Menü

Még ma is tabu a tetoválás?

  • Dátum: 2024.07.12., 05:39
  • Martinka Dia
  • képek:pixabay.com

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Ma hazánkban minden negyedik 18 és 30 év közötti férfi és nő visel valamilyen tetoválást. Sokaknak ez egy önkifejezési mód, ugyanúgy, mint az öltözködés. Vannak olyanok, akik ezzel próbálják megmutatni a személyiségüket, míg mások rendkívül idegenkednek a tetoválásoktól, soha nem csináltatnának ilyet, és másokon sem tetszik nekik a látvány. Ez adódhat a neveltetésből, vagy egy olyan eseményből, megélésből, élményből, ami ezt kiváltotta náluk.

Bizony a sztárok között is népszerű a tetoválás.

David Beckhamnek például 55 tetoválás van a testén, Angelina Jolie-nak pedig ezidáig 17.

Rihanna tetoválása egyfajta tisztelgés a nagymamája előtt, míg Ariana Grande a Manchester Aréna áldozataiért hozta ezt a döntést. A Manchester Aréna áldozatainak emlékére az énekesnő egy méhet tetováltatott a füléhez. A méh Manchester szimbóluma, amely a kemény munkát jelképezi.

Vanessa Hudgens egy édes emlék megőrzésére döntött a varratás mellett, Kevin Jonas pedig a feleségét tetováltatta a karjára. Miley Cyrus tetoválásokat készíttetett a kutyáiról, Sam Smith pedig az egyenlőségért harcol, az egyenlőség jelet tetováltatta a gyűrűs ujjára, hogy normalizálja az azonos neműek házasságát.

A tetoválások megvédhetik és erősíthetik viselőjüket, vagy szimbolizálhatják a szeretett személyt.

Melyek a legnépszerűbb szimbólumok?

A sokféle tetoválási stílusnak köszönhetően ma hihetetlenül nagy tere van a kreativitásnak.

A legnépszerűbb motívumok a rózsa, mely annak a jele, hogy boldogok vagyunk a szerelemben, míg a fekete rózsa egy szeretett személy elvesztését jelenti.

A pillangó is kedvelt, ahogy a virág formájú tetoválások is.

Jellemző a katicabogár, mely az egész világon a szerencsét jelképezi. Az angyalszárnyak egy őrangyal figyelmét jelentik, a lótuszvirág jelentése az, hogy magasabb hatalmak védelme alatt áll valaki, a kolibri a tetoválás ritka változata, amely a kitartást és a sorscsapások elviselésének képességét szimbolizálja. A nyilvánvalónak tűnő jelentéssel ellentétben a szívtetoválás fiatalságot, naivitást, lelki tisztaságot, ártatlanságot és őszinteséget jelent, a csillagok pedig belső harmóniát.

A nap a férfi szimbóluma, a hold pedig a nőé. A dupla tetoválás az egységet, az összeadást, a harmóniát szimbolizálja, míg a horgony egy magabiztos embert szimbolizál, aki pontosan tudja, mit akar. A korona tetoválások jelentése az ambíció mellett az önuralom és a nagyfokú felelősségvállalás jelképe.

A természetben szinte soha nem található négylevelű lóhere, amely a csodákba vetett hit, a természetfeletti és a mágia szimbóluma. A szent Mandala amulett szerencsére és sikerre programoz minden igyekezetben. A tengeri emlős számos olyan tulajdonságot képvisel, amelyekért érdemes törekedni: bölcsesség, szabadság és életszeretet.

Az a személy, aki egy idézetet választott a tetováláshoz, ezt az elvet követi életében. A koponya tetoválás a halandóságot, a veszélyt vagy a halált szimbolizálhatja, a tűz pedig a szenvedélyt, az erőt és az átalakulást jelképezheti. A kígyó az átalakulást, a gyógyulást és a bölcsességet jelképezheti.

Mi az, amire nemet mond a legtöbb tetoválóművész?

Merthogy a tetoválók sem vállalnak el mindent. Hatalmi jelképeket vagy rasszista motívumokat nem tetoválnak fel, ahogy az arc tetoválását sem vállalja mindenki.

Mikor lesz „ciki” egy tetoválás?

Láttam online videókat, képeket a legmegosztóbb tetkókról, nos elnézve őket nekem is felszaladt a szemöldököm.

Láttam elrontott szeplő-tetoválást, helyesírási hibáktól hemzsegő idézetet, félresikerült ábrákat. Az egyik legmegosztóbb trend a belső szájtetoválás. Vannak, akik szerint extra vagány, míg mások szerint konkrétan undorító.

Nevetségesnek hat, ha valaki japán, kínai, esetleg koreai írásjeleket tetováltat magára úgy, hogy előtte nem bizonyosodott meg annak jelentéséről.

Mikor tilos tetováltatni?

A tetoválás nemcsak vérzékenység esetén kerülendő.

Bizonyos betegségek esetén a szakértő szerint kifejezetten tilos tetoválást csináltatni, ilyenek például a cukorbetegség, epilepszia, vérzékenység, amely kizárja, hogy tetoválást készíttessünk. Annak sem szabad tetoválószalon közelébe menni, akinek szervátültetése volt, éppen gyermeket vár, akinél bőrrákot diagnosztizáltak, vagy a családjában előfordult ilyen típusú daganat.

Bizonyos munkahelyeken tabunak számít a tetoválás, s elvárt, hogy viselője úgy öltözzön, hogy ne látszódjon ki az ábra.

Ha még nincs tetoválásunk, viszont szeretnénk, akkor bizonyosan mindenkinek lesz néhány jó tanácsa. Sokan lesznek, akik le akarnak majd beszélni, és persze biztosan támogatók is akadnak. Az első lépés mindenképpen az, hogy gondoljuk át alaposan a dolgot, és zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy csalódás legyen a vége.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.