Menü

A szuperélelmiszerek pozitív hatásai

Először is érdemes lehet letisztázni mik azok a szuperélelmiszerek, hiszen sokan nem találkoztak még ezzel a kifejezéssel. Ezek olyan élelmiszerek, amelyeket nem mesterségesen állítottak elő, és kiemelkedően magas és változatos tápanyagtartalmuk van, ami jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Az átlag egészséges élelmiszereknél is jóval több ásványi anyagot, vitaminokat, rostokat, antioxidánsokat és tápanyagot tartalmaznak. Bár maga a kifejezés elterjedt, és konkrét definíciója van, hogy milyen ételek tartoznak bele, igazából csak egy marketingfogás, és hivatalosan nem lehet feltüntetni csomagoláson, illetve szakmabeli körökben nem elfogadott a kifejezés, mégis diétázók és egészségesen táplálkozók körében elterjedt fogalom.

A legtöbb szuperélelmiszer a zöldségek és gyümölcsök köréből kerül ki, és azt gondolhatnánk, hogy ezek egzotikus, drága ételek, de a valóságban nagyon sok hazánkban is megterem, illetve akár a háztartásunkban mindig fellelhető élelmiszer is lehet, csak nem tudjuk róla, hogy mennyire egészséges. Ilyen például a hagyma, amit sokan szeretnek, és rengeteg ételbe beletesszük. Gyulladáscsökkentő hatása van, magas a C – vitamin tartalma, káliumban gazdag, és tele van antioxidánssal. Azon kívül, hogy ételt készítünk belőle, nátha esetén még gőzölni is lehet vele.

A cékla is egy közkedvelt zöldség, sokféleképpen fel lehet használni, hazánkban talán befőtt formájában ismerik a legtöbben. Kiválóan illeszkedhet az étrendünkbe, illetve egész évben elérhető, és nem is kerül sokba. Rengeteg vitamin található benne, amelyek elősegítik a sebgyógyulást, a gyorsabb izomszövet épülést, de májtisztító és bélrendszer erősítő hatással is bír. Többek között a paradicsom, a sárgarépa és a sütőtök is a szuperélelmiszerek közé tartozik, amik szintén jótékony hatással bírnak, az utóbbi például nagy népszerűségnek örvend az őszi évszakokban, akár sült, akár más formában.

A közkedvelt gyümölcsök közül több is ebbe a kategóriába esik, ilyen az áfonya is. Ebben is rengeteg antioxidáns található, illetve kiváló a szív – és érrendszer támogatására, és az immunrendszer megerősítésére. Nem véletlenül láthatjuk rengeteg egészséges diéta étlapján, hiszen a reggeli zabkása mellé tökéletesen passzol. Nem ez az egyetlen bogyós gyümölcs, ami szuperélelmiszernek számít, ide sorolható még a szeder, a málna, az eper és a fekete ribizli is.

Ne csak a zöldségeket és a gyümölcsöket említsük meg, hiszen vannak más nyersanyagok is, amelyek értékes tápanyagokat tartalmaznak. Ilyenek a tengeri halak, például a lazac vagy a hering, amelyek sok proteint és niacint tartalmaznak. Ezek főként a haj – és bőrápolásért felelősek, illetve akik edzeni járnak is gyakran fogyasztják ezeket. Amennyiben nem jutunk friss halhoz, hiszen ez kis hazánkban elég nehéz és sokszor drága, akkor ne féljünk konzerv halat beszerezni. A tonhal például ugyanolyan jótékony hatással bír ilyen formájában is, és tele van Omega – 3 zsírsavakkal. Az olajat, ha van rá lehetőség, ne öntsük le róla, mert az segíti ezeknek a felszívódását!

Ha sok szuperélelmiszert fogyasztunk, és egy megfelelő étrendet alakítunk ki ezekből, sokkal egészségesebben élhetünk, sőt ez a fogyást is elősegítheti.

Egy új trend, a Brecka-diéta

Rengeteg diétát ismerünk, mindenki azt választaj, ami egyénileg hatásos, vagy amire szüksége van. A TikTokon az év elején egy újabb trend ütötte fel a fejét, ez a Brecka-diéta.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.