Menü

Segítségnyújtás nyáron

Minden évszakban lényeges, hogy legyen egy kis tudásunk az orvosi segítségnyújtás alapjairól, azonban most kifejezetten arról szeretnék néhány egyszerű példát és tippet megosztani, hogy a nyáron minket érő kisebb sérüléseket hogyan lássuk el. Mindezek előtt azonban fontos megjegyezni, hogy amennyiben nem javul az állapotunk, esetleg társunk állapota, vagy úgy érezzük nem tudjuk ellátni megfelelően a sérülést, mindenképp látogassuk meg orvosunkat, vagy hívjunk segítséget!

Az egyik leggyakoribb dolog, ami megtörténhet velünk a nyáron az egy napégés. Sokszor reggel megfeledkezünk róla, hogy lekenjük magunkat naptejjel, esetleg túl sokáig maradunk kint napozni, és megkapák a bőrünket a nap sugarai. Leégés után ajánlott azonnal hűvös fürdőt venni, vagy hideg vízbe áztatott ruhával borogatni a sérült felületet. Alkalmazzunk aloe vera gélt, vagy külön erre a célra készített napozás utáni krémet a bőr megnyugtatására. Fontos, hogy odafigyeljünk a hidratálásra, és fogyasszunk sok vizet, hiszen ez segíti a bőr regenerálódását.

Nyáron elszaporodnak a rovarok, így nagyobb esély van arra, hogy valamelyikük megcsípjen minket. Az egyik legidegesítőbb és leggyakoribb a szúnyogcsípés, amely azon kívül, hogy irritálja a bőrünket, legtöbb esetben nagy kárt nem okoz. A hideg jó hatással van a csípésekre, így például, ha egy jégakkut becsomagolunk konyharuhába és a megcsípett bőrfelülethez nyomjuk, enyhíteni tudjuk a viszketést.

Hogyha még nem vakartuk el a csípést, akkor a szódabikarbóna is egy jó megoldás lehet, keverjük össze egy kis vízzel és a kapott pasztát kenjük a csípésre, majd negyedóra múlva mossuk le. Ezt a folyamatot naponta többször is megismételhetjük. Az aloe vera gél erre a problémára is ugyanúgy megoldást nyújthat, mint a napégésre, hiszen megnyugtatja a bőrt és segíti regenerálni.

Hogyha nem figyelünk oda, és valamifajta fejfedő nélkül vagyunk kint huzamosabb ideig a napon, könnyen megeshet, hogy napszúrást kapunk. Ezt enyhe esetben, mikor csak fejfájás, hányinger, szomjúságérzet és fényérzékenység jelentkezik otthon is kezelhetjük, amennyiben azonban a láz is felszökik érdemes azonnal orvosi segítséget kérni. Célszerű hűvös és árnyékos helyre mennünk, hogyha napszúrást kapunk, lehetőleg egy másik ember társáságában, ha esetleg nagyon elszédülnénk, vagy egyéb probléma érne, legyen ki segítsen.

Érdemes a tarkóra tenni hideg borogatást, legcélszerűbb egy hidegvízbe áztatott törölköző. Hideg vizet érdemes fogyasztani ezután, lehetőleg lassan, kortyonként! Fontos, hogy semmiképp ne fogyasszunk alkoholt vagy koffeint, hiszen ezek elősegítik a folyadékvesztést!

Ezeket a problémákat könnyen megelőzhetjük, hogyha a szokásosnál kicsit jobban odafigyelünk indulás előtt arra, hogy mit viszünk magunkkal. Hogyha nyáron egész napra, akárcsak munkába, vagy iskolába elmegyünk, érdemes mindenképp magunkkal vinni egy számunkra szimpatikus fejfedőt, naptejet, legalább egy liter vizet, vagy egy palackot, amit állandóan újra tölthetünk és szúnyogriasztót, amennyiben estére is szeretnénk kint maradni. Hogyha ezt felírjuk magunknak valahová, és indulás előtt le ellenőrizzük, hogy mindent elpakoltunk – e megkímélhetjük magunkat jó néhány kellemetlen pillanattól.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!