Menü

Verbális kommunikáció fontossága

A 21. században, ahol a legtöbben már valamelyik üzenetküldő applikáción beszélgetnek legtöbbet szeretteikkel és ismerőseikkel, fontos lehet tudatosítani magunkban, hogy mennyi pozitív hatása van a szemtől szembeni kommunikációnak. Többek között ez azért lehet aktuális számunkra jelenleg, hiszen nyáron nehezebben mozgósítjuk magunkat a hőség miatt, és hogyha még oktatási intézménybe járunk, akkor megszűnik a közös pont a nyári szünetre, emiatt pedig hajlamosak lehetünk elhanyagolni az emberi kapcsolatainkat, és elmagányosodni.

A chat alkalmazások azt az illúziót adhatják számunkra, hogy állandóan kapcsolatba vagyunk az ismerőseinkkel, azonban ez egy sokkal egysíkúbb kommunikációs forma, és a mentális egészségre sincsen annyira jó hatással, mint a beszélgetés. Ha valamifajta nehézséggel vagy stresszhelyzettel kell szembenéznünk az életünkben, akkor bizonyítottan segít, ha ezeket a felmerülő problémákat megosztjuk egy ismerősünkkel. Az érzelmek kibeszélése segít összegezni a gondolatokat, és ezáltal könnyebben realizáljuk a pontos érzést, illetve könnyen elkerülhetjük a probléma túlgondolását.

A párkapcsolatokban is fontos szerepe van a kommunikációnak, hiszen sok esetben ez játszik kulcsszerepet abban, hogy a két fél egymásra találjon, illetve a beszélgetés átláthatóságot visz a kapcsolatunkba, és a bizalom is sokszor ezen alapul. Bár mostanság igazán elterjedtek már a különböző társkereső oldalak és alkalmazások, nem véletlen, hogy ott is minél hamarabb szeretnénk személyes találkozót összehozni, hiszen lehet valaki akármilyen szofisztikált írásos üzenetben, a valódi kommunikációja határozza meg azt, hogy el tudjuk-e képzelni magunkat az illetővel.

A szegényes kommunikáció és a titkolózás azonban, egy egyébként stabil párkapcsolatot is meg tud rengetni, hiszen, ha úgy érezzük a párunk nem bízik meg bennünk, esetlegesen nem elég kielégítőek a társalgások egymás között, az könnyen az intimitás és a bizalom rovására is mehet. Fontos, hogy ne csak üzenetek formájában fejezzük ki aggódásunkat vagy érdeklődésünket a partnerünk iránt, hiszen sokkal bensőségesebb reggel néhány szót váltani, vagy este egy kellemes vacsora mellett megbeszélni az aznapi történéseket. Ha egész nap azzal vagyunk elfoglalva, hogy tudósítsunk a napunk minden egyes pontjáról chaten, könnyen megeshet, hogy a nap végére ugyanolyan feszültek maradunk, és a beszélgetéseink is szegényesebbek lesznek.

Bármilyen emberi kapcsolatról legyen szó, próbáljunk arra törekedni, hogy minél pontosabban és tisztábban lekommunikáljuk mire van szükségünk, mit várunk el az adott kapcsolattól, de ne felejtsük el a pozitív dolgokat is megemlíteni, hiszen nem akarjuk, hogy a párunk úgy érezze állandó nyomás alá van helyezve. Amennyiben úgy érezzük, hogy nem tudunk kellően megnyílni, lehet, hogy érdemes lehet ellátogatni egy szakemberhez, hiszen a pszichológusok is sokszor olyan módszerekkel dolgoznak, ami a verbális kommunikáción alapszik! Figyeljünk oda egymásra, és néha gondoljunk bele mennyire jó érzés egy hűs ital mellett szemtől szembe néhány szót váltani azokkal, akiket szeretünk!

Bajban lennénk önkéntes tűzoltók nélkül

Lakóhelyemen, a Tolna megyei Tamásiban hétvégén 150 éves fennállását ünnepelte a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melyet a szép kerek számhoz méltóan ünnepélyes jubileumi rendezvénnyel ünnepelt, de vajon mit is jelentenek a településeknek az önkéntes tűzoltók?

Miért gyakoribbak a szakítások ősszel?

Az ősz egy elég éles váltást hozhat az életünkbe egy kellemes nyári kikapcsolódás után, amit sokszor a párkapcsolatok is megsínylenek. Mindenkinek ismerős lehet a helyzet, amikor a környezetében, vagy akár a saját maga bőrén elkezdi tapasztalni, hogy a rossz idő kezdetével a konfliktusok száma is megnövekszik.

A rózsaszín viselkedésre gyakorolt hatása

A színek pszichológiája azt állítja, hogy a különböző színek hatással vannak a hangulatunkra, az érzéseinkre, sőt a viselkedésünkre is. A rózsaszín például nyugalmat áraszt. A szerelemmel, kedvességgel és nőiességgel azonosítják. Kislányként bizonyára mindannyian imádtuk a rózsaszínt, és a divat világa sem nélkülözheti a rózsaszínt. Lehet lágy, halvány, vagy élénk pinkes, de lazacos vagy tüdőrózsaszín árnyalata is.

Ő az enyém! Az enyém, érted! – Avagy féltékenynek lenni

Miért vagyunk féltékenyek? Irigyek vagyunk és védjük a barátainkat, a családtagjainkat, a szerelmünket is. Egyes érzelmeket, bármennyire emberiek is, nehéz szeretni vagy akár csak elfogadni. Nem pusztán azért, mert rémes őket megélni: hiszen a haragot, a gyászt, a bűntudatot valahogy mégiscsak képesek vagyunk elfogadni, mint az emberi élet velejáróit. A féltékenység viszont – hasonlóan az irigységhez – olyasvalami, amitől sokunk legszívesebben örökre megszabadulna. Ezek az érzelmek énünknek egy sötét, kicsinyes, birtokló és kontrolláló oldalával szembesítenek, amelytől joggal félünk.

A pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés egy olyan új nevelési szemlélet, amelyben egyszerre érvényesül a kedvesség és a határozottság. Miért mérföldkő a pozitív fegyelmezés a nevelésben?