Menü

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

A Lyme-kór egy baktérium által okozott betegség. Az emberek általában a baktériumot hordozó kullancs csípésétől fertőződnek meg, melynek tipikus tünetek közé tartozik a láz, a fejfájás, a fáradtság és a jellegzetes piros kör alakúbőrkiütés. Ha nem kezelik, a fertőzés átterjedhet az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre. A legtöbb esetben sikeresen orvosolható néhány hetes antibiotikum-kúrával.

Mi a helyzet a védőoltással?

A Lyme-kór ellen jelenleg nincs védőoltás, azonban létezik egy vakcina a kullancsok által terjesztett betegségek, a vírusos-encephalitis (agyvelőgyulladás) ellen. Ez az az a bizonyos „kullancs elleni védőoltás”, ám ez az oltóanyag Lyme kór ellen nem véd.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

Terepfutások, túrák, kirándulások, természetjárás alkalmával minden esetben világos, zárt ruházat viselése ajánlott és a kullancsriasztó szerek (spray, krémek, tapasz) használata, otthonunkban, környezetünkben pedig a megfelelő növények ültetésével szabadulhatunk a kertben, udvaron rejtőző kullancsoktól. Nézzük, melyek ezek!

A levendulát ismerjük szép, lila virágairól és jellegzetes illatáról, ám talán kevesen tudjuk, hogy illóolaja a kullancsokra kifejezetten taszítólag hat.

Fokhagyma és hagyma.

A legtöbb háztartásban megtalálható hagymafélék erős aromáit a kullancsok nem bírják elviselni. Ha felvágunk néhány fokhagymát, és szétszórjuk a problémás területeken, megszabadulhatunk a vérszívóktól.

A kullancsok a rozmaring erőteljes szagát sem szeretik. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a zsálya is, ami más rovarokat és a pókokat is távol tartja.

A fehér üröm zöld levelei erős aromájukról ismertek, amelyek természetes kullancsriasztók, a körömvirág pedig sárga virágaival egy alfa-tertienil nevű anyagot tartalmaz, amely elűzi a kullancsokat és más rovarokat.

A citromfű szintén erős illata miatt alkalmas a célra. Ezért egy citronella nevű olaj felelős, amely kiváló megoldás kullancsok, sőt egerek, patkányok elleni védekezésre is.

A krizantém színpompás virágai olyan anyagot tartalmaznak, amely riasztószer gyanánt használható, s ráadásul nemcsak a kullancsokat, hanem a hangyákat, pókokat és az ágyi poloskákat is elüldözi. Tudni kell azonban, hogy a macskákra és a kutyákra nézve veszélyt jelenthet.

Egy könyv jogainak védelme

Írtam egy könyvet, egy tudományos munkát, egy online cikket. Hogyan védjük meg az ötleteinket, és a szellemi jogainkat? Nem fogják ellopni az ötletemet? Mit tegyek, ha lemásolják a blogbejegyzésemet, kölcsönveszik az írásaim egy részét? Egyáltalán minek mekkora a súlya, a lopás az lopás, vagy nyilván egy cikk, nem egy kategóriába esik egy könyvvel? Ebben az írásban ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat.

Elektromos vagy benzines motorkerékpár?

Miért érdemes elektromos motorkerékpárt venni benzines helyett? Ez egy nagyon aktuális kérdés lehet a mindennapi közlekedésben résztvevőknek, és a felnövekvő generációnak is. Az új motorosokat nem kötik a beégett motoros előítéletek, mint a kötelező nagy köbcenti, a nagy hang, a sok lóerő, mert attól vagyok igazi férfi, stb… Ők nyitottabbak az új technológia előnyeire, és szép lassan mindenkire hat az elektromos forradalom.

Hogyan szokjunk le a körömrágásról?

Bizony nagyon nehéz leszokni a körömrágásról, hiszen ez is egy függőség. Az még nem elég, hogy eldöntjük, leszokunk róla, meg is kell tenni az első lépéseket. Mi válthatja ki ezt és milyen módszerek segíthetnek a leszokásban?

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.

A kapor, mint gyógyhatású növény

A kapor mindenki számára ismerős, hiszen a magyar konyhában elengedhetetlen fűszer. Pedig nem csak fűszernövény, hanem számos gyógyhatással bíró zöldellő.