Menü

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

Nagyon sok ember találkozott már élete során izomgörcsökkel, ami nagyon kellemetlen, sőt, igen fájdalmas is lehet. Amikor ez az éjszaka kellős közepén érkezik, és erre kell ébrednünk, akkor meg pláne rossz, hiszen hirtelen azt se tudjuk, hogy mi tévők legyünk. A kutatások azt mutatják, hogy az 50 év felettieket többet gyötri ez a kínzó érzés.

A tudomány azt mondja, hogy azért van egyre több ilyen gondunk, mert túl sokat ülünk, nem mozgunk eleget, ha mozgunk is, sokan azt sem megfelelően teszik. A sok ülőmunka nem csak az izmoknak rossz, hanem az érrendszernek, a gerincnek és még a légzésnek is. Az őseink sokkal többet hajladoztak, guggoltak a szántóföldeken, kertekben, munka közben, mely segített nyújtani az izmokat. Szóval ez az első lehetséges ok. A következő az, hogy magnéziumhiányban szenvedünk.

A magnézium nagy szerepet vállal az izmok helyes működésében, befolyással bír a kálium és a kalcium felhasználására. Amikor alacsony a magnézium szintje, az izmok nem működnek megfelelően, feszesebbek lesznek, begörcsölhetnek. Ez az állapot fokozottan érvényes az állapotos nők esetében, hiszen a magzat fejlődése megterheli a szervezetet, az ő esetükben a magnéziumpótlás igen fontos. A lábgörcs jele lehet a cukorbetegségnek is, hiszen a cukorbetegségben szenvedők érfalai megvastagodhatnak, keringési gondok léphetnek fel, az idegpályák ezzel károsodhatnak, ami szintén görcshöz vezet. Befolyással lehet az alvási pózunk is lábaink állapotára. Azoknak, akik szeretnek hason aludni, jobban feszül a vádlijuk.

Okozhatja a fájdalmakat egy rossz cipő egész napos viselése is, vagy egy nagyobb terhelés is okozhatja a szövetek sérülését, például, ha olyan súlyt emelünk, amihez nem vagyunk hozzászokva, vagy testünkhez képest túl nagy. Sokszor emlegetjük az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást is, ami szintén elég fontos, mert, ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű tápanyagot, akkor szervezetünknek nincs miből pótolni a hiányzókat, de ugyanez a helyzet a folyadékbevitellel is. Végül legrosszabb esetben jelezheti egy trombózis kialakulását is, ezt általában égő, bizsergő érzés kíséri még.

Minden esetben érdemes orvoshoz fordulni, ha a görcsök többször is előjönnek az éjszakák során, hiszen sokféle betegség is állhat a háttérben. A mihamarabbi megfelelő kezeléssel pedig nagyon gyorsan megszabadulhatunk a gyötrelmes fájdalmaktól.

Az éjszakai lábgörcsnek sokféle oka lehet, de ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, az elegendő folyadékfogyasztásra és a megfelelő mennyiségű mozgásra, könnyen elkerülhetjük.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.