Menü

A batikolás új divatja

A batikolás egy izgalmas ruhafestési technika, amivel foltos, csíkos, színátmenetes mintákat tudunk létrehozni. Az alkotás öröme mellett, saját készítésű, teljesen egyedi darabokkal frissíthetjük ruhatárunkat. Azok az idők, amikor a színes szerelést a hippi közösség felismerhető elemeként tekintették, rég elmúltak, és ez az eredeti technika újra divatba jött. Legyen póló, pulóver, táska, vagy akár lakástextil ezzel a ruhafestő technikával garantáltan egyedi darabok készülnek.

Kevéssé ismert tény, hogy a batikolás története az időszámításunk előtti 4. századra nyúlik vissza, és az ókori Egyiptomból ered. A legnagyobb előny, amire a technika büszke lehet, a 100%-os eredetiség és a minta megismételhetetlensége. A 20. század folyamán pedig a színes ruházat egybeforrt a hippi kultúrával. Ráadásul ez egy nagyon egyszerű módszer is, és szinte mindenki saját otthona kényelmében tudja végezni a folyamatot.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Az első kérdés, hogy mit szeretnénk batikolni? Fontos, hogy természetes anyagot (pamut, len vagy kender vászon, selyem, stb…) válasszunk, ugyanis a műszálas, vagy kevert szálas ruhákat kevésbé, vagy egyáltalán nem fogja be a festék. Ráadásul különböző alapanyagok használatakor más szín hatást érhetsz el. Például egy közös társaság, vagy családi póló batikolása esetében, más mennyiségű festékre is lesz szükség. Más mennyiség kell 1-2 db póló festéséhez, mint mondjuk egy pulóver, nadrág befestéséhez. Átlagosan 250 g anyaghoz 10 g festékre van szükség, viszont ez nagyon függ attól is, hogy mennyire festjük be a ruhánkat.

Előkészületek - A főzős/forró módszer

Attól függően, hogy milyen eljárással szeretnél batikolni, kicsit más előkészületre és eszközökre lesz szükséged. A festés előtt mindig elő kell készíteni a helyszínt. Letakarjuk fóliával az asztalt, elpakolunk a környékről mindent, nehogy véletlenül kifröccsenjen a festék valamire. Fontos, hogy használjunk gumikesztyűt, ugyanis a festékek könnyen befogják a bőrt. Vigyázzunk a rajtunk lévő felsőre is, ha nincs kötényünk vegyünk fel egy régi pólót, aminek már nem árthat az új szín. A festeni kívánt ruhát először mossuk ki. Ha új a textil ezzel beavatod az anyagot és eltűnnek a lehetséges szennyeződések is. A festék nem fogja eltüntetni a makacs foltokat, így ha egy régi kávéfoltos pólót szeretnél újraéleszteni, jobb ha belekomponálod a mintába, valamint forró batikolás előtt mindig sima vízben mossuk ki a ruhákat. Legyen nedves a textil, mivel csak így fogja be igazán a szövetet a festék.

A klasszikus festési eljárás főzve történik, forró vízben, forró festékkel, ugyanis a pigmentek hő hatására szívódnak a szálak közé. Szükségünk lesz egy nagyobb edényre és egy fakanálra amit a ruhafestési eszköztár oltárán feláldozunk. Kikeverjük a festék oldatot a csomagoláson feltüntetett útmutatás szerint és annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy ellepje a textileket. Egy órán át lassú tűzön “főzzük” az összecsavart, hajtogatott, összegumizott ruhákat. Néha megforgatjuk, hogy minden oldalról jól érje a főzet. A festékléből kiemelve, hagyjuk kicsit kihűlni, majd 5-6 óra múlva hideg vízzel átmossuk.

Hideg batikolás

A hideg batikolás lényege, hogy a kifőzött, hajtogatott, kötözött anyagot meglocsoljuk az előre kikevert festékkel. Ilyenkor a ruhát forró vízben áztatjuk 10-15 percig, majd a csuromvizes anyagból kicsavarjuk a vizet, és az érdemi munka a nedves textíliával kezdődik. A festék felvitelekor szükségünk lesz műanyag flakonokra, aminek csőrös kupakja van (mint a hajfestős flakonok), és amivel viszonylag egyenletesen fel lehet vinni a színeket. Itt igazán fontos, hogy a munkafelület védve legyen, ugyanis a festék ilyenkor szanaszét folyik, így érdemes inkább a szabadban dolgozni. Ha lehetőség van rá, szükségünk van egy rácsra, amire rátehetjük a ruhát, így az nem érintkezik a lecsepegő festékkel, ha erre nincs lehetőség, akkor a pólónk színesebb lesz. Végül a befestett anyagot egy zacskóba légmentesen lezárjuk, és dunsztoljuk 6-8 órát.

“A tartósítás”

A tartós batikolás főbb tényezői: a festés folyamata, a festési idő hossza és a fixálás. A befestett ruha fixálása ecetes lébe áztatással történik, vagy a nedves, befestett öltözéket egy zacskóban kell hagyni kihűlni 5-6 órára. Az első hideg vizes mosás nagyon fontos, amikor a rengeteg felesleges festéket kimossuk. Majd még 2-3 alkalommal érdemes inkább kézzel kimosni, hogy ne fogjon össze semmilyen más ruhát. Ezután a batikolt anyag mosása ugyanúgy zajlik mint más ruháké, 40 Celsius foknál melegebb mosás nem ajánlott, és összességében létrehoztunk egy új szerelést, amely első alkalommal biztosan egyedinek hat.

Rendrakás, a jobb életérzésért és tisztább lélekért

“Hosszú hetekig szortíroztam, válogattam, pakoltam fiókokból ki, fiókokba be, polcokról le, szekrényből ki, szekrénybe be” – ezzel töltöttem a nyári szünetem utolsó részét. Olyan dolgokkal vegyük körbe magunkat, amelyek örömet okoznak és amelyek szükségesek is. Mégis rengeteg felesleges dolgot tárolunk az üveges szekrényben, az alsó fiókokban, vagy éppen a szekrény tetején fogják a port a mindenféle kacatok.

Bajban lennénk önkéntes tűzoltók nélkül

Lakóhelyemen, a Tolna megyei Tamásiban hétvégén 150 éves fennállását ünnepelte a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melyet a szép kerek számhoz méltóan ünnepélyes jubileumi rendezvénnyel ünnepelt, de vajon mit is jelentenek a településeknek az önkéntes tűzoltók?

Telefonfüggőség ellen: így csökkentsd a képernyőidődet!

Az okoseszközök az életünk elengedhetetlen részévé váltak, ezzel együtt pedig megjelent egy új probléma, társadalmi jelenség: a telefonfüggőség. Mai cikkünkben tippeket adunk a tudatos telefonhasználathoz, a képernyőidő csökkentéséhez!

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!