Menü

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

A stressz kiváltó oka lehet környezeti fenyegetés, munkahelyi nyomással, pénzzel, társas kapcsolatokkal vagy egészséggel kapcsolatos aggodalmak. Nemcsak kívülről támad, belülről is eredhet, például saját magunk elfogadásának hiánya, a maximalizmus vagy akár indokolatlan félelmek miatt.

Ha a stressz tartósan fennáll, krónikussá válik, és megváltoztathatja az agy és az idegrendszer szerkezetét, ami aztán testi és lelki megbetegedéseket okoz.

Akinek nagyon stresszes az élete, sokat szorong, idegeskedik, aggódik, mielőbb gondolkoznia kell, hogy mivel tudja enyhíteni ezeket a panaszokat, s természetesen erre nem gyógyszereket szeretnénk ajánlani (nem is tudnánk), hanem gyógynövények és természetes gyógymódok formájában keressük a megoldást.

Az biztos, hogy akinek sok a stressz az életében, segítségre van szüksége, mert a tartós stressz depressziót okozhat, ezért mindenképp szükséges ennek kezelése.

Több gyógynövénynél kimutatták, hogy hozzájárulhatnak ahhoz, hogy csökkenjen a szorongás, s érdemes ezekkel megismerkedni, gyógyszerek, alkohol, cigaretta, illegális drogok helyett.

Próbáljuk ki az étrend-kiegészítőket!

Az aminosavak közül a sportolók körében ismert és méltán népszerű glutamin járulhat hozzá a stressz elviselhetőbbé alakításához.

A C-, E- és D-vitaminok szedése kicsit felturbózza az immunrendszert, így ezek használata is nagyban hozzájárulhat ehhez.

Az ásványi anyagok közül a stresszoldásban sokat segít a magnézium, mely B6-vitaminnal kombinálva különösen előnyös.

A zsírsavak közül jótékonyak az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, egy jól megválasztott étrend alapvető részei.

Gyógynövények közül sokan ismerik a citromfüvet, de az orbáncfű is számos idegnyugtató készítmény fő alapanyaga. A szorongás és alvászavarok esetén a macskagyökér, a komló, a levendula, a kamilla, a golgotavirág segítenek.

Szorongáscsökkentésre az illatos macskamenta, kamilla, komló, golgotavirág, zsálya, fodormenta, szúrós gyöngyajak, kakukkfű, csalán alkalmas. Ezek a gyógynövények csökkentik a belső feszültséget és annak egyes kísérőtüneteit.

Soha ne nyúljunk egyből a gyógyszerekhez, számos klinikai vizsgálat igazolja sok természetes szer, étrend-kiegészítő, gyógynövény hatását! Mindenkinek nyugodt és stresszoldott napokat kívánok!

Laboreredmények, amelyek a máj működésére utalnak

A májfunkció kivizsgálásához a vérképben egyes enzimek, fehérjék és az epefesték vizsgálata történik meg leggyakrabban, ezek tartományon túli értékét több betegség, vírusfertőzés, a túlzott alkoholfogyasztás és a rendszeres gyógyszerszedés is befolyásolhatja különböző mértékben. A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, és alkoholt sem szabad fogyasztani az azt megelőző 24 órában.

Mindent az ösztrogén dominanciáról

Nőknél (és férfiaknál is) egészségügyi problémákat jelenthet a szervezetünk túl magas ösztrogén szintje. Nagyon megijedhetünk először, ha az orvosunk ezzel diagnosztizál minket, mivel elmondják, hogy az általános egészségünket is károsíthatja. De nem kell annyira megijednünk azért! Szerencsére orvosi kezeléssel és életmódbeli változásokkal sok esetben csökkenthetjük az ösztrogén-szintet, illetve kezelhetjük a mellékhatásait. A kulcsfontosságú, hogy megfelelően tájékozottak legyünk a témában.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Az elektromos cigaretta mentális hatásai

Az elektromos cigaretta, Elf-Bar káros hatásairól már írtunk korábban weboldalunkon. Hiába ártalmas és bajt okoz, ennek ellenére mégis nagyon népszerű: több millió ember érintett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a veszélyeit.

A szájüregi egészség fenntartása fogszabályozás segítségével

A fogszabályozás nemcsak esztétikai szempontból hoz jelentős változást a páciensek életében, hanem fontos szerepet játszik a szájüregi egészség fenntartásában is. Cikkünkben bemutatjuk, mi mindenben segíthet, ha a szabálytalan fogsort korrigálják.