Menü

Anyukák! Szervezzetek garázsvásárt!

Nagycsaládos anyukaként olykor a helyhiány, olykor szezonálisan nagyszabású szelektálásba szoktam kezdeni, ez a nyári végi időszak pedig pont ilyen. Nyáriszünet vége felé közeledve érdemes kihasználni az utolsó szünidei napokat arra, hogy megváljunk a kinőtt holmiktól, melyek csak a helyet foglalják.

Ha nincs szívünk kidobni a jobb darabokat, akkor szervezzünk garázsvásárt, s fordítsuk előnyünkre a helyzetet, amit meg nem tudunk eladni, adományozzuk el rászoruló családoknak vagy adjuk olyan szervezeteknek, akik a hátrányosan élőket segítik, de mindenképp kerüljenek új gazdához a nem hordott holmik.

A használt ruhák újra felhasználása a klímaváltozás szempontjából is nemes cselekedet.

Ha elhatároztuk magunkat a garázsvásár megszervezése mellett, akkor keressünk egy megfelelő helyszínt hozzá, ennek nem muszáj garázsnak lennie, tökéletes jó időben az udvarunkon megszervezni vagy csatlakozni más anyukákhoz és együtt használtruha vásárt tartani.

Tamásiban, ahol lakom, időnként több anyuka szervez a városközpont piacán baba-börzét, ahol lehetősége van az anyukáknak eladni a nem használt gyerekruháit vagy pedig vásárolni, netán mindkettőt.

Természetesen az interneten is léteznek börzék, ahol meghirdethetjük az általunk eladni kívánt portékát, ám sokan vannak, akik szeretik élőben látni, megfogni az anyagot, átnézni a varrást, ellenőrizni a minőséget és a méretet emiatt pedig a garázsvásárokat részesítik előnyben.

Ha belevágunk az eseménybe érdemes interneten is meghirdetni, mire készülünk, határozzuk meg a vásár időpontját, lehetőleg már jó előre.

A közösségi oldalak falai, megosztásai segítenek népszerűsíteni, de szórólapokat is lehet osztani, bár véleményem szerint ez ma már kevésbé hatékony, mint néhány online felület, csoport, üzenőfal és megosztás.

A helyi újság egyik rovatába is érdemes beletenni egy hirdetést vagy a helyi tévé, rádió segítségét is lehet kérni ebben.

Nézzünk néhány tudnivalót, hogy sikeres legyen az esemény!

Ha elkészültünk mindennel, megvan a helyszín és az időpont, akkor az eseményen teremtsünk jó hangulatot zenével.

Ügyeljünk a minőségre. A garázsvásár termékei használtak, de ettől még figyeljünk szervezőként arra, hogy a termékek tiszták legyenek. Érdemes kipakoláskor rendszerezni a termékeket, aszerint, hogy milyen méretű ruhákról, cipőkről van szó, hány éves gyerekeknek való. Árazzuk be a termékeket, ne a vásárláskor találjuk ki minek mennyi az ára. Használtholmikról beszélünk, így az árak legyenek eszerintiek. Készülhetsz egy kis rágcsálni valóval vagy innivalóval, ez mindig jóleső gesztus.

Kell adózni a garázsvásár után?

Amennyire én utánajártam ennek, annyit derítettem ki, hogy nem kell külön adózni egy ilyen vásár esetében, ha az így szerzett éves jövedelem nem haladja meg az évi 600 000 Ft-ot. Egy garázsvásár nem lehet üzletszerű tevékenység, így például teljesen új dolgokat nem értékesíthetünk, mert az már felveti a kereskedelmi tevékenység gyanúját.

Ugyanezen okok miatt nem árulhatók saját magunk által/kézzel készített dolgok sem.

A garázsvásárokból beáramló éves összbevétel, mint említettem, nem haladhatja meg a 600.000 Ft-ot, illetve a költségek levonásával számított jövedelem nem haladhatja meg a 200.000 Ft-ot. Ez esetben nem áll fenn adófizetési kötelezettség.

Magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlástól számított egy éven belül felelősséget kell vállalni az általunk eladott termékért.

Ha sikerült kedvet csinálnunk ehhez a mókához, akkor szervezésre fel! Egy kezdeményezés, amellyel mindenki jól jár!

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az elengedés dinamikája

A szó,, amit nem szívesen mondunk ki manapság (ha egyáltalán kimondjuk), az a „feladom”. A neveltetésünk, egyáltalán a korszellem ellen való a vallomás, hogy én bizony most bedobom a törülközőt, nem küzdök tovább, vagy divatosan, eufemizálva az aktust: „elengedem” a problémát. A gyerekeinknek is azt tanítjuk, tartsanak ki, legyenek szívósak, eltökéltek, és ne veszítsék el soha, de soha a reményt.

Stresszkezelés hatékonyan

Teljesen igaza van azoknak, akik szerint a stressz lehet pozitív hatású is, lehet teljesítményfokozó, lehet egy egészséges mértékű izgalom, egy pozitív dopping.