Menü

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

A stressz kiváltó oka lehet környezeti fenyegetés, munkahelyi nyomással, pénzzel, társas kapcsolatokkal vagy egészséggel kapcsolatos aggodalmak. Nemcsak kívülről támad, belülről is eredhet, például saját magunk elfogadásának hiánya, a maximalizmus vagy akár indokolatlan félelmek miatt.

Ha a stressz tartósan fennáll, krónikussá válik, és megváltoztathatja az agy és az idegrendszer szerkezetét, ami aztán testi és lelki megbetegedéseket okoz.

Akinek nagyon stresszes az élete, sokat szorong, idegeskedik, aggódik, mielőbb gondolkoznia kell, hogy mivel tudja enyhíteni ezeket a panaszokat, s természetesen erre nem gyógyszereket szeretnénk ajánlani (nem is tudnánk), hanem gyógynövények és természetes gyógymódok formájában keressük a megoldást.

Az biztos, hogy akinek sok a stressz az életében, segítségre van szüksége, mert a tartós stressz depressziót okozhat, ezért mindenképp szükséges ennek kezelése.

Több gyógynövénynél kimutatták, hogy hozzájárulhatnak ahhoz, hogy csökkenjen a szorongás, s érdemes ezekkel megismerkedni, gyógyszerek, alkohol, cigaretta, illegális drogok helyett.

Próbáljuk ki az étrend-kiegészítőket!

Az aminosavak közül a sportolók körében ismert és méltán népszerű glutamin járulhat hozzá a stressz elviselhetőbbé alakításához.

A C-, E- és D-vitaminok szedése kicsit felturbózza az immunrendszert, így ezek használata is nagyban hozzájárulhat ehhez.

Az ásványi anyagok közül a stresszoldásban sokat segít a magnézium, mely B6-vitaminnal kombinálva különösen előnyös.

A zsírsavak közül jótékonyak az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, egy jól megválasztott étrend alapvető részei.

Gyógynövények közül sokan ismerik a citromfüvet, de az orbáncfű is számos idegnyugtató készítmény fő alapanyaga. A szorongás és alvászavarok esetén a macskagyökér, a komló, a levendula, a kamilla, a golgotavirág segítenek.

Szorongáscsökkentésre az illatos macskamenta, kamilla, komló, golgotavirág, zsálya, fodormenta, szúrós gyöngyajak, kakukkfű, csalán alkalmas. Ezek a gyógynövények csökkentik a belső feszültséget és annak egyes kísérőtüneteit.

Soha ne nyúljunk egyből a gyógyszerekhez, számos klinikai vizsgálat igazolja sok természetes szer, étrend-kiegészítő, gyógynövény hatását! Mindenkinek nyugodt és stresszoldott napokat kívánok!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.