Menü

Foglalkozzunk a visszérrel!

Visszérbetegségek alatt a vénák kóros kitágulását értjük, ez elsősorban alkati megbetegedés. Kialakulásában a genetika mellett az állandó megterhelés, az álló foglalkozás mellett is nagy szerepet játszik. A visszér kezelése azért fontos, mert, ha elhanyagoljuk a problémát, trombózist is okozhat.

Itt a kánikula, lazul a ruházat, ennek azonban nem mindenki örül. A visszér láthatóvá válik és a melegebb időben a panaszok is fokozódnak.

A visszérbetegség alapvetően egy örökletes hajlam. Ha a családban már előfordult a probléma korábban, akkor rendszeres vizsgálat és megfigyelés javasolt. A visszérbajok a következő tünetekkel járhatnak: lábfájás, bőrpír, lábdagadás, seprűvénák megjelenése, tágult vénák, tömött, kemény bőrfelszín, barnásra színeződött bőr, lábszárfekély. Ha ezeket tapasztaljuk, mindenképp nézessük meg szakorvossal.

A vénás betegségek egyébként a nőket jobban érintik, mint a férfiakat, a magyar lakosságnak pedig csaknem 20%-át teszik ki. A nők esetében a rizikó a terhességek, szülések miatt is nagyobb a visszérbetegségek kialakulására.

A folyamat a vénabillentyű elégtelen működésével indul, aminek következtében a vénafal károsodik, gyengül a pangó vér pedig kitágítja a kis ereket, a vénákban pedig akár meg is fordulhat a normális áramlás iránya.

A kezeletlen betegség következtében gyulladásos folyamatok léphetnek fel, mely nyiroködémával jár s súlyosabb esetben akár lábszárfekély is kialakulhat.

Mint említettem örökletes hajlam is közrejátszik, ám az életmódbeli szokások is nagyban hozzájárulnak a betegség kialakulásához, mint például a dohányzás, az ülőmunka, a mozgáshiány, a túlsúly és az ezzel járó ízületi betegségek, anyagcsere-problémák.

A visszér kialakulásának okai az alábbiak is lehetnek: gyakori, hosszantartó egyhelyben állás, várandósság, menopauza, 50 évnél idősebb életkor.

Milyen kezelés segíthet a visszérproblémák esetén?

A kezelés általában összetett, sokat segít a kompressziós harisnya, a fásli, mely támogatja az érfalak elvesztett feszességét. Léteznek a gyógyszeres kezelés mellett speciális cipők, segíthet a visszértorna, hasznosak a krémek, illetve a diéta is fontos, ezeket együttesen érdemes alkalmazni a tünetek csökkentése érdekében.

Mikor van szükség műtéti beavatkozásra?

A súlyos visszértágulatok kezelése már csak sebészi úton történhet, mely azért halaszthatatlan, mert így előzhetők meg a trombózis és egyéb szövődmények.

A gyakran fájdalmas és szembetűnő visszér sokunk életét keseríti meg. Kiújulása sajnos nem kizárt a kezelések után sem, ezért a megelőzésre és az életmódváltásra nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Legfontosabb teendőink a megfelelő cipők viselése, a sportolás, az ülő munka mozgással való kompenzálása, a kompressziós harisnyák és zoknik viselete, a dohányzás mellőzése és természetesen az ideális testsúly elérése és megtartása.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.