Menü

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben? Nézzük a fülfájás okait és kezelési lehetőségeit.

A fülfájás egy igencsak gyakori panasz mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. A fülfájás lehet átmeneti vagy krónikus, és sok betegség tünete lehet, például gyakran a középfülgyulladás jele.

Ha strandolás után a gyermek fülfájásra panaszkodik, gyanakodhatunk arra, hogy úszófül tünete jelentkezett nála. A külsőfül gyulladásáról van szó, mely erős fájdalommal járhat, s egyik fő tünete, hogy éjjel fáj, így gyakran az éjszakai alvást is ellehetetleníti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet, de emellett fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, súlyosabb esetben pedig láz is jelentkezhet.

E hallójárat-betegség kialakulásában a tartós nedvesség játszik döntő szerepet. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

A fülfájás nem játék, javasolt a problémával mielőbb orvoshoz fordulni, ugyanis kezelés nélkül a fájdalom erősödésére számíthatunk. Nem érdemes halogatni az orvos felkeresését, hiszen az időben felismert betegségnél segít a gyulladáscsökkentő fülcsepp, melynek hatása szinte azonnal jelentkezik.

Mi történik, amikor nem elég a fülcsepp?

Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, erről szakorvos dönt, emellett természetesen fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítményeket is ajánlhat a fájdalom enyhítésére. A betegség rendszerint néhány nap alatt gyógyul, de ekkor kerülni kell a pancsolást, strandolást, medencehasználatot.

Legjobb módszer mindig a megelőzés!

Mivel a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a fül bőrének felázása, ezért, ha fürdés, strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, a fej oldalra fordításával és óvatos rázással igyekezzünk mielőbb eltávolítani. Rendszeresen sportolók számára érdemes füldugót használni.

A gyerekeim esetében egy olyan fülcsepp szokott segíteni, ami gombaölő és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, ezek elősegítik a külső hallójárat irritációjával járó elváltozások kezelését, de víztaszító tulajdonságai miatt is szoktam használni.

Fontos a megfelelő fültisztítás!

Tévhit, hogy az a jó, ha a fültisztító pálcikával pucoljuk a fület, ez gyakran helytelen fültisztítás, mely közben sérülések is keletkezhetnek, ezért fültisztító pálcika helyett paraffinolaj, vagy ahhoz hasonló speciális készítmény javasolt.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.