Menü

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az érzékeny bőrről azt gondolják, hogy a bőrön belüli idegvégződések túlérzékenysége okozza, amelyek fájdalomjeleket küldenek ártalmatlan ingerekre válaszul. Nem tudjuk, hogy ez pontosan miért történik, de az ismeretes, hogy ezeket a tüneteket több belső és külső kiváltó tényező is előidézheti. Olvass tovább, ha érdekel az érzékeny bőr fő okairól, és legfőképpen arról, hogyan kerülheted el őket!

Az érzékeny bőr tüneteit belső és külső tényezők is okozhatják. Nézzük először a külső tényezőket.

A bőr érzékenységét kiváltó külső tényezők közé tartozik a hőség, a hideg és a szél. Ennek az az oka, hogy ezek a tényezők erős hőmérséklet-változásokat okoznak, amelyek kiváltják a viszketést okozó hisztamin molekula felszabadulását a bőrben. Ez kellemetlen szúró- vagy viszkető érzetet és az erek kitágulását okozza, ami kipirosodást eredményez.

Amit tehetsz: Az időjárást nem tudod megváltoztatni, de elkerülheted a túl meleg zuhanyzást vagy fürdőt, és próbáld meg lejjebb venni télen a fűtést, nyáron pedig a légkondicionálást. Bőröd védekezőképességének támogatásáért ápold minimalista összetételű, bőrnyugtató ápolóval.

Az érzékeny bőr egyik legfőbb ellensége a légszennyezés. A PM 2.5 nevű finom részecskék (alapvetően a korom) megtapadnak a bőr felületén, ahol az oxidatív stressz láncreakcióját váltják ki, ami irritációt okoz a bőrön belül. Ez rombolja a bőrfelszíni védőréteget, szárazságot okozva és tovább növelve a bőr érzékenységét a külső irritáló hatásokkal szemben.

Amit tehetsz: A legfejlettebb dermokozmetikai készítmények már légszennyezésnek ellenálló textúrájúak, amelyek segítenek megakadályozni, hogy az irritáló por a bőrre tapadjon, és reakciókat okozzon. Kérdezd gyógyszerészed a légszennyezésálló krémekről.

A nap ultraibolya sugárzása oxidatív stresszt és gyulladást vált ki a bőrben, ami az érzékeny bőrhöz kapcsolódó kellemetlen tünetekhez vezethet. A napsütés általában a „szépség ellensége”, a bőröregedés, sőt a pattanások egyik fő kiváltó oka.

Sok kozmetikumot nem az érzékeny bőr igényeit figyelembe véve készítenek és mindenféle esetlegesen „káros anyagot” – színezékeket, illatanyagokat, alkoholt, lanolint… – tartalmaznak, amelyek kiválthatják az érzékeny bőr reakcióját. Az adalékanyagokon kívül bizonyos termékek nagyon erős öregedésgátló összetevőket tartalmaznak, például extrém koncentrációban tartalmaznak alfa-hidroxisavakat (AHA), amelyek érzékenyíthetik a bőrt.

Az alkohol a bőr érzékenységének egyik fő oka két fontos hatása miatt. Először is, a bőr vérereinek kitágulását okozza, ami pirosságot eredményez; másodsorban pedig, vízhajtóként hat, ami kiszárítja a bőrt, így sebezhetőbbé teszi a külső hatásokkal szemben.

Amit tehetsz: A mértékletesség a kulcs! Nem kell teljesen lemondanod róla, de tanácsos korlátoznod az alkoholfogyasztásod naponta egy közepes méretű pohárnyi borra (körülbelül 2 egység alkoholra).

A gluténintolerancia hatással lehet a bőrödre. Szélsőséges esetekben kiterjedt hólyagos kiütéssel, az úgynevezett dermatitis herpetiformisszal társul. Számos más bőrbetegség, például a pikkelysömör is javulást mutatott gluténmentes étrend mellett. A glutén nem gyakori oka az érzékeny bőrnek, de érdemes számításba venni, ha kenyér, tészta vagy más gluténtartalmú étel fogyasztása után fellángolnak a tüneteid.

Amit tehetsz: Ha a glutén a kiváltó oka a bőröd érzékenységének, érdemes kipróbálnod a gluténmentes diétát. Ehhez rá kell szoknod az élelmiszerek címkéinek ellenőrzésére, azért hogy megtudd, hogy tartalmaznak-e glutént. De a fő változás az olyan gabonafélék, mint a búza, az árpa és a rozs kiiktatása lesz az étrendedből.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.