Menü

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Mikor készítenek a fogorvosok fogászati koronákat?

A fogkorona egy olyan fogpótlás, amellyel a fogorvos a fog koronai, azaz az íny feletti részét pótolja, ha például

  • a kezelendő fog nagymértékben sérült, illetve több felszínen szuvas vagy tömött;

  • a gyökértömött őrlőfogat le kell zárni;

  • egy fog megrepedt vagy letört;

  • korrigálni kell egyes fogak esztétikai, helyzeti rendellenességeit, illetve

  • implantátumos fogpótlás esetén, a felépítményre is fogászati korona készül.

A korona anyaga szerint lehet fémkerámia, cirkónium porcelán bevonattal, préskerámia, kompozit, de készülhet teljes mértékben cirkónium-dioxidból is.

5 ok, amiért a koronák remek megoldást jelentenek

#1 A fogászati koronák olyanok, mint az erős pajzsok. Pótolják a fog íny feletti, koronai részét, ezzel megerősítve a fogat, visszaállítva a funkcionalitását és esztétikáját. Akár súlyos szuvasodáson, törésen vagy gyökérkezelésen esett át egy fog, a koronák megerősítik, és segítenek meghosszabbítani az élettartamát.

#2 A fogászati koronák segíthetnek az alapvető funkciók helyreállításában azáltal, hogy egyenletes harapási felületet biztosítanak. Egy jól illesztett koronával a páciens kényelmesen rághat és beszélhet, javítva ezzel szájüregi egészségét és az életminőségét.

#3 A modern koronák, különösen a fémmentes koronák, esztétikai szempontból is kiváló megoldást jelentenek, mivel természetes színűek és jó a fényáteresztő képességük is. A koronák helyreállítják a fogak eredeti formáját, méretét és megjelenését, ami különösen fontos a frontális fogak esetében.

#4 A fogászati koronák egyik számottevő előnye a tartósság. A porcelánból, kerámiából vagy fémötvözetből készült koronákat úgy tervezték, hogy elbírják a mindennapi használatból eredő kopást. Megfelelő gondozás és karbantartás mellett hosszú éveken át kitarthatnak, így hosszú távú megoldást kínálnak a fogak helyreállítására.

#5 A CAD/CAM technológia, ami számítógép által támogatott tervezést és gyártást jelent, jóval precízebb kivitelezést tesz lehetővé, így a fogpótlások élettartama is kitolódik.

Uniklinik: profi fogászat Budapesten

Az Uniklinik fogászat szakemberei nemcsak a konzerváló fogászat, valamint a fogpótlástan kiváló szakértői, de az esztétikai fogászat és a fogszabályozás területén is az élen járnak. Keressen bennünket, hiszen online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot, így haladéktalanul elkezdhetjük a munkát, hogy javítsunk életminőségén.

Képek forrása: Uniklinik saját fotók

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.