Menü

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.

Mit jelent az őszi stílus?

A nyár természetközeli stílusa szinte az évszakkal kéz a kézben, könnyed átmenettel fordul át az őszi formákban pompázó sötétebb árnyalatba, és barna színvilágba. A béke szigeteként szeretnénk otthonunkra tekinteni, amelyre általános igényünk ugyan, és sok embernek mindig kell valamiféle stílusbeli megújulás. A lakberendezési trendek ősszel az otthonaink békés, meghitt hangulatának felerősítésére irányulnak, megcélozva a pihentető elvonulás és feltöltődés lehetőségét biztosító, igazi kuckó, vagy szoba megteremtését. Lehet közöttük modern, retró, kicsit őrült, mindegyik stílus működőképes a maga módján.

Föld és természet

A hűvös idő érkeztével a földszínek, a meleg árnyalatok dominálnak a lakberendezésben. Aki esetleg festés előtt áll, vagy fontolgatja, hogy bele vágjon, mindenképp javasoljuk, hogy a földszínek mellett döntsön. Könnyen kombinálhatók, és egyszerűen illeszthetők a legtöbb stílusba. Ősszel bútorok terén válasszunk meleg tónusú, semleges színek közül, mint a homok, a fahéj, a rozsda, a karamell, a terrakotta, a réz, vagy a pasztell színek. A tompa, melegséget árasztó színek mindig jól mintázzák, az őszi és a téli hónapokat. A semleges színek pedig mindig egyfajta nyugalmat árasztanak, és egyensúlyt teremtenek a lakáson belül. Valamint a zöld színnel sohasem lehet mellényúlni, hiszen illeszkedik a borongós évszakhoz, és tovább növeli a természet ihlette otthonos érzetet, és a belső terekbe is csempészhetünk egy kis külső érzést.

Ha a letisztultság és egyszerűség a mottód, akkor mindenképp próbáld ki az “egy tónusú paletta elvét” amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Válassz egy fő színt és annak hasonló tónusú párjaival dekorálj, mindezt úgy, hogy minél több textúrában hívod életre ezeket a színeket. Ilyen helyzetben pedig fontos egy megfelelő kompozíció felépítése is, tehát legyen egy rendszer ami alapján felépítjük az adott helyiség berendezéseit.

A fa és szőttes mindig jó választás

A fa használata a konyhában és a fürdőszobában lesz népszerű idén is. Egy dohányzó-, vagy étkezőasztal már meghozza a változást. Például a konyhában az apró kiegészítők, egyedi vágódeszkák szintén divatosak lehetnek, a fából készült dekor evőeszközök, vagy az alátétek szintén érdekesek. Emellett a kosarak, a lámpabúrák, a szőnyegek mind-mind kelthetnek szőttes hatást. A takarók, vastagszemű szőnyegek extra puhaságot és melegséget adnak a nappalinak, a hálószobának, amely hozzájárul a kényelmes, puha légkör megteremtéséhez. Őszre tökéletes választás egy lámpa, amely a búráján átszűrődő fénnyel hangulatvilágítást ad majd a kora esti pihentető kikapcsolódáshoz.

A hűvösebb idő közeledtével előtérbe kerül minden olyan textília, ami nem csak a szemet vonzza, de arra késztet, hogy megérintsük. Az őszi hónapokban a már felsorolt földszínekben csábít a bársony textília, bútor, párna és pokróc formájában. Cseréld le a könnyű nyári huzatokat nehezebb, vastagabb anyagokra, amelyek növelik a kényelem érzetét és otthonos hatást kölcsönöznek. Bátran dönts vastag, szövött pamut, vagy gyapjú pokróc mellett, de szintén jó választás lehet a hasított bőr, vagy bársonyhuzatú bútor.

Milyen formákat és bútorokat válassz?

Ősszel a játékos, merész és egyszerre modern formavilág természet ihlette stílussá változik. Divatosak a félköríves szekrények, a széktámlák, a tükrök és a lekerekített íves asztalok. Mintákat tekintve is válasszunk természet ihlette stílust függönyhöz, tapétához, szőnyeghez. A kisebb dekorációs elemek terén az ősz legnagyobb slágerét a szárított növények jelentik majd, vázában, asztaldíszként, vagy ajtóra kihelyezhető koszorúként. Emellett persze a termések is jó választásnak bizonyulnak, mint visszatérő dekorelemek. A dekoráció megkomponálásakor figyeljünk a rétegzés elvére: használjunk minél több textúrát és árnyalatot a fent említett színekből, emlékezz a divatos formavilágra is. Ezek egymást kiegészítve, erősítve és kiemelve fogják megadni a végső kompozíciót.

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?