiváló immunerősítésre, s a rosttartalma miatt székrekedésre.

Milyen turmixokat készíthetünk?

Nagyon sok ötlet és recept van fent a világhálón, mint említettem az ízlésünk és képzeletünk szab határt az összetevőknek, ha azonban kiindulási pont kell, akkor a répa-narancs nagyon jó páros, ahogy a sárgarépa – alma is, illetve a banán-avokádó, vagy a banán-kivi zöldturmix is remek duót alkot.

Melyek a legnépszerűbb kombinációk?

Az epres-banános smoothie, a mangós-joghurtos, a zöld gyömbéres-őszibarackos minden évben slágerek, a zabpelyhes verziók tele vannak rostokkal, a körtés avokádós is joggal népszerű, a pisztáciásat még nem kóstoltam, sem a trópusi-áfonyásat, de nem hinném, hogy csalódás lenne, vagy bonyolult az elkészítése.

Kedvelt zöldségek a spenót, madársaláta, szárzeller, uborka, mángold, kínai kel, avokádó, cékla, sárgarépa, paradicsom, sóska, dúsítónak pedig a natúr joghurt, a tehén-, kókusz-, mandula-, rizs-, zabtej jó, vagy a lenmag, zabpehely és zabkorpa.

Ízesítők gyanánt használhatunk zöldfűszereket, mézet, gyömbért, vaníliát.

Bár a smoothie frissen jó, a saját tapasztalatom az, hogy másnap kivéve a hűtőből, amikor összeértek az ízek, akkor is nagyon finom és üdítő tud lenni egy ilyen egészséges mix, melyet akár a munkahelyünkre is elvihetünk.

A francia nők alakjának titka

Sokan úgy tartják, hogy a francia nők alakja páratlan, a divat, a párizsi elegancia, a sikk jellemzik őket. Ahhoz, hogy ezt fenntartsák, jól jön egy kis praktika.

Ezt edd nyáron nasinak

Sokan figyelnek arra, hogy a nyárra kialakított „beach body” szépen megmaradjon, hiszen szeretnek jól mutatni a parton a fürdőruhában, de ehhez az is kell, hogy odafigyeljünk arra, hogy egy esti kertiparty alkalmával megfelelő nasit eszegessünk.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.